Πολιτική|10.07.2019 13:38

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας κάνουν σήμερα την αποτίμηση των εκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Τον «οδικό χάρτη» των επόµενων µηνών για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία αναµένεται να καθορίσει σήµερα η Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος στην πρώτη της συνεδρίαση µετά τις εκλογές και στον απόηχο της νίκης της Νέας Δηµοκρατίας.

Βεβαίως, το εκλογικό ποσοστό του 31,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα στις συνθήκες υπό τις οποίες κατακτήθηκε θεωρείται εξαιρετικό, εποµένως εκτιµάται ότι θα εµποδίσει την εκδήλωση εσωστρέφειας τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Η αποτίµηση

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα µέλη του οργάνου αναµένεται να προβούν σε απολογισµό του εκλογικού αποτελέσµατος και βεβαίως να οργανώσουν και τα πρώτα αντιπολιτευτικά βήµατα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, καθώς σε µία εβδοµάδα από τώρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στην Κουµουνδούρου σήµερα το µεσηµέρι αναµένεται να προσδιορίσουν τον χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και να εξαγγείλουν τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ως προγραµµατισµένο τακτικό προσδιορίζεται για το φθινόπωρο του 2019. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος του συνεδρίου δεν θα ανακοινωθεί άµεσα, καθώς φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιθυµεί ενδεχοµένως πρώτα να ανοίξει το κόµµα και µετά να προχωρήσει στη διενέργεια ενός συνεδρίου διευρυµένου και µε την Προοδευτική Συµµαχία.

Την επόµενη εβδοµάδα, ∆ευτέρα ή Τρίτη, αναµένεται να συνεδριάσει και η νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγµα της «επόµενης ηµέρας» αλλά και θα καθορίσει το πλαίσιο της αντιπολίτευσης για το κόµµα του. Η νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα συγκροτείται και από παλαιότερα και έµπειρα στελέχη αλλά και από νέα πρόσωπα µε κυβερνητική εµπειρία, που αυτοµάτως δηµιουργούν ένα µείγµα που µπορεί να ανταποκριθεί δυναµικά στις απαιτήσεις ενός κόµµατος από τα έδρανα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Θα ακολουθήσει και καταµερισµός ευθυνών και τοµέων στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο µεταξύ φαίνεται πως οι εκλογές και κυρίως το σηµαντικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το έναυσµα για νέες εγγραφές µελών στο κόµµα. Νέα µέλη Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το τελευταίο διήµερο υποβλήθηκαν γύρω στις 170-180 αιτήσεις, ενώ στόχος της ηγεσίας του κόµµατος είναι τουλάχιστον ο διπλασιασµός των µελών του κόµµατος και το άνοιγµα των οργανώσεων, ώστε να είναι εγγεγραµµένα τουλάχιστον 60.000 µέλη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ασφαλώς µαζικές διαδικασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, που πιθανολογείται ότι θα λάβουν χώρα πολύ πριν από το συνέδριο του κόµµατος.

Ο νέος βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, µιλώντας στον 24/7, τάχθηκε χθες υπέρ της άµεσης ενοποίησης του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία και της περαιτέρω διεύρυνσής του, τονίζοντας πως στο νέο εγχείρηµα δεν µπορεί να υπάρχουν φτωχοί συγγενείς. Μάλιστα υπονόησε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί µετά το άνοιγµα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αναφέρθηκε σε «νέο κύκλο µε το ΚΙΝΑΛ», καθώς ο στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύχθηκε και είπε ότι το ίδιο θα µπορούσε να συµβεί µε το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Εξέφρασε τη διαφωνία του για τον ορισµό των εκλογών στις 7 Ιουλίου -«οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα ήταν καλύτερο» είπε- και µίλησε για έλλειµµα επικοινωνιακής πολιτικής. Την ίδια ώρα ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ∆ηµήτρης Κρεµαστινός µιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου σχολίασε πως οι όµοροι χώροι πρέπει να είναι ενωµένοι και τόνισε πως τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αν προστεθούν δίνουν 40%, για να καταλήξει ότι πρέπει να δηµιουργηθεί µία µεγάλη προοδευτική παράταξη.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας