Πολιτική|17.07.2019 09:22

Οι µεταρρυθµίσεις «κλειδί» για τις φοροελαφρύνσεις

Σπύρος Μουρελάτος

Με συγκρατηµένα χαµόγελα υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίµου τα µηνύµατα που επέλεξε να αποστείλει µέσω του Συνεδρίου του «Economist» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ό,τι αφορά τις νέες κατευθύνσεις στην οικονοµική στρατηγική που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποστροφή του ότι οι στόχοι για µια µεταρρυθµιστική ατζέντα, για τόνωση της επιχειρηµατικότητας και της δηµιουργίας φιλοεπενδυτικού κλίµατος είναι καλοδεχούµενοι, ερµηνεύθηκαν από πηγές κοντά στον πρωθυπουργό ως µια πρώτη ψήφος εµπιστοσύνης στο οικονοµικό πρόγραµµα που εννοεί να εφαρµόσει η νέα κυβέρνηση.

Μεταρρυθµίσεις

Σύµφωνα µε πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε µε τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο πρωθυπουργός επεσήµανε στον συνοµιλητή του ότι το υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο, που εµπεριέχει και την πρώτη σοβαρή δέσµη µείωσης των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι µιας εµπροσθοβαρούς µεταρρυθµιστικής ατζέντας, η οποία εγκρίθηκε κατά µεγάλη πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Ενα ουσιωδώς διαφορετικό µείγµα οικονοµικής πολιτικής δεν αµφισβητεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους δηµοσιονοµικούς στόχους για το 2020» είναι το σήµα που εξέπεµψε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, προς άρση των οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων έχουν προκληθεί στους κόλπους των εταίρων. Αδιαπραγµάτευτη, πάντως, παραµένει για τη νέα διακυβέρνηση η επιδίωξη επαναδιαπραγµάτευσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα, µετά την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήµατος -πηγές κοντά στον πρωθυπουργό το τοποθετούν στο δεύτερο εξάµηνο του 2020- και αφού προηγουµένως το Μέγαρο Μαξίµου θα έχει ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία, παρουσιάζοντας απτά δείγµατα τοµών και διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η εµπέδωση κλίµατος εµπιστοσύνης ανάµεσα στις δύο πλευρές, κάτι που, όπως επισηµαίνεται, επιτυγχάνεται στις πρώτες επαφές. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του ενθάρρυνε τις µεταρρυθµιστικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια. Στο υπουργείο Υγείας Ταυτόχρονα, δηλωτική της επιδίωξης του πρωθυπουργού να κερδίσει από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της θητείας της νέας κυβέρνησης τη µάχη της καθηµερινότητας του πολίτη ήταν και η χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Ανάµεσα στις άµεσες προτεραιότητες, οι οποίες αναµένεται να εξειδικευθούν στις προγραµµατικές δηλώσεις του προσεχούς Σαββατοκύριακου, είναι η άµεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε φάρµακα και ιδίως των ασθενών βαρέων παθήσεων, που κάνουν θεραπεία στο σπίτι, µέσω της αποστολής των φαρµάκων, η ελαχιστοποίηση της αναµονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η πλήρης εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου. Το απόγευµα ο κ. Μητσοτάκης µεταβαίνει στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, ενώ το πρωί θα συναντηθεί µε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚλάους Ρέγκλινγκ