Πολιτική|19.07.2019 14:06

Παλιοί και νέοι στη «σκιώδη» ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Σκληρή αντιπολίτευση εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει η λίστα µε τους τοµεάρχες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος. Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός αξιοποιεί στο έπακρον τα έµπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη και τους πρώην υπουργούς του, ενώ δίνει συγχρόνως τη δυνατότητα σε νέους βουλευτές να αναδείξουν τις αδυναµίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη νέα σύνθεση «σκιώδους» Υπουργικού Συµβουλίου κατεβαίνει η αξιωµατική αντιπολίτευση και στη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Εµφαση στην οικονοµία

Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τοµέα της οικονοµίας, όπου διατηρεί επικεφαλής στον τοµέα των Οικονοµικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ορίζει ως τοµεάρχη Οικονοµίας τον Νίκο Παππά απέναντι στον Αδωνι Γεωργιάδη. Η ανάθεση νέων αρµοδιοτήτων στον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης δείχνει και τη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανακατέψει την εσωκοµµατική τράπουλα, αναθέτοντας διαφορετικές αρµοδιότητες στα κορυφαία στελέχη του από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σε ρόλο αναπληρωτή τοµεάρχη Οικονοµίας τοποθετείται ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος διετέλεσε οικονοµικός σύµβουλος του τέως πρωθυπουργού. Νέα καθήκοντα αναλαµβάνουν και άλλοι πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης που τοποθετείται τοµεάρχης Εσωτερικών, ενώ έως τώρα είχε καθήκοντα Υποδοµών και Μεταφορών. Αναπληρωτής τοµεάρχης Εσωτερικών αναλαµβάνει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φεύγει από το Υγείας, το «χαρτοφυλάκιο» του οποίου διατηρεί ο Ανδρέας Ξανθός. Σε νέα καθήκοντα και ο Θοδωρής ∆ρίτσας, στον οποίο ανατίθεται ο τοµέας Εθνικής Αµυνας. Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει», ως τοµεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ πια, ο Νίκος Φίλης.

Σηµειωτέον πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ταυτόχρονα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τοµεάρχης Οικονοµικών. Συντονιστής των τοµέων αναλαµβάνει ο Αλέκος Φλαµπουράρης. Στους «τοµείς» του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται και η Προοδευτική Συµµαχία, µε τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση να αναλαµβάνει την Προστασία του Πολίτη απέναντι σε έναν άλλο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Χωρίς αλλαγές στις αρµοδιότητές τους αναλαµβάνουν καθήκοντα τοµεαρχών και οι: Γιώργος Κατρούγκαλος (τοµεάρχης Εξωτερικών) µε αναπληρώτρια τη Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου (Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) µε αναπληρώτρια τη Θεανώ Φωτίου, Σωκράτης Φάµελλος (Ενέργειας) µε αναπληρώτρια τη Χαρά Καφαντάρη, Νεκτάριος Σαντορινιός (Ναυτιλίας) και Σταύρος Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης).

Η «σκιώδης» οµάδα του Αλέξη Τσίπρα έχει 31 µέλη, εκ των οποίων τα οκτώ είναι γυναίκες, ήτοι περίπου το 25%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ευκαιρίες και σε βουλευτές του κόµµατος που δεν διετέλεσαν υπουργοί, όπως οι Πάνος Σκουρολιάκος (τοµέας Πολιτισµού), Σπύρος Λάππας (∆ικαιοσύνης), Μάριος Κάτσης (Ψηφιακής Πολιτικής), Γιώργος Βαρεµένος (Υποδοµών - Μεταφορών). Επίσης εµπιστεύεται µε καθήκοντα τοµεαρχών και αναπληρωτών τοµεαρχών και νεοεκλεγµένους βουλευτές, όπως οι Κατερίνα Νοτοπούλου (τοµεάρχης Τουρισµού), Πέτυ Πέρκα (αναπληρώτρια Μεταφορών), ∆ώρα Αυγέρη (αναπληρώτρια Μακεδονίας - Θράκης), Γιώργος Ψυχογιός (αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής), Ανδρέας Μιχαηλίδης (αναπληρωτής Υγείας), Γιάννης Μπουρνούς (αναπληρωτής για θέµατα Αθλητισµού). Η οικονοµική οµάδα παραµένει σχεδόν η ίδια, αφού οι Τρύφων Αλεξιάδης και Κατερίνα Παπανάτσιου αναλαµβάνουν αναπληρωτές τοµεάρχες Οικονοµικών. Ηδη από χθες, µε ανακοίνωσή τους, έδειξαν τα αντιπολιτευτικά «δόντια» του ΣΥΡΙΖΑ στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει το Σ∆ΟΕ και να υποβαθµίσει το ΣΕΠΕ. Οξύτατη ήταν η αντίδραση και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης κράτησε τον προεκλογικό λόγο του όταν διαβεβαίωνε ότι δεν θα έστελνε για ελέγχους το Σ∆ΟΕ και περιέγραφε το ΣΕΠΕ ως εµπόδιο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας