Πολιτική|15.07.2019 10:52

ΝΔ: Περισσότερες µεταρρυθµίσεις για λιγότερους φόρους

Σπύρος Μουρελάτος

Ξεκάθαρο και πέραν πάσης αµφισβήτησης ή παρερµηνείας δείγµα γραφής αναφορικά µε την οικονοµική πολιτική που σκοπεύει να εφαρµόσει την επόµενη τετραετία αναµένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδοµάδα που ξεκινά σήµερα. Στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας έως τις προγραµµατικές δηλώσεις του προσεχούς Σαββάτου είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη µε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αύριο Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και η παρέµβασή του την Τετάρτη στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist», όπου θα περιγραφεί ευκρινώς, όπως µεταφέρουν επιτελικές πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, το πλαίσιο των κινήσεών του στο οικονοµικό πεδίο.

Οι φοροελαφρύνσεις

Με πρωτεύοντα στόχο να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες εκδηλώνονται στους κόλπους των εταίρων µας για την πρόθεσή του να προχωρήσει άµεσα σε γενναία µείωση της φορολογίας, ο πρωθυπουργός αναµένεται να επισηµάνει, κατά πληροφορίες, στον επικεφαλής των θεσµών ότι η νέα κυβέρνηση έχει στον πυρήνα της πολιτικής της τις µεταρρυθµίσεις, ήτοι ένα ουσιωδώς διαφορετικό µείγµα πολιτικής από την απελθούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίµου ξεκαθαρίζει ότι δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία ενός προγράµµατος, που, όπως τονίζεται, «διαµορφώθηκε τόσο στη φιλοσοφία του όσο και στις επιµέρους πτυχές του από µια κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε από την απουσία οιασδήποτε µεταρρυθµιστικής στόχευσης», χωρίς, πάντως, να αµφισβητούνται οι δηµοσιονοµικοί στόχοι.

Ανώτερη πηγή του Μεγάρου Μαξίµου εξηγεί πως το υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο απειλή για τη δηµοσιονοµική ισορροπία, τουναντίον, διευκρινίζει πως αποτελεί µια µεταρρυθµιστική τοµή ικανή να αποτελέσει την αφετηρία εµπέδωσης εµπροσθοβαρούς ανάπτυξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµφανίζεται κατά πληροφορίες αισιόδοξος ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος, ύψους 3,5% για το 2020, θα επιτευχθεί, ακριβώς γιατί στους κόλπους της κυβέρνησης περισσεύει η αυτοπεποίθηση ότι το εναλλακτικό πρόγραµµα που θα τεθεί σε εφαρµογή θα αποδώσει καρπούς εντός του προκαθορισµένου χρονοδιαγράµµατος.

Εξ ου και όπως θα εξηγηθεί και στον κ. Ρέγκλινγκ, ενώπιον του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το αίτηµα για µείωση του συγκεκριµένου στόχου, που θα υποβληθεί σε δεύτερο χρόνο, θα εξασφαλίσει τον δηµοσιονοµικό χώρο για ακόµη επιθετικότερες µεταρρυθµίσεις, ικανές να καταστήσουν την ελληνική οικονοµία ανταγωνιστική και τη χώρα εκ νέου φιλοεπενδυτικό προορισµό.

φορολογίαΚλάους ΡέγκλινγκΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης