Πολιτική|15.07.2019 09:02

Κόντρα «εκπροσώπων» στο ΚΙΝΑΛ - Τα πυρά Ρέππα και η απάντηση Πρωτόπαππα

Φώφη Γιωτάκη

Tην επανεµφάνιση στο εσωκοµµατικό προσκήνιο έµπειρων στελεχών, όπως ο ∆ηµήτρης Ρέππας, προκαλεί η αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος της 7ης Ιουλίου και οι αντιπαραθέσεις που αυτό πυροδοτεί στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής. Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης σήµερα του Γιώργου Παπανδρέου µίλησε σε υψηλούς τόνους στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ της περασµένης Παρασκευής, ασκώντας σκληρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη και σε όσους θεωρούν τουλάχιστον ικανοποιητικό το ποσοστό που εξασφάλισε το κόµµα στις εθνικές εκλογές.

Απευθυνόµενος στα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Δηµήτρης Ρέππας αµφισβήτησε τις παραδοχές της ηγεσίας, λέγοντας πως «είναι ύβρις να πανηγυρίζουµε για το 8% που πήρε το κόµµα στις εκλογές», ενώ χαρακτήρισε λανθασµένη την πολιτική γραµµή του ΚΙΝΑΛ. «Ο κόσµος πίστευε», είπε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πως το κόµµα πάει προς τα δεξιά, γι’ αυτό και επέλεξε να πάει είτε προς Νέα Δηµοκρατία είτε προς ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συµπλήρωσε και επέµεινε ότι «δώσαµε λάθος στίγµα, δηµιουργήσαµε την εντύπωση πως θέλαµε να συνεργαστούµε µε τη ΝΔ».

Την απάντηση εκ µέρους της Φώφης Γεννηµατά ανέλαβε να δώσει ο έτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σηµίτη και νυν υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασµού του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος σηµείωσε µε δηκτικό ύφος:

«Αν δεν υπήρχε το συγκεκριµένο αποτέλεσµα -έστω αυτό το µη ικανοποιητικό- δεν θα µιλάγαµε τώρα. ∆εν άκουσα καµία άλλη πρόταση από αυτήν που παρουσίασε η πρόεδρος, παρά µόνο κριτική χωρίς περιεχόµενο». Ο κ. Πρωτόπαπας προσέθεσε -και προφανώς όχι τυχαία- ότι πρέπει και θα γίνει πλήρης συζήτηση για το πώς από το 44% του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 4,6% το 2015, «µέχρι το σηµερινό 8%, που µπορεί να µην ικανοποιεί, αλλά είναι ανοδικό».

Οι καλά γνωρίζοντες εξηγούν ότι ο κ. Πρωτόπαπας ήθελε µε αυτήν την αναφορά να υπενθυµίσει µεταξύ άλλων το σκηνικό του Ιανουαρίου του 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ επί Ευ. Βενιζέλου έχασε µε ποσοστό 4,6%, ενώ το νεοϊδρυθέν τότε ΚΙ∆ΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή.

Η οµάδα Ανδρουλάκη

Αυστηρή κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ άσκησαν πάντως και άλλα κορυφαία στελέχη. Πριν λάβει τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, τουλάχιστον δύο πολιτικοί του φίλοι, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στηλίτευσαν τις προεκλογικές επιλογές του κόµµατος, αφήνοντας σοβαρές αιχµές για τις κατευθυντήριες γραµµές της ηγεσίας.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, στρέφοντας τα βέλη του κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, υπογράµµισε ότι «το περί «∆ούρειων Ιππων» δεν µε αφορά» και υποστήριξε ότι «κανείς στο Κίνηµα Αλλαγής δεν περίµενε ότι θα έχει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%». «Η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέµα, αλλά εθνική υπόθεση» είπε, θεωρώντας αναγκαία εξέλιξη η δηµοκρατική παράταξη «να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ». Σχετικά µε τη σύγκριση εκλογικών ποσοστών που επιχειρούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης αντέδρασε λέγοντας ότι «η σύγκριση για το αποτέλεσµα πρέπει να γίνεται όχι µε το αποτέλεσµα του 2015, αλλά µε τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ»... 

Χρήστος ΠρωτόπαπαςΔημήτρης ΡέππαςΚΙΝΑΛ