Πολιτική|16.11.2018 23:58

«Σκληρή» απάντηση Μαξίμου: «Δική μας απόφαση η μισθοδοσία των κληρικών»

Newsroom

Απάντηση στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου έδωσε την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση του Σχεδίου Νόμου στη βάση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ιερώνυμου.

Παράλληλα, απορρίπτει το αίτημα των κληρικών για το καθεστώς της μισθοδοσίας τους  ξεκαθαρίζοντας ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της πολιτείας».

Το Μαξίμου καθιστά με αυτό τον τρόπο σαφές προς τους αντιδρώντες ιεράρχες ότι απορρίπτει το αίτημά τους να παραμείνουν στη μισθοδοσία του Δημοσίου και πως εμμένει στην απόφασή του να παύσει το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς. Άλλωστε, εκκρεμεί και η πρωθυπουργική εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις μετά την αποχώρηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ισάριθμων κληρικών.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ιεραρχίας μετά τη Σύνοδο:

Μέγαρο Μαξίμου