Πολιτική|08.07.2019 15:30

Νέα κυβέρνηση: Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές

Μαρία Ψαρά

Νέα κυβέρνηση: Με εκτενή δημοσιεύματα ο διεθνής Τύπος ασχολείται με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε κυβερνών κόμμα, με αυτοδυναμία. 

«Politico»: Καθαρή εντολή στον Μητσοτάκη

Σε ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια που ένα κόμμα λαμβάνει αρκετές έδρες, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και αυτό δίνει στον Μητσοτάκη, γιό πρώην Πρωθυπουργού μία καθαρή εντολή, για να προωθήσει το πρόγραμμά του για την περικοπή των φόρων, την προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο Σύριζα βελτίωσε κατά πολύ τα ποσοστά του από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δεν πρόκειται για το τέλος του Τσίπρα, με δεδομένο μάλιστα ότι είναι ακόμα πολύ νέος.

«Δεν πρόκειται για ένα πείραμα που απέτυχε» δήλωσε ο Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Ο Τσίπρας και ο Σύριζα ήταν στην εξουσία για τεσσεράμισι χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της περιόδου με τα προγράμματα διάσωσης». Το να βρεθεί στην αντιπολίτευση θα δώσει στον Τσίπρα το χρόνο για να «εκσυγχρονίσει το κόμμα του, να επιλέξει νέα μέλη, να διερευνήσει πώς το κόμμα του θα εκπροσωπήσει καλύτερα το κεντροαριστερό πολιτικό φάσμα», σύμφωνα με τον Τζογόπουλο, ο οποίος προσθέτει ότι ο Τσίπρας που είναι 44 ετών «θα έχει μέλλον στην πολιτική». [Conservatives seize power from Tsipras in Greek election]. 

Euronews: Επιστροφή της οικογενειοκρατίας

«Το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ νίκησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται ο νέος ηγέτης της Ελλάδας και υπόσχεται να λάβει μέτρα για την αναθέρμανση της ανάπτυξης της χώρας, που βγαίνει από μια οδυνηρή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα πρόωρα αποτελέσματα, η ΝΔ πέτυχε πλειοψηφία με 158 έδρες, κι ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 86 έδρες. Το ΚΙΝΑΛ κέρδισε 22 έδρες. Το ΚΚΕ, 15 έδρες. Τέλος, το εθνικιστικό κόμμα Ελληνική Λύση και η ΜεΡα25 (Γ. Βαρουφάκης) κερδίζουν αντιστοίχως, 10 και 9 βουλευτές. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο απερχόμενος Π/Θ που υπέστη πλήρως τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που υλοποίησε στη χώρα, κάλεσε τον αντίπαλό του Κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί. 

Ο νέος ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε, ωστόσο, φέρει την ελπίδα το 2015, αναλαμβάνοντας την εξουσία εν μέσω ενός ολοκληρωτικού χάους, σε μια χώρα που είχε πληγεί σφοδρά από πτωχεύσεις και έκπτωση του κοινωνικού κράτους. Αλλά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να δεχθεί τις πολιτικές λιτότητας που  επέβαλαν ΕΕ και ΔΝΤ για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Α. Τσίπρα του κόστισε μέρος της δημοφιλίας του. "Η ήττα μπορεί να αποτελεί μέρος της μάχης", επισημαίνει σε λόγο του που εκφώνησε κατά την ολοκλήρωση της εκλογικής βραδιάς, προσθέτοντας ότι η διοίκησή του παραδίδει μια χώρα με "θετικό πρόσημο ανάπτυξης και αποκατεστημένη την αξιοπιστία της". Ο Α. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι θέλει να ενισχύσει τον πολιτικό του σχηματισμό, για να έχει την απαιτούμενη βαρύτητα ως αντιπολίτευση, απαιτώντας ήδη από την πλευρά του επόμενου Πρωθυπουργού, να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων του συντηρητικού κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης, που θεωρείται μεταρρυθμιστής,  πλησίον  επιχειρηματικών κύκλων, υποσχέθηκε να "αναθερμάνει την οικονομία" και να "αφήσει την κρίση πίσω μας". "Δεν θα  ζητήσω από όλους εκείνους που έφυγαν να επιστρέψουν λόγω πατριωτισμού, αλλά τους λέω μην ξεχνάτε την πατρίδα σας, διότι σήμερα θα ξεκινήσουμε να ξαναχτίζουμε τη χώρα που εγκαταλείψατε", δήλωσε κατά την ολοκλήρωση της εκλογικής βραδιάς. Υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους, ο νέος Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η φωνή της Ελλάδας θα είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, στο συγχαρητήριο μήνυμά του  υπενθύμισε στο νέο Έλληνα ηγέτη ότι "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν", για να αποκατασταθεί η χώρα. 

Η εκλογή του προερχόμενου από μια πολιτική δυναστεία, σηματοδοτεί την επιστροφή της οικογενειοκρατίας στην ελληνική κυβέρνηση, μια παράδοση που διέκοψε ο Τσίπρας αναλαμβάνοντας την εξουσία σε ηλικία 40 ετών. Έχει ωστόσο υποσχεθεί να μην διορίσει μέλη της οικογενείας του στο Υπουργικό Συμβούλιο και ισχυρίζεται ότι δεν διακατέχεται από ελιτισμό. Ο 51χρονος οικογενειάρχης έχει την πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα του με "ισχύ", για να αναθερμάνει την οικονομία και να δημιουργήσει καλύτερες θέσεις εργασίας. Πρώην σύμβουλος στην McKinsey στο Λονδίνο, υπήρξε Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης κατά την τελευταία κυβέρνηση του συντηρητικού Α. Σαμαρά (2012 - 2014). Στο πλαίσιο των κυβερνητικών καθηκόντων του είχε αναλάβει την απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων υπό τις πιέσεις των πιστωτών της χώρας. Η μείωση του προσωπικού διακόπηκε από τις πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 που έφεραν στην εξουσία έναν Α. Τσίπρα.

Ο νέος συντηρητικός Πρωθυπουργός υπόσχεται σήμερα να αναθέσει ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες σε τρίτα μέρη. Τρίτο κόμμα του νέου Κοινοβουλίου το ΚΙΝΑΛ, με 22 έδρες, προηγείται του ΚΚΕ και του ΜεΡα25 του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Ο πρώην συνεργάτης του Τσίπρα εκτιμά ότι αυτή η ήττα είναι μια τιμωρία που επέβαλε ο λαός. "Φοβόμαστε ότι το μέλλον θα είναι ακόμα πιο σκοτεινό", επισημαίνει αναφερόμενος στη νίκη της δεξιάς. "Ποτέ δεν θα εγκρίνουμε μια πολιτική που θα υποχρεώνει τους νέους Έλληνες να μεταναστεύουν", και πρόσθεσε: "κερδίσαμε ένα μικρό ποσοστό, το οποίο ωστόσο επαρκεί, για να αλλάξουμε τα πράγματα". Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν μπόρεσε να συμπληρώσει το απαιτούμενο 3%, για να εισέλθει στη βουλή. Σε εκλογικό τμήμα στα Εξάρχεια συνέβη ένα περιστατικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τέσσερα άτομα μπήκαν σε σχολείο τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και έκλεψαν μια κάλπη. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι άνδρες πέταξαν καπνογόνο κατά της αστυνομίας. Οι ψηφοφόροι αυτού του εκλογικού τμήματος θα πρέπει να ξαναψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

Euroactiv: Ο Μητσοτάκης «οδοστρωτήρας» στα εμπόδια των επιχειρήσεων

«Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Μητσοτάκης, είναι ένας σκληρός μεταρρυθμιστής από μια συντηρητική πολιτική δυναστεία και στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται η επίμαχη περικοπή θέσεων δημοσίων υπαλλήλων. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων του κόμματος στο οποίο κάποτε ήταν επικεφαλής ο πατέρας του, ο 51χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος της McKinsey, έχει υποσχεθεί να σαρώσει σαν "οδοστρωτήρας" τα εμπόδια των επιχειρήσεων. "Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τα ηνία της Ελλάδας σε ένα ισχυρό χέρι", είπε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Και μετά τη χθεσινή του σαρωτική νίκη, υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα εισέλθει "υπερήφανα" σε μια μετά - μνημονιακή περίοδο "θέσεων εργασίας, ασφάλειας και ανάπτυξης". "Ένας οδυνηρός κύκλος έκλεισε", είπε ο Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα "υψώσει ξανά υπερήφανα το κεφάλι της". 

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το φιλο-επιχειρηματικό του προφίλ και οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας θα γίνουν εις βάρος των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση. Κατά τη θητεία του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014, είχε αναλάβει να απολύσει 15.000 δημόσιους υπαλλήλους υπό τις πιέσεις των διεθνών πιστωτών. Το έργο αυτό διακόπηκε από τις πρόωρες εκλογές του 2015 αλλά η φήμη του ως ο άνθρωπος με το τσεκούρι, τον ακολουθεί. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μητσοτάκης είπε στο AFP ότι προτεραιότητά του θα είναι η "επανεκκίνηση" της οικονομίας. "Η Ελλάδα θα αποκαταστήσει μια φιλόδοξη ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών και καινοτομιών.

Όλη μας η ενέργεια θα επικεντρωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση." Θέλει επίσης να διαπραγματευθεί εκ νέου τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. "Αν παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, θα είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση που θα φέρει σταδιακή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, τα οποία όπως όλοι παραδέχονται, είναι πολύ υψηλά", είπε. "Και αυτό θα ωφελήσει και τους Ευρωπαίους και την ελληνική οικονομία", πρόσθεσε. Ο απερχόμενος Π/Θ Α. Τσίπρας προειδοποίησε ότι ο διάδοχός του θα εξαπολύσει "Αρμαγεδώνα" κατά των εργαζομένων. "Όταν ο Μητσοτάκης λέει μεταρρυθμίσεις ... εννοεί ανθρώπινο αίμα... έχει προσωπικά απολύσει χιλιάδες", είχε δηλώσει ο Τσίπρας στο CNN στις 22 Ιουνίου. "Η Κυβέρνηση 2012 -2015, στην οποία  ανήκε, σάρωσε τη μεσαία τάξη", είπε.

Φοβούμενος αποξένωση από τους δημόσιους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους - που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων - ο Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να απαρνηθεί δημοσίως περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί ... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσλαμβάνουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε...Δεν θα ανεχθώ άσκοπες προσλήψεις", είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό κανάλι STAR τον Ιούνιο. Ο Μητσοτάκης έχει αγωνιστεί να αποτινάξει την ελιτιστική εικόνα του. Σε μια χώρα με μακρά παράδοση νεποτισμού, ο Μητσοτάκης ορκίζεται για αξιοκρατία και υποσχέθηκε να μην διορίσει συγγενείς του στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν τόσο αποκλειστικά δικαιώματα χάρη στη γενεαλογία τους. Από το 2016 που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ, ο Μητσοτάκης πάλεψε να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα μέλους μιας ηγετικής πολιτικής δυναστείας της Ελλάδας και θεωρεί τον εαυτό του "αποστάτη". 

"Κρίνετέ με από το βιογραφικό μου και όχι από το όνομά μου", επιμένει. Ο Μητσοτάκης επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το κόμμα, παραθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο υποψηφίων κάτω  των 40 και δεσμευόμενος να κυβερνήσει με "ανθρώπους της γενιάς μου ή νεότερους." Ωστόσο, οι αριστεροί επικριτές του λένε ότι ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την ΝΔ σε ένα "υβρίδιο" εθνικισμού και ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε μια ανίερη συμμαχία για να διατηρήσει ανέπαφες τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες. Αμέσως μετά την εκλογή του το 2016, ο νέος ηγέτης προκάλεσε έντονη έκπληξη διορίζοντας τον Α. Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου, πολιτικός που λίγο πριν ανήκε στο ακροδεξιό κόμμα ΛΑΟΣ. Τηλεπωλητής βιβλίων, ο Γεωργιάδης απολογήθηκε δημοσίως το 2017, διότι προωθούσε ένα αντισημιτικό τόμο μέσα από τις εκπομπές του, ως "δυναμίτη" και "το αγαπημένο του βιβλίο.

" Άλλος πολιτικός που προέρχεται από το ΛΑΟΣ, που είχε ηγηθεί μιας φιλοχουντικής οργάνωσης νέων, ο δικηγόρος Μ. Βορίδης, ο οποίος διορίστηκε από τον Μητσοτάκη στη θέση του σκιώδη υπουργού Εσωτερικών. Στον Μητσοτάκη πιστώνεται ότι αποκατέστησε την τύχη της ΝΔ, ένα κόμμα που είχε απογοητεύσει και είχε χάσει τρεις συνεχόμενες φορές από τον χαρισματικό Τσίπρα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. "Οι πολίτες μας εμπιστεύονται όχι μόνο έναντι των βασικών υποσχέσεών μας, να μειώσουμε τους φόρους και να δημιουργήσουμε καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους, αλλά επίσης για ένα διαφορετικό ήθος και στυλ εξουσίας", είπε ο Μητσοτάκης μετά τη νίκη του στις Ευρωεκλογές, με προβάδισμα σχεδόν 9,5 μονάδων. Λάτρης του μπάσκετ, ο Μητσοτάκης έχει τρία παιδιά με την M. Grabowski, συνιδρύτρια της εταιρείας πολυτελών ενδυμάτων Zeus+Dione».

Το Euroactiv σχολιάζει επίσης τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, γράφοντας τα εξής: 

«Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, που το 2012 εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές, δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο 3% και κατά συνέπεια δεν εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το Euractiv Greece αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη τους στους νεοναζιστές που έχουν χάσει την κοινοβουλευτική τους ασυλία, καθώς συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία το 2013 του αντιφασίστα ράπερ Π. Φύσσα από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Σ. Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στο Euractiv.com ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη είδηση των εκλογών.

"Το νεοναζιστικό κόμμα είναι εκτός Κοινοβουλίου. Χρησιμοποίησαν την ελληνική ψήφο, για να εξαπλώσουν την ναζιστική τους προπαγάνδα, αλλά τώρα αυτό τέλειωσε". Ο Κούλογλου είπε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ένα "σύμπτωμα" της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας της χώρας. "Πρόκειται για ένα σημάδι ότι η ελληνική πολιτική σκηνή επανέρχεται στην ομαλότητα", είπε ο Κούλογλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η "σοβαρή εκδοχή" της Χρυσής Αυγής, η Ελληνική Λύση εισήλθε στη Βουλή.  Η Ελληνική Λύση είναι ένα φιλορωσικό, εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα, που σημείωσε ποσοστό 3,7%. "Αν και είναι σαφώς υπερεθνικιστές, δεν κάνουν καμία αναφορά στο νεοναζισμό", είπε ο Κούλογλου». 


αποτελέσματα εκλογών 2019νέα κυβέρνησηεκλογές 2019