Πολιτική|06.07.2019 08:48

Εκλογές 2019: Ο Βαρουφάκης, ο Βελόπουλος και τα… θρίλερ του 3%

Άρης Χατζηγεωργίου

Ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα… θρίλερ, ανάλογα µε εκείνο που παίχτηκε στις 26 Μαΐου 2019 µε το ΜέΡΑ25 και το εάν αυτό θα περνούσε τελικά το όριο του 3%, περιλαµβάνονται στα σενάρια των επικείµενων εκλογών. Το κόµµα Βαρουφάκη, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και η άλλοτε τρίτη σε δύναµη Χρυσή Αυγή από τα εκλογικά αποτελέσµατα των ευρωεκλογών φαίνεται πως κινούνται πολύ κοντά στο όριο που εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή.

Το πόσα και ποια κόµµατα θα καταφέρουν τελικά να περάσουν το κατώφλι του 3% ώστε να εκλέξουν βουλευτές είναι πολύ πιθανόν να αποµείνει ως µοναδικός λόγος για ξενύχτι το βράδυ των εκλογών, καθώς όλοι οι εκλογολόγοι λένε ότι η εικόνα των αποτελεσµάτων θα έχει ξεκαθαρίσει πριν πέσει το σκοτάδι την Κυριακή. Οι κάλπες θα έχουν τον τελικό λόγο για τα θρίλερ που θα παιχτούν γύρω από το 3% στις αυριανές εκλογές. Για το ΜέΡΑ25, το αποτέλεσµα του 2,99% στην ευρωκάλπη έβγαλε το κόµµα Βαρουφάκη από την αφάνεια στην οποία, όπως λένε στελέχη του, το είχαν καταδικάσει τα κυρίαρχα µέσα ενηµέρωσης.

Αγώνας δρόμου

Οπως είναι προφανές, χρόνος για σοβαρή στελέχωση δεν υπήρχε µετά τις 27/5 και η ίδια µικρή οµάδα συνεργατών αποδύθηκε σε αγώνα δρόµου αφενός για να καταρτίσει ψηφοδέλτια, αφετέρου για να ανταποκριθεί στον µαραθώνιο των προεκλογικών εµφανίσεων που ακολούθησε µέχρι χθες. Το κόµµα του πρώην υπουργού Οικονοµικών αντιµετωπίστηκε µέσα στις τελευταίες εβδοµάδες µε εντελώς διαφορετικό µάτι, καθώς θεωρήθηκε ότι µπορούσε να βοηθήσει όσους στόχευσαν σε απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσµα ήταν ο κ. Βαρουφάκης να καλείται ευχαρίστως για να µιλήσει σε τηλεοπτικές εκποµπές ευρείας θεαµατικότητας, αλλά στη συνέχεια να δέχεται πλείστα επικριτικά ερωτήµατα για την πολιτική του ως υπουργού Οικονοµικών και ελάχιστα για το σχέδιό του από εδώ και µπρος.

Αντίστοιχη κριτική αναπτύχθηκε, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, για το µείγµα των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε στα ψηφοδέλτια. Μέσα στο ΜέΡΑ25, πάντως, επικρατεί η άποψη ότι το θρίλερ θα αποφευχθεί αυτήν τη φορά. Το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου καλείται αύριο να αποδείξει την αντοχή του στις πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούµενο διάστηµα κυρίως από την πλευρά της Νέας ∆ηµοκρατίας. Μπορεί όλοι να παραδέχονται ότι η Ελληνική Λύση λειτούργησε ως δοχείο υποδοχής των ψηφοφόρων που αποχωρούσαν από τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται όµως ότι οι «µηχανικοί των πολιτικών ρευστών» στον χώρο της Κεντροδεξιάς διαφωνούν µε τις θεωρίες των αργών σταδιακών µεταβάσεων και της ώσµωσης µεταξύ συγγενών χώρων.

Ενδεικτικό της πολεµικής που αναπτύχθηκε ήταν το γεγονός ότι µόλις τις τελευταίες εβδοµάδες εκδηλώθηκε κριτική από παράγοντες της Εκκλησίας στην εµπορική δραστηριότητα που επί χρόνια ασκούσε προσωπικά ο Κ. Βελόπουλος πουλώντας χειρόγραφα του Ιησού και ευλογηµένα µαντζούνια. Για το µόρφωµα της Χρυσής Αυγής, η πιθανότητα ενός εκλογικού αποτελέσµατος κάτω από το 3% θα είναι µία από τις ευ

Τα ποσοστά

Στις εθνικές εκλογές, τα κόµµατα που µένουν εκτός Βουλής µε κάτω από 2,99% συγκεντρώνουν αθροιστικά πολύ µικρότερα ποσοστά. Ελαβαν 6,40% τον Σεπτέµβριο του 2015, µε αποτέλεσµα ο πρώτος ΣΥΡΙΖΑ να µείνει µε 145 έδρες αν και είχε πάρει 35,46%. Τον Ιανουάριο του 2015 τα «εκτός Βουλής» είχαν συγκεντρώσει 8,62%, ενώ το µεγαλύτερο ποσοστό στην πρόσφατη εκλογική ιστορία έλαβαν τον Μάιο του 2012 φτάνοντας το 19,02% (!). Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε εννέα κόµµατα έλαβαν από 0,5% έως 2,93% και αναµεσά τους ήταν το ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, το κόµµα της Ντόρας Μπακογιάννη, η ∆ράση, το κόµµα Τζήµερου, οι «∆εν πληρώνω» και η Ενωση Κεντρώων. Τότε όµως δεν υπήρξε κάποιος να πανηγυρίσει αυτοδυναµία, καθώς µέσα στην αιχµή της κρίσης επικράτησε γενικευµένος κατακερµατισµός και η πρώτη Νέα ∆ηµοκρατία έλαβε το ιστορικό χαµηλό 18,85%.

εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019Κυριάκος Βελόπουλοςαποτελέσματα εκλογών 2019Γιάνης Βαρουφάκης