Πολιτική|06.07.2019 17:58

Εκλογές 2019: Με «ντριµ τιµ» για αριστερές ψήφους ρίχνεται στη μάχη τo KKE

Αντώνης Γκιόκας

Βουλευτικές εκλογές: «Ελάτε να πάρουµε πίσω τη σηµαία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, που ο ΣΥΡΙΖΑ τόλµησε να βάλει δίπλα στις µατοβαµµένες σηµαίες του ΝΑΤΟ και των Αµερικανών. Ελάτε να πάρουµε πίσω τις φωτογραφίες των ηρώων µας. Του Βελουχιώτη, του Μπελογιάννη, όλων των αγωνιστών ηρώων µας, που αυτοί τόλµησαν να βάλουν στα αστικά υπουργεία τους, εκεί που γράφουν και υπογράφουν τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς µνηµονιακούς νόµους τους».

Λίγο µετά την ολοκλήρωση της οµιλίας του, την Τετάρτη, στο Σύνταγµα, ο Δηµήτρης Κουτσούµπας εµφανίστηκε ξανά στην εξέδρα και φώναξε τα παραπάνω λόγια. Ηταν µία σαφέστατη επίκληση στο συναίσθηµα των αριστερών πολιτών, λίγες ηµέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αλλωστε, το ΚΚΕ προσπαθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κερδίσει τις αριστερές ψήφους. Τόσο εκείνες που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να µην κατευθυνθούν σε κόµµατα σαν του Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και εκείνες των αριστερών που αµφιταλαντεύονται ακόµα για το αν η Κουµουνδούρου δικαιούται µία δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Την ίδια στιγµή, έχοντας προχωρήσει σε ανοίγµατα και συνεργασίες που δεν είχε συνηθίσει τους ψηφοφόρους του τα προηγούµενα χρόνια, στον Περισσό εκτιµούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις όχι µόνο να διατηρήσει τις δυνάµεις του αλλά -γιατί όχι;- και να ενισχυθεί. Αλλωστε, οι συνεργασίες µε συγκεκριµένα πρόσωπα που τα προηγούµενα χρόνια δεν βρίσκονταν κοντά του αποτελεί επί της ουσίας το επιστέγασµα της πολιτικής του κόµµατος την τελευταία τετραετία.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, από την κορυφή και τον ίδιο τον ∆. Κουτσούµπα έως και τα µέλη της βάσης, προσπαθούσαν να απευθυνθούν σε αρκετούς αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους που «απογοητεύτηκαν» από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θεωρούσαν «τίµιους» αγωνιστές. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν προσωπικότητες µε κύρος που είχαν στηρίξει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο µουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και ο ηθοποιός Γιώργος Κιµούλης.

Επίσης, στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ βρίσκονται και πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως η δηµοσιογράφος Σεµίνα ∆ιγενή και η πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος Αγλαΐα Κυρίτση. Πλην των συνεργαζόµενων, στα «κόκκινα» ψηφοδέλτια συµµετέχουν δοκιµασµένα στελέχη του ΚΚΕ, αλλά και αρκετά νέα πρόσωπα, γεγονός που συµβολίζει την ανανέωση που έχει επέλθει στο στελεχιακό του δυναµικό τα τελευταία χρόνια.


αποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019