Πολιτική|10.07.2019 17:36

Τσαβούσογλου προς νέα κυβέρνηση: Δεν θέλουμε κλιμάκωση στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Μήνυμα φιλίας και καλών σχέσεων απηύθυνε στη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά ειλικρινείς προσπάθειες για λύση.

«Στην Ελλάδα ξεκίνησε η καινούργια κυβέρνηση. Τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη τον γνωρίζουμε πολύ καλά και προσωπικά από όταν ήταν ακόμη βουλευτής. Παίζαμε και ποδόσφαιρο μαζί. Και πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και ο πρόεδρός μας ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον συνεχάρη μετά τις εκλογές».

Χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «καλό» και «στενό» του φίλο, τον οποίο γνωρίζει από παλιά κι ελπίζει τώρα να συμμεριστεί την επιθυμία του για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Κι ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, ήταν πολύ στενός μου φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ένας καλός φίλος και θέλουμε να αναπτύξουμε υγιείς σχέσεις. Αντί για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, θέλουμε να καταβάλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης σε όλα τα θέματα που δεν συμφωνούμε, συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές. Τις ίδιες σκέψεις ελπίζουμε να έχει και η ελληνική πλευρά. Ελπίζω με την καινούρια κυβέρνηση στην Ελλάδα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο τόσο στα διμερή μας ζητήματα όσο και στα θέματα του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου».

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της.

«Βασικά δεν θέλω να σχολιάσω τις γεωτρήσεις που συνεχίζει να διενεργεί η Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Επομένως καμία χώρα και κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει το θέμα αυτό. Το τι κάνει ή τί θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της η Τουρκία, εκείνη θα το αποφασίσει και όλοι πρέπει να το σέβονται αυτό», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο εστιάζονται σε περιοχές που έχει δώσει άδεια το ψευδοκράτος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε εκ νέου από την Κυπριακή Δημοκρατία να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Όλοι παραδέχονται ότι οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα. Όταν ρωτάμε τον Αναστασιάδη γιατί δεν τα εγγυάστε, μας απαντά ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω’. Πότε θα το κάνει; Αν θες να το κάνεις, όταν αρχίζεις να πουλάς, μήπως και τότε υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα το κάνεις;», ρώτησε Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «όταν η ε/κ πλευρά ξεκίνησε μονομερώς τις γεωτρήσεις, το είπαμε και στους ίδιους και στις εγγυήτριες χώρες και στην Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Η ΤΔΒΚ το 2011 υπέβαλε μια πρόταση. Πρότεινε υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ να ιδρυθεί μια επιτροπή σχετικά με το διαμοιρασμό (των υδρογονανθράκων). Η πρόταση της ΤΔΒΚ είναι στο τραπέζι. Μέχρι που ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις, κανένας δεν ασχολήθηκε. Μόλις τις ξεκινήσαμε, βλέπουμε να γίνονται άτοπες δηλώσεις. Βέβαια, δεν δίνουμε σημασία στις δηλώσεις των χωρών που δεν είναι εγγυήτριες χώρες», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε για άλλη μια φορά την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο.

«Εμείς πάντοτε βλέπαμε την Ε.Ε. ως παρατηρητή στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά σε αυτή την διαδικασία επιδεικνύουν καθαρά στάση υπέρ της ε/κ πλευράς. Δυστυχώς σήμερα η Ε.Ε. και ειδικά τα μέλη της τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς αυτού του είδους την αλληλεγγύη δεν την βρίσκουμε σωστή», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας πως κάνει λάθος η Ευρώπη να στέκεται πάντα δίπλα στην ε/κ πλευρά.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τ/κ λαού. Ή αυτός ο πλούτος θα μοιραστεί δίκαια ή εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. εναντίον μας δεν ωφελούν, είναι αντιπαραγωγικές», ανέφερε.

Νίκος ΔένδιαςΤουρκίαΑιγαίοΜεβλούτ Τσαβούσογλου