Πολιτική|08.07.2019 13:52

Bloomberg: Αυτές είναι οι πέντε βασικές προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Newsroom

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Με τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την 7η Ιουλίου και τα αποτελέσματά τους που ανέδειξαν πρώτη και μάλιστα με αυτοδυναμία τη Νέα Δημοκρατία, ασχολείται σε εκτενές του δημοσίευμα το Bloomberg, κάνοντας προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις «5 βασικές προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ότι θα αντιμετωπίσει ζητήματα που περιλαμβάνουν τα δημόσια οικονομικά, τα κόκκινα δάνεια και τη γραφειοκρατία εργαζόμενος μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν θέσει οι πιστωτές για την χώρα. Αν και έχει κληρονομήσει μια οικονομία σε στάδιο επιδιόρθωσης και ένα χρηματιστήριο που καταγράφει ράλι, αυτά συμβαίνουν από μια συρρικνούμενη βάση».

Παράλληλα, το δημοσίευμα συμπληρώνει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από μια κρίση που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και είχε σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων». 

Το Bloomberg εστιάζει σε πέντε ζητήματα που θα καλεστεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, αποκαλώντας τα ως «βασικές προκλήσεις». Αυτά είναι τα εξής: 

Δημοσιονομική σταθερότητα 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 θα πρέπει να τηρηθούν.

Κόκκινα δάνεια 

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καλεστεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μείζον ζήτημα, εκείνο των κόκκινων δανείων, τα οποία ανέρχονται σε 80 δισ. ευρώ. «Οι ελληνικές Αρχές είναι σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για ένα ιταλικού τύπου μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι συζητήσεις τραβούν πολύ. Και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ένα σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε υποβάλει την πρόταση αυτή στις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά αναμένεται να το πράξει σύντομα η νέα κυβέρνηση», σημειώνει το Bloomberg.

Επενδύσεις 

Το Bloomberg αναφέρεται και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει επενδύσεις στη χώρα αλλά και να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες. «Για να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευθούν και πάλι τη χώρα θέλει να προχωρήσει άμεσα με το project του Ελληνικού... Αλλά αυτό δεν θα αρκέσει. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, ένα αργοκίνητο δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ΔΕΗ

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι από τα πιο «καυτά» ζητήματα που έχει να αντιμετώπισει η νέα κυβέρνηση είναι εκείνο της ΔΕΗ, η οποία κατέγραψε απώλειες άνω του μισού δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με νέες απώλειες 205 εκ. ευρώ από 12,6 την ίδια περίοδο του 2018.

Διακυβέρνηση και ασφάλεια

Τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σχολιάζει το δημοσίευμα του Bloomberg, γράφοντας: «Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει ακόμη ακύρωση του νόμου που επιτρέπει στην αστυνομία να μπαίνει σε πανεπιστημιακούς χώρους μόνον κατόπιν προσκλήσεως». Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρει ότι θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις περικοπές φόρων, πριν κλείσει για σύντομες διακοπές τον Αύγουστο η ελληνική βουλή. Και καταλήγει: «Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να στείλει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες του μέρες στην πρωθυπουργία».


εκλογές 2019κυβέρνησηεθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019Κυριάκος Μητσοτάκης