Πολιτική|08.07.2019 08:18

Εκλογές 2019: Ο Τσίπρας «χτίζει» τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Αποτελέσματα εκλογών: Η ατµόσφαιρα χθες το βράδυ στην Κουµουνδούρου µπορεί να ήταν διαφορετική σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2015, όταν πριν από 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφάλωνε στην εξουσία. Οµως, το κλίµα στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πένθιµο ούτε καν βαρύ, αν αυτό θα περίµενε κανείς έπειτα από µία ήττα στις εκλογές της 7ηςΙουλίου

Κυρίως διότι η αποχώρηση από την εξουσία ήρθε σε δύο δόσεις (ευρωεκλογές, εθνική αναµέτρηση), αλλά και γιατί το εντυπωσιακό ποσοστό 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία επιβεβαιώνει ότι έχει αρχίσει ήδη να δηµιουργείται µία συµπαγής προοδευτική παράταξη, που έχει προσπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% που πάλευε για την εκλογική του επιβίωση.

Σηµειωτέον πως το χθεσινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι µικρότερο κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες συγκριτικά µε το ποσοστό του Σεπτεµβρίου του 2015, κάτι που σύµφωνα µε τα στελέχη του δείχνει πως πρόκειται για ένα κόµµα που πατάει γερά στα πόδια του. Επίσης, το ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι αυτή τη στιγµή το υψηλότερο αριστερού ή προοδευτικού κόµµατος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι µε τον Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησαν για να τον συγχαρούν για την εξαιρετική εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, και επιπλέον να τον ευχαριστήσουν για τη συνεργασία που είχαν µαζί του όλα αυτά τα χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο απερχόµενος επίτροπος Οικονοµικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δηµοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαµίν Νετανιάχου.

Το στοίχηµα

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε και χθες, όπως άλλωστε και τις τελευταίες εβδοµάδες µετά το αρχικό σοκ των ευρωεκλογών, απόλυτα συνειδητοποιηµένος για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση από την εξουσία. Οµως συγχρόνως έδειχνε και φανερά αποφασισµένος να προχωρήσει -αφού πάρει µερικές ανάσες από την εξοντωτική προεκλογική περίοδο- στην ανασυγκρότηση του κόµµατός του, που δεν θέλει να είναι «µνηµείο», σε ένα κόµµα που θα αγκαλιάσει όλα τα υγιή κοµµάτια της ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς, της σύγχρονης Σοσιαλδηµοκρατίας και της πράσινης Αριστεράς. Ως προς αυτό, το στοίχηµα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συµµαχία κερδήθηκε. Το εκλογικό ποσοστό δίνει στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που επέλεξε ήδη από τον προηγούµενο Φεβρουάριο µε τη διεύρυνση του κόµµατος και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το περιέγραψε ξεκάθαρα µε τις δηλώσεις του. Μίλησε για «εντολή µετασχηµατισµού µε γοργά βήµατα, από ένα κόµµα µε τεράστια αναντιστοιχία µελών και ψηφοφόρων, σε µία µεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και µαζικό αριστερό προοδευτικό κίνηµα, µε βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσµούς στον εργαζόµενο λαό και την κοινωνία». Μάλιστα σηµείωσε µε νόηµα: «Θα δώσω όλες µου τις δυνάµεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συµµαχία να µετασχηµατιστούν σε µία µεγάλη προοδευτική δηµοκρατική παράταξη, µε ευθύνη για το παρόν και το µέλλον του τόπου».

Το αποτέλεσµα της εθνικής κάλπης είναι, λένε στην Κουµουνδούρου, µία σαφής και ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι επιδίωκαν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που αποτελεί πλέον παρελθόν. Οπως επίσης αποτελεί παρελθόν και η τακτική του ΚΙΝΑΛ να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επιρροή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς τα αποτελέσµατα καταδεικνύουν πως τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη δεν µπορούν να της προσφέρουν κάποιον ρυθµιστικό -όπως θα ήθελε- ρόλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του είχαν από νωρίς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου και αργότερα µετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Ζάππειο και στην Κουµουνδούρου, όπου και θα επιστρέψει όλο το επιτελείο έπειτα από 4,5 χρόνια, µε µία µικρή παρένθεση ενός µήνα για τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 που διενεργήθηκαν από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ραντεβού στο Μαξίµου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας από την πρωθυπουργία, δεν ακολούθησε το µοντέλο του προκατόχου του Αντώνη Σαµαρά. Επικοινώνησε νωρίς το βράδυ µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την καθαρή νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας. Του είπε ότι θα τον υποδεχθεί σήµερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίµου αµέσως µετά την ορκωµοσία του νέου πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποσχέθηκε όµως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Θα ασκήσουµε υπεύθυνη αλλά και ταυτόχρονα δυναµική αντιπολίτευση υπεράσπισης των µεγάλων κατακτήσεων του λαού µας τα τελευταία χρόνια.

Υπεράσπισης των δικαιωµάτων και της φωνής των αδύναµων, υπεράσπισης των αξιών µας» είπε χαρακτηριστικά. ∆εν παρέλειψε να πει ότι θα γίνει αυτοκριτική και ότι συλλογικά και µε νηφαλιότητα θα αποτιµηθεί ο κυβερνητικός βίος του ΣΥΡΙΖΑ «και τα σωστά και τα λάθη που κάναµε». Μάλιστα σχολίασε ότι δεν θα αρνηθεί και προσωπικά -όπως πάντα έκανε- να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Κλείνοντας τη δήλωσή του σηµείωσε: Στη ζωή µου και στην πολιτική µου διαδροµή έχω µάθει να αγωνίζοµαι και να παλεύω. Οποιος δεν αγωνίζεται, δεν κάνει λάθη. Οποιος αγωνίζεται, ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως όµως µαθαίνει όταν πέφτει να σηκώνεται και να συνεχίζει να µάχεται»...