Πολιτική|11.07.2019 10:13

Νέα Δημοκρατία: Νέο µοντέλο διακυβέρνησης στο τραπέζι

Σπύρος Μουρελάτος

Νέα ήθη, νέα έθιµα»... Με αυτό τον τρόπο περιέγραφαν ανώτερες πηγές του Μεγάρου Μαξίµου το νέο µοντέλο διακυβέρνησης που επιδιώκει να καθιερώσει ο πρωθυπουργός, µε µείζονες στόχους την αποτελεσµατικότητα του κυβερνητικού έργου και την άµεση βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη.

«Καλούµαστε να κερδίσουµε τον ασύµµετρο πόλεµο της αλλαγής στο µοντέλο διακυβέρνησης του κράτους» ήταν µία από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ασυνήθιστα σύντοµη εισήγησή του, διάρκειας µόλις 13 λεπτών. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους υπουργούς του σκληρή δουλειά και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι σύντοµα θα αποδειχθεί η υψηλή επιχειρησιακή ετοιµότητα του νέου κυβερνητικού σχήµατος.

Οι 4 άξονες

Το «δόγµα Μητσοτάκη», όπως παρουσιάστηκε ενώπιον υπουργών και υφυπουργών, στηρίζεται σε 4 άξονες: στοχοθεσία – αυστηρό χρονοδιάγραµµα – στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου – αξιολόγηση. Κάθε υπουργός προικοδοτήθηκε µε έναν φάκελο, που περιλαµβάνει συγκεκριµένες κατευθύνσεις αλλά και τα επόµενα νοµοθετικά βήµατα (νοµοσχέδια) µε ορίζοντα εξαµήνου.

Επιπλέον προβλέπεται η κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο, ενώ σχεδιάζονται Υπουργικά Συµβούλια προγραµµατικού χαρακτήρα και αντίστοιχα αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου στο τέλος κάθε εξαµήνου. ∆ιπλό ζητούµενο για τον πρωθυπουργό είναι η ταχύτητα και η αποτελεσµατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίζεται και όχηµα-κλειδί κι αυτό δεν είναι άλλο από το σύστηµα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ανά υπουργείο κυβερνητικών δράσεων «Μαζί», πο υ εισβάλλει στη ζωή υπουργών και υφυπουργών. 

Ηλεκτρονικό βαθµολόγιο

Σύµφωνα µε την περιγραφή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος µαζί µε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσο, αναµένεται να εποπτεύουν την οµαλή λειτουργία του νέου συστήµατος, τοποθετούνται δύο εκπρόσωποι του Μεγάρου Μαξίµου σε κάθε υπουργείο -σύνδεσµοι θα αποκαλούνται- επιφορτισµένοι µε τις αρµοδιότητες της ενσωµάτωσης στην πλατφόρµα των προκαθορισµένων δράσεων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραµµατέων, αλλά και της επίβλεψης για τυχόν υστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα µπορεί ανά πάσα ώρα και στιγµή να συνδέεται µε το εν λόγω σύστηµα και να επιθεωρεί την πρόοδο του κυβερνητικού έργου, ενώ η διαβαθµισµένη πρόσβαση των υπουργών θα περιορίζεται αποκλειστικά και µόνο στον τοµέα ευθύνης τους. Μέσω του συστήµατος, που µεταξύ άλλων συµβάλλει και στην εµπέδωση της διαφάνειας του κυβερνητικού έργου, προβλέπονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα εκθέσεις προόδου, αλλά και επικαιροποίηση των ήδη δροµολογουµένων.

Τα προβλήµατα των µελών του νέου κυβερνητικού σχήµατος θα ξεκινούν εφόσον βλέπουν κόκκινη σηµαία στη δράση που έχουν αναλάβει, ένδειξη ότι αυτή είναι εκπρόθεσµη. «∆εν έκρυψα ποτέ προεκλογικά τη φιλοδοξία µου η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει ως µια καλοκουρδισµένη µηχανή, γνωρίζω καλά ότι ο πρώτος που αξιολογείται από τους πολίτες είµαι εγώ και δεν θα τους διαψεύσω» υπογράµµισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του οµαδική δουλειά, ενιαίο λόγο πολιτικής έκφρασης και απόλυτο συντονισµό, ενώ κατέστησε τις 12 κεντρικές προεκλογικές στρατηγικές του, από την ισχυρή ανάπτυξη και την ασφάλεια έως την κοινωνική συνοχή, την αναγέννηση της µεσαίας τάξης και την ισχυροποίηση της χώρας στο διεθνές στερέωµα, οδηγό του 4ετούς κυβερνητικού έργου.

«Να κρατήσουµε ψηλά τους στόχους µας και χαµηλά το βλέµµα µας, να αποδείξουµε ότι δεν θα γίνουµε “άλλη µία κυβέρνηση” σαν τις προηγούµενες, άλλα ότι θα είµαστε πραγµατικά µία άλλη κυβέρνηση» συνέστησε προς τους υπουργούς του ο κ. Μητσοτάκης. Κατά πληροφορίες, έδωσε σαφείς εντολές προς τους κ. Γεωργιάδη, Χατζηδάκη και Μενδώνη, που έχουν τη συναρµοδιότητα της επένδυσης στο Ελληνικό, να δροµολογήσουν άµεσα τις εκκρεµότητες στον τοµέα ευθύνης τους.

Νέα Δημοκρατίανέα κυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκης