Πολιτική|09.07.2019 08:07

Νέα κυβέρνηση: Το βαρύ φορτίο σε Υγεία και Παιδεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέα κυβέρνηση: Βαρύτητα στους τοµείς της καθηµερινότητας των πολιτών προτίθεται να δώσει η νέα κυβέρνηση, επιδιώκοντας να φέρει σε πρώτο πλάνο θέµατα Υγείας και Παιδείας. Τα ανοιχτά µέτωπα και στους δύο τοµείς παραµένουν πολλά, ενώ ισχυρές αναµένονται να είναι οι πιέσεις που θα ασκηθούν από συνδικαλιστικούς φορείς και παράγοντες της αγοράς.

Για πολλούς η επιλογή του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας αποτέλεσε έκπληξη. Για όσους, όµως, γνωρίζουν τον χώρο ήξεραν καλά πως το όνοµά του είχε ακουστεί τις τελευταίες εβδοµάδες. Αλλωστε δεν θεωρείται άσχετος µε τον χώρο, δεδοµένου ότι έχει σπουδάσει Ιατρική. Μπορεί, βέβαια, να κατέλαβε τη θέση έπειτα από καραµπόλα (προηγήθηκαν τα ονόµατα του Κ. Τσιάρα και του Μ. Βορίδη), αλλά ο Β. Κικίλιας ήταν εδώ και καιρό στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», ο νέος πρωθυπουργός επιθυµούσε να βάλει ένα προβεβληµένο στέλεχος του κόµµατός του στο υπουργείο Υγείας που να µπορεί επικοινωνιακά να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του τοµέα. Βέβαια, τα πράγµατα για τον Βασίλη Κικίλια δεν αναµένεται να είναι εύκολα, καθώς θα έχει πολλά µέτωπα να αντιµετωπίσει, συνεπικουρούµενος από τον εξωκοινοβουλευτικό Βασίλη Κοντοζαµάνη, πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νέος υπουργός Υγείας θα κληθεί να προχωρήσει το σύστηµα της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, µε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον οικογενειακό γιατρό να έχουν µείνει στη µέση. Βέβαια, η ΝΔ έχει διαµηνύσει ότι θα προχωρήσει στη κατάργηση των ΤΟΜΥ και θα προχωρήσει µόνο στην υλοποίηση του οικογενειακού γιατρού µε νέες συµβάσεις µε ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν προσήλθαν στις τελευταίες προκηρύξεις.

Βασίλης Κικίλιας και Νίκη Κεραµέως αναλαµβάνουν δύο δύσκολα υπουργεία και δηλώνουν έτοιµοι να κάνουν τοµές

Αλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να εξυπηρετούνται πρώτα οι ασθενείς στην πρωτοβάθµια φροντίδα και µετά στα Νοσοκοµεία. Οσο για τα νοσοκοµεία και αυτά παραµένουν ένα ανοιχτό µέτωπο αφού είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι όποιες προκηρύξεις έχουν µείνει στάσιµες εδώ και καιρό.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζοµένων αναµένουν µε αγωνία να δουν προσλήψεις που θα καλύψουν τα κενά, δεδοµένου ότι από το σύστηµα λείπουν περίπου 6.000 γιατροί και κοντά 15.000 νοσηλευτές. Αµεσες αλλαγές αναµένονται πάντως στους µεγάλους Οργανισµούς, δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, ενώ ανοικτό µείνει και το θέµα της αλλαγής της φαρµακευτικής πολιτικής.

Ασυλο τέλος!

Η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως είναι δικηγόρος µε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και µε σπουδές στη Σορβόννη και στο Χάρβαρντ, και διετέλεσε από τον Ιανουάριο του 2016 κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δηµοκρατίας, ενώ τον Νοέµβριο του 2016 ορίστηκε τοµεάρχης Παιδείας του κόµµατος.

Η ίδια πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραµένει «εσωστρεφής και υπερβολικά συγκεντρωτική», και όλο το προηγούµενο διάστηµα συγκρούστηκε δεκάδες φορές στη Βουλή µε τον Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές που εκείνος προώθησε στη Δευτεροβάθµια και την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκτός από την κατάργηση του ασύλου, έχει αυτήν τη στιγµή πρώτα από όλα να αντιµετωπίσει τα σοβαρά ζητήµατα που άπτονται της οµαλής λειτουργίας των σχολείων από τη νέα χρονιά.

Συνεπώς, βασικό µέληµα θα είναι να προχωρήσουν άµεσα όλες οι διαδικασίες ώστε τον Σεπτέµβριο τα σχολεία να ξεκινήσουν χωρίς προβλήµατα και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Αυτήν τη στιγµή ήδη «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 5.000 διορισµούς στην ειδική αγωγή για το επόµενο σχολικό έτος, οι οποίοι θα γίνουν όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εκκρεµούν δύο προκηρύξεις για τον διορισµό 10.000 εκπαιδευτικών το 2020 και 2021, οι οποίες όµως είναι στο «αέρα». Δεύτερο σοβαρό ζήτηµα αποτελεί το νέο σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Οι µαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου έχουν προετοιµασθεί για το νέο σύστηµα και, όπως έχει πει και η κ. Κεραµέως, δεν θα πρέπει να αναστατωθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ρυθµιστούν πολλά επιµέρους ζητήµατα ώστε τα παιδιά να πάνε στις εξετάσεις χωρίς προβλήµατα.

Νέα ΔημοκρατίαΒασίλης Κικίλιαςνέα κυβέρνησηΝίκη Κεραμέως