Πολιτική|18.07.2019 09:32

ΚΙΝΑΛ: Ρόλοι και «χαρτοφυλάκια» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Φώφη Γιωτάκη

Με σαφείς αρµοδιότητες ξεκινούν, από τις προγραµµατικές δηλώσεις κιόλας, οι βουλευτές του Κινήµατος Αλλαγής για να κερδίσουν το στοίχηµα της µαχητικής και προγραµµατικής αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηµατά, µιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη δυναµική προώθηση των πολιτικών του ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός Κοινοβουλίου, στάθηκε στο «εξαιρετικό µείγµα» των 22 βουλευτών, διακρίνοντας τη συνύπαρξη «του νέου αίµατος και της γνώσης».

Πριν αναφερθεί, δε, στους ρόλους που αναλαµβάνει ο κάθε βουλευτής, εστίασε στην προετοιµασία και την αποφασιστικότητα για τις κρίσιµες µάχες, χαρακτηρίζοντας πολύ καλύτερη αφετηρία το γεγονός ότι: «Επειτα από τα τελευταία δύσκολα και πέτρινα χρόνια, επιστρέψαµε µέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, µπροστά στη θέση µας, εκεί που ανήκουµε – είναι νοµίζω πάρα πολύ σηµαντικό για όλους µας».

Οι τοµεάρχες

Σύµφωνα µε το νέο «οργανόγραµµα» του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, που φέρει τη σφραγίδα της κυρίας Γεννηµατά, γραµµατέας της ΚΟ αναλαµβάνει και πάλι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Ανδρέας Λοβέρδος και διευθυντής της ορίστηκε ο νοµικός ∆ηµήτρης Μάντζιος. Για αντιπρόεδρος της Βουλής προτάθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οι βουλευτές-τοµεάρχες θα έχουν συγκεκριµένη ευθύνη για την αντιπαράθεση στις Επιτροπές και στην Ολοµέλεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πέραν της αναµενόµενης ενασχόλησής του µε κεντρικά πολιτικά θέµατα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, θα είναι ο «σύνδεσµος» µε το Συµβούλιο της Ευρώπης. Την κύρια ευθύνη, ωστόσο, για τα ζητήµατα οικονοµικής, δηµοσιονοµικής και φορολογικής πολιτικής θα έχει ένα έµπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, θα είναι τοµεάρχης Επικρατείας και θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο και τις πρωτοβουλίες των υπουργών και των υφυπουργών.

Το σύνολο των ζητηµάτων και της ατζέντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται στο «µικροσκόπιο» του Γιώργου Καµίνη, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την υπουργοποίηση του Μ. Χρυσοχοΐδη. Τοµεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής αναλαµβάνει ο Γ. Αρβανιτίδης, Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ο Αχµέτ Ιλχάν, Υποδοµών και Μεταφορών ο Χρήστος Γκόκας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Μιχάλης Κατρίνης, Αµυνας ο γραµµατέας της ΚΟ, Β. Κεγκέρογλου, Εξωτερικών ο Ανδρέας Λοβέρδος, ∆ικαιοσύνης η Νάντια Γιαννακοπούλου, Παιδείας η Χαρά Κεφαλίδου, Πολιτισµού και Αθλητισµού ο ∆. Κωνσταντόπουλος, Εσωτερικών η έµπειρη στα αυτοδιοικητικά Ευαγγελία Λιακούλη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Γιώργος Μπουλκιώτης, Υγείας ο Μπαράν Μπουρχάν, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο ∆ηµήτρης Μπιαγκής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ο Απόστολος Πάνας από τη Χαλκιδική, Υγείας ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδα) και Τουρισµού ο Γιώργος Φραγγίδης.

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής ενηµέρωσε τους βουλευτές για την πρόθεσή της να επαναφέρει το κόµµα της στη Βουλή την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πορεία της οικονοµίας από την εποχή της εισόδου στο ευρώ µέχρι σήµερα. «Εµείς δεν είµαστε της λογικής ότι πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, αλλά πρέπει να γνωρίζουµε ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός και ποια ήταν τα λάθη που πρέπει η χώρα να αποφύγει οπωσδήποτε από δω και στο εξής ώστε να µην ξαναβρεθεί ποτέ στο σηµείο της χρεοκοπίας» τόνισε η κυρία Γεννηµατά, δίνοντας ραντεβού τον Σεπτέµβριο για την κατάθεση της πρότασης.

ΚΙΝΑΛΚοινοβουλευτική Ομάδα