Πολιτική|18.07.2019 09:33

Συνάντηση Τσίπρα - Ρέγκλινγκ: Αναβιώνουν οι φόβοι για µείωση του αφορολόγητου

Βούλα Κεχαγιά

Σκιές και αµφιβολίες για το εάν κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διατηρήσει την κατάργηση της µείωσης του αφορολογήτου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, προκάλεσε στην αξιωµατική αντιπολίτευση η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Ρέγκλινγκ επέµεινε στην άποψή του ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και µάλιστα αυτές που έχει υποσχεθεί η Νέα ∆ηµοκρατία, εκτός εάν υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή µείωσης του αφορολόγητου από το ερχόµενο έτος. Πρακτικά αυτό σηµαίνει πως εάν το Μαξίµου επιµείνει στις ελαφρύνσεις φόρων που έχει εξαγγείλει -κάτι που θα αποτυπωθεί στο φορολογικό νοµοσχέδιοτότε ενδεχοµένως τους επόµενους µήνες να επαναφέρει τη διάταξη για µείωση του αφορολόγητου από την 1η/1/20.

Τα πλεονάσµατα

Επιπλέον ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα τη γνωστή του άποψη πως δεν µπορεί να υπάρξει µείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασµάτων, κάτι που επιβεβαίωσε και η Κουµουνδούρου, τονίζοντας πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η χώρα θα πρέπει να µείνει αυστηρά προσηλωµένη στους δηµοσιονοµικούς στόχους. Πάντως, από τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τον Ευρωπαίο αξιωµατούχο προκύπτει η προθυµία του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια -εάν υπάρξει- για µείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασµάτων (3,5%).

Σηµειωτέον πως πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ανακοινώσει τη µείωσή τους κατά µία µονάδα µέσω της δηµιουργίας ειδικού ταµείου στο οποίο θα αξιοποιούνταν ένα ποσό της τάξης των 5,5 δισ. από το µαξιλάρι ασφαλείας και θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τυχόν παρέκκλιση από τους στόχους. Η πρόταση Τσίπρα είχε βρει ευήκοα ώτα στους θεσµούς και µάλιστα δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την Κοµισιόν.

Σύµφωνα µε τις επίσηµες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση των δύο στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ο κ. Ρέγκλινγκ τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράµµατος, την επαναφορά της ελληνικής οικονοµίας σε αναπτυξιακούς ρυθµούς και τη διασφάλιση βιώσιµης και απρόσκοπτης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς χρηµαταγορές. «Βόµβα στην ασφάλιση»

Όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά µε οξύτητα στις πρόσφατες δηλώσεις του «γαλάζιου» βουλευτή Κυρανάκη, µε τις οποίες περιέγραψε την πρόθεση της Ν∆ να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχοµένων στην αγορά εργασίας, ενώ το ∆ηµόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη µίας ελάχιστης εισφοράς για µία ελάχιστη εγγυηµένη σύνταξη.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σχολίασε πως το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει βόµβα στα θεµέλια της κοινωνικής ασφάλισης και δηµιουργεί «τρύπα» δεκάδων δισεκατοµµυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταµεία και στον κρατικό προϋπολογισµό, ενώ απειλεί µε δραστική περικοπή τις καταβαλλόµενες συντάξεις και αφήνει στον αέρα τους σηµερινούς ασφαλισµένους, χωρίς να εγγυάται τις εισφορές που έχουν καταβάλει ούτε τις µελλοντικές συντάξεις τους

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚλάους Ρέγκλινγκ