Πολιτική|18.07.2019 12:43

Βουλή: Πρόεδρος με ρεκόρ ψήφων ο Κώστας Τασούλας

Κατερίνα Τζαβάρα

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία με αντικείμενο την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης. Με ευρύτατη πλειοψηφία-ρεκόρ 283 ψήφων επί συνόλου 298, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα που πρότεινε για τη  θέση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η Νέα Δημοκρατία, στήριξαν το κόμμα της πλειοψηφίας αλλά και τα 86 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι 22 του ΚΙΝΑΛ , οι 10 της Ελληνικής Λύσης και οι 9 του ΜέΡΑ25, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί. 

Στην πραγματικότητα η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ψήφων, με υψηλότερο εκείνο της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε εκλεγεί με 235 ψήφους.

Στη συνέχεια ο νέος Πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο γραφείο του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση προκειμένου να γίνει η εθιμοτυπική παράδοση. Μετά τη μία το μεσημέρι θα ακολουθήσει η εκλογή των προτεινόμενων για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Από τη ΝΔ προτείνονται οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Αθανάσιος Μπούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τη θέση του τέταρτου αντιπροέδρου τον Δημήτρη Βίτσα, το ΚΙΝΑΛ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη, η Ελληνική Λύση τον Απόστολο Αβδελά και το ΜέΡΑ25 τη Σοφία Σακοράφα.

Βούτσης: Θα έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο απερχόμενος Νίκος Βούτσης παρέδωσε σε θερμό κλίμα τη σκυτάλη στον νεοεκλεγέντα Κωνσταντίνο Τασούλα τονίζοντάς του ότι θα έχει «τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις». Στη σύντομη ομιλία του τόνισε τη διαφορά λόγω της απουσίας της Χρυσής Αυγής από τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου αλλά και του τέλους της εποχής των μνημονίων.

«Ενώ εσείς με καλωσορίζετε εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω» είπε λαμβάνοντας το λόγο ο νέος Πρόεδρος. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Βούτση και τους συνεργάτες του γιατί με τρόπο ενδελεχή, ειλικρινή και «φιλικό» τον ενημέρωσαν πλήρως για όλο το έργο που έγινε στη διάρκεια της θητείας του «το οποίο αξίζει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί». Χαρακτηριστικά δε τόνισε πως «η Βουλή έχει δύο πρόσωπα: το συμβολικό και το κυριολεκτικό», προσθέτοντας: «το συμβολικό είναι αυτό που οφείλουμε να βελτιώσουμε».

Όπως λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει και στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται «για έργο δύσκολο, Κολοσσιαίο αλλά όχι Σισύφειο» καθώς και ότι «υπάρχει μια καλή αφετηρία» κι «έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς»

Τι είπε στην ομιλία του

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ευχαρίστησε τους συναδέλφους του βουλευτές για την «άκρως τιμητική» και «γενναιόδωρη» όπως τη χαρακτήρισε υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του και ξεχωριστά τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας του σε εννιά διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Έκανε αναφορά στη μεγάλη εικόνα, μετά τα χρόνια της κρίσης και το νέο προφίλ της Ελλάδας που οφείλουν «οι αντιπρόσωποι του κυρίαρχου λαού, να χτίσουνμέσα από τη θεσμική αρματωσιά της νομοθετικής εξουσίας».

Καλωσόρισε επανεκλεγέντες και πρωτοεκλεγέντες, έκανε αναφορά σε απόσπασμα από το έργο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος» αλλά και ευρύτατες ιστορικές αναφορές.

«Αν η ομιλία κάθε νεοεκλεγμένου Προέδρου της Βουλής οφείλει να υπογραμμίσει πως θα συνεχισθεί ή θα διορθωθεί και προφανώς θα διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής στις διεθνείς της σχέσεις, στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους, στην παιδευτική της αποστολή, στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας, στην τηλεοπτική της παρουσία, στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821, και όλα αυτά και άλλα πολλά με τη βοήθεια του συγκροτημένου προσωπικού της, άλλο τόσο και περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος!», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «η Βουλή δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της» υπογραμμίζοντας: «Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί!».

Έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη βελτιώσεων και ανασυγκροτήσεων για την αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου και διακινδύνευσε όπως είπε να κλείσει την ομιλία του παραθέτοντας έναν καταγεγραμμένο διάλογο για την αξία και την ουσία της ανάμειξης στην πολιτική ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο και τον πατέρα του.

πρόεδροςψηφοφορίαΚώστας ΤασούλαςΒουλή