Πολιτική|08.07.2019 11:22

Αποτελέσματα εκλογών: Η Αχαΐα «χάλασε» τη μονοχρωμία στην Πελοπόννησο

Σοφία Σπίγγου

Αποτελέσματα εκλογών: Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της Πελοποννήσου, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί µόνο την Αχαΐα και την υπόλοιπη περιφέρεια να βάφεται «µπλε» μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ποσοστό του κατάφερε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ µόνο στην Πάτρα, που µέχρι χθες το βράδυ άγγιζε το 43,1%, δηλαδή στα ίδια ακριβώς επίπεδα µε τον Σεπτέµβριο του 2015, ενώ κατά 9 περίπου µονάδες ανέβασε το ποσοστό της η ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 29% των ψήφων σε σχέση µε το 20% του 2015.

Στην Κορινθία, νικητής είναι η Ν∆ µε περίπου 41%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ µε 29,5% και εκτοξεύοντας τη διαφορά στις 11 µονάδες, σε αντίθεση µε την τελευταία εθνική εκλογική αναµέτρηση που η διαφορά ήταν στις 6 µονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στον ∆ήµο Κορίνθου, που είναι και ο µεγαλύτερος της περιφέρειας, η διαφορά έφτανε µέχρι χθες το βράδυ στις 13 µονάδες.

Στην Αρκαδία

Η Αρκαδία, που αποτελεί «κάστρο» της Ν∆, και παρά την ήττα τον Σεπτέµβρη του 2015, είχε περάσει µε 3 µονάδες µπροστά στη συγκεκριµένη περιφέρεια, στη χθεσινή εκλογική αναµέτρηση η διαφορά άγγιξε περίπου τις 12 µονάδες, µε τη Ν∆ να φτάνει περίπου το 42% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30,5%. Στην Τρίπολη η Ν∆ διατήρησε αυτή τη διαφορά, ενώ το 2015 η κατάσταση ήταν αντίστροφη, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει την πόλη µε µόλις 1 µονάδα διαφορά.

Στην Αργολίδα, νικητής των εκλογών αναδείχτηκε η Ν∆, αυξάνοντας κατά 10 µονάδες σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο του 2015 τα ποσοστά της και αγγίζοντας το 44%. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε έρθει δεύτερος και στην προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση, έχασε 5 περίπου µονάδες και «ακούµπησε» το 24%. Ειδικότερα, στο Αργος η Ν∆ αύξησε κι άλλο την ήδη συντριπτική διαφορά που είχε από το 2015, συγκεντρώνοντας 45% σε σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε το 24%.

Κατά 10 µονάδες αύξησε το ποσοστό της η Ν∆ και στη Μεσσηνία αγγίζοντας το 45%, ενώ στο ίδιο ποσοστό έµεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινήθηκε γύρω στο 30% και στις δύο εθνικές εκλογικές αναµετρήσεις. Η Καλαµάτα έδωσε περίπου 42,5% στη Ν∆ και 33% στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τον τελευταίο να κρατά το ποσοστό από τον Σεπτέµβριο του 2015 και τη Ν∆ να ανεβάζει «στροφές» κατά περίπου 10 µονάδες. Ευχάριστη ανατροπή αποτέλεσε το 2,7% της Χρυσής Αυγής σε σχέση µε το 8,5% των προηγούµενων εθνικών εκλογών.

Στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας, η Ν∆ άγγιξε σχεδόν το 50% αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 12 µονάδες και αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Μάλιστα, στο 48% έφτασε η «γαλάζια» παράταξη στη Σπάρτη, ενώ µόλις το 22% άγγιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τη διαφορά να φτάνει τις 25 µονάδες. Σηµαντική πτώση σηµείωσε και η Χρυσή Αυγή, που από το 11% έπεσε στο 3,5%, ενώ η µία έδρα που κατείχε το ΚΙΝΑΛ πήγε στη Ν∆, που κατακτά -ως φαινόταν µέχρι αργά το βράδυ- δύο εκ των τριών εδρών.

Την Αιτωλοακαρνανία κέρδισε αυτή τη φορά η Ν∆, µε το Αγρίνιο να της χαρίζει 38%, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36%. Ωστόσο, η διαφορά προήλθε από αύξηση του ποσοστού της Ν∆, που τον Σεπτέµβριο του 2015 είχε συγκεντρώσει 28,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το 37%.

Νικήτρια τη Ν∆ έβγαλε η Λαµία, χαρίζοντάς της περίπου 43%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 4 µονάδες από τις εκλογές του 2015 και κατέληξε στις 32,5%. «Μάχη» δινόταν µέχρι αργά το βράδυ στην Εύβοια, µε τα δύο κόµµατα να απέχουν µόλις 0,5% µονάδα. Ωστόσο, η πρωτιά φαίνεται πως ανήκε στη Ν∆, που κατάφερε τη 1 έδρα του 2015 να την εκτοξεύσει στις 4, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2 από τις 4 έδρες του. Πάντως, στη Χαλκίδα οριακά πέρασε µπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ µε 1,5 µονάδα διαφορά, ενώ το 2015 αυτή η διαφορά ήταν στις 20 µονάδες υπέρ του.

Στα «µπλε» ντύθηκαν Κυκλάδες, Ιόνιο και Δωδεκάνησα

Η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε την εκλογική µάχη στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου, πετυχαίνοντας πλήρη ανατροπή σε σύγκριση µε τις εκλογές του 2015, όταν είχε καταφέρει να κερδίσει µόνο τον Νοµό Λευκάδας. Στις Κυκλάδες, η Νέα Δηµοκρατία έπαιρνε αργά χθες το βράδυ το 43% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν κοντά στο 29%. Καλύτερη σε σύγκριση µε το 2015 ήταν η επίδοση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο πλησίαζε το 10%, χωρίς ωστόσο να κερδίζει έδρα.

Η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδιζε 3 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 1. Στα ∆ωδεκάνησα, µε καταµετρηµένο πάνω από το 50% των ψήφων, η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδιζε 41% των ψήφων και βρισκόταν 11 µονάδες µπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ξεπέρασε το 10%, ενώ η Χρυσή Αυγή είδε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της το 2015 (8,05%) να πέφτει στο 3%. Η Νέα ∆ηµοκρατία επικράτησε µε άνεση στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο, ενώ αργά χθες το βράδυ βρισκόταν µπροστά µε 5 µονάδες στην Περιφέρεια Κεφαλληνίας. Αντίθετα, σκληρή ήταν η µάχη της Κέρκυρας. Με καταµετρηµένο το 55% των ψήφων, η Νέα ∆ηµοκρατία είχε προβάδισµα µικρότερο των 2 µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα Χανιά γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εκλογική µάχη της Κρήτης, η οποία είχε λήξει ισόπαλη στις ευρωεκλογές του προηγούµενου µήνα. Οπως και πριν από έναν µήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά τις δύο µεγαλύτερες περιφέρειες του νησιού, το Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ προσέθεσε το Ρέθυµνο και το Λασίθι, δύο περιφέρειες που είχε χάσει µε µικρή διαφορά. Τα χθεσινά αποτελέσµατα έδειξαν βελτίωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση µε τις ευρωεκλογές, αλλά ταυτόχρονα η Νέα ∆ηµοκρατία έκλεισε σε µεγάλο βαθµό τη µεγάλη ψαλίδα που είχε καταγραφεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέµβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τα Χανιά και το Ηράκλειο µε περισσότερες από 20 µονάδες διαφορά, ενώ χθες η διαφορά έπεσε στις 5 και 12 µονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ζηµιά στις έδρες, αφού µέχρι αργά το βράδυ φαινόταν ότι έχανε τις 3 από τις 4 έδρες του στα Χανιά. Το ΚΙΝΑΛ αύξησε τα ποσοστά του στο Ηράκλειο και στο Λασίθι -στο δεύτερο µάλιστα ξεπέρασε το 15%- και διατήρησε τη δύναµή του στα Χανιά και στο Ρέθυµνο. Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή εξαϋλώθηκε, µε υψηλότερο ποσοστό το 2,3% στην Περιφέρεια Χανίων.


ΑχαΐαΠελοπόννησοςεκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019