Πολιτική|09.07.2019 13:48

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Τρεις γυναίκες ανέτρεψαν τα στερεότυπα

Βασίλης Ιγνατιάδης

Τρεις γυναίκες αλλάζουν το τοπίο στη Δυτική Μακεδονία. Η γνωστή τραγουδίστρια και περιφερειακή σύµβουλος Αττικής µε τη Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέττα, σάρωσε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη µε την πρώτη υποψηφιότητά της και εξελέγη πανηγυρικά, αφήνοντας εκτός Βουλής και τους τέσσερις εκλεγµένους βουλευτές της τελευταίας τετραετίας (Ι. Θεοφύλακτο, Δ. Δηµητριάδη, Θ. Μουµουλίδη, Γ. Ντζιµάνη).

Η ίδια δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος να εγκαταλείψει το τραγούδι, ενώ υποστήριξε πως µε την ευαισθησία που έχει ως καλλιτέχνις µπορεί να συνεισφέρει σε ζητήµατα όπως ο πολιτισµός, η πράσινη ανάπτυξη, ο Τουρισµός, το περιβάλλον και ο αθλητισµός.

Τέσσερα χρόνια µετά ήρθε η δικαίωση για την πρώην δήµαρχο Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία το 2015 είχε «κοπεί» την τελευταία στιγµή από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Κοζάνης και τώρα εξελέγη στη δεύτερη θέση, µπροστά και από τον πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Καραµανλή και Σαµαρά, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

«Υπάρχει δικαίωση, αλλά οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά, θέλουν προτάσεις για την επόµενη µέρα» λέει στο «Εθνος» η κυρία Βρυζίδου, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το «καυτό» για την περιοχή ζήτηµα της ΔΕΗ. «Εδώ χρειάζεται να φέρουµε αποτελέσµατα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιµετώπισε τα προβλήµατα της ΔΕΗ µε την αριστερή προσέγγιση, ενώ το καράβι βούλιαζε και µαζί του βούλιαξαν και τα προβλήµατα. Πρέπει να εξασφαλίσουµε την οικονοµική ισορροπία της επιχείρησης και να επεξεργαστούµε πειστικές προτάσεις για τη µεταλιγνιτική περίοδο, όπως είναι η αξιοποίηση των µονάδων που απενεργοποιούνται, η τηλεθέρµανση µε βιοκαύσιµα κ.ά.».

Η τρίτη γυναίκα που θα εκπροσωπήσει τη Δυτική Μακεδονία στο Κοινοβούλιο είναι η πρώην γενική γραµµατέας του υπουργείου Μεταφορών Πέτη Πέρκα, η οποία εξελέγη στη Φλώρινα, υποσκελίζοντας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον απερχόµενο βουλευτή Κώστα Σέλτσα. Στα αξιοσηµείωτα των εκλογών είναι το διψήφιο ποσοστό (10,32%) που εξασφάλισε το ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη.

Σε µεγάλο βαθµό αυτό αποδίδεται στη δυναµική επανεµφάνιση του ιστορικού στελέχους Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος, ωστόσο, δεν επανήλθε στη Βουλή, καθώς το κόµµα δεν πήρε έδρα στον νοµό. Ο συσχετισµός µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη αντιστράφηκε, µε 4-1 έδρες υπέρ της πρώτης. Πρώτος στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο εξελέγη ο Στάθης Κωνσταντινίδης, γιος του τέως βουλευτή και εισαγγελέα του Ειδικού ∆ικαστηρίου Κώστα Κωνσταντινίδη, δεύτερη η Π. Βρυζίδου, τρίτος ο πρώην υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος και τέταρτος ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Κοζάνης Γιώργος Αµανατίδης.

Στην Καστοριά επανεξελέγη άνετα για τον ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Τσίπρα, Ολυµπία Τεληγιορίδου, ενώ η έδρα της Ν∆ άλλαξε χέρια και από τη Μαρία Αντωνίου πέρασε στον πρώην βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια. Η Ν∆ πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ τη µονοεδρική των Γρεβενών, την οποία κέρδισε ο γνωστός δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης, µε δικηγορικά γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, ενώ στη Φλώρινα για τη Ν∆ επανεξελέγη ο Γιάννης Αντωνιάδης.

Δυτική ΜακεδονίαΚαλλιόπη Βέττααποτελέσματα εκλογών 2019