Πολιτική|20.07.2019 23:39

Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ στο 22% - Τσίπρας: Έξι ένοχες σιωπές (vids)

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού ξεκίνησε στις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια η ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Μετά τον πρωθυπουργό στο βήμα ανέβηκαν οι εισηγητές των κομμάτων και ακολούθησαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία, για την οποία συντάχθηκε κανονικά κατάλογος ομιλητών θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επίσημη πρώτη της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που ανέβηκαν στο βήμα με τους αντεστραμμένους πλέον ρόλους τους έμεινε μόνο στο πολιτικό πεδίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει επίσπευση- έκπληξη της εφαρμογής μείωσης του ΕΝΦΙΑ που αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, κάτι που θα προβλέπεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Μίλησε όμως και για αποπληρωμή του χρέους με το πλεόνασμα της ανάπτυξης, για σειρά μέτρων φοροελάφρυνσης και προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή σε δύο φάσεις, δέκα νομοσχεδίων που θα αφορούν εκτός από το φορολογικό, το επιτελικό κράτος, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τη Διαφάνεια, την Ασφάλεια και την Προστασία των Πολιτών, την Παιδεία, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Υγεία. Αναφέρθηκε επίσης σε πέντε εμβληματικά έργα που θα δρομολογηθούν άμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάνοντας από την αρχή της ομιλίας του αναφορά στο ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων και αυτή είναι η πρώτη Βουλή μετά το 2012 χωρίς την προσβλητική παρουσία της Χρυσής Αυγής, προέβαλε τα επιτεύγματα της δικής του κυβερνητικής θητείας αποδομώντας τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Μίλησε για «ένοχες σιωπές» του νέου πρωθυπουργού αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, στη διατήρηση των επιδομάτων και του δώρου Πάσχα που καταβλήθηκε ως 13η σύνταξη, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που ζητούν οι εταίροι αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης που η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να καταργήσει για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020.

Εκείνο που έγινε σαφές είναι πως θέματα όπως το ασφαλιστικό, η ΔΕΗ και το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα. Κι ενώ ο κ. Τσίπρας προϊδέασε για διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα» επέλεξε ως επίλογο «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες» υπογραμμίζοντας πως «η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή».

προγραμματικές δηλώσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλή