Πολιτική|18.07.2019 19:40

Παναγιωτόπουλος: «Δεν αρέσει στην κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών»

Newsroom

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ύστερα από την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, όταν την Πέμπτη βγήκε από τη Βουλή είπε: «Eξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι. Χθες στο συνέδριο του ECONOMIST, μπροστά σε διεθνές ακροατήριο, είπα ότι για να σταθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος.

Ηταν σαφής ο αποδέκτης… ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στην συγκεκριμένη περίσταση.

Είναι μια νομική θεώρηση, δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στην Νέα Δημοκρατία. Προφανώς δεν αρέσει στην Κυβέρνηση. Ολα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση», κατέληξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η ομιλία της Τετάρτης στη Βουλή

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο συνέδριο του Economist την Τετάρτη: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές» 

Παρατήρησε ωστόσο ότι «για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον» εκτίμησε.

Επανέλαβε δε ότι «επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο»

Συμφωνία ΠρεσπώνΝίκος Παναγιωτόπουλος