Πολιτική|21.07.2019 08:01

Φώφη Γεννηματά στο Έθνος: Ο Μητσοτάκης μιμείται πρακτικές Τσίπρα

Φώφη Γιωτάκη

Το στίγμα και τη στόχευση του Κινήµατος Αλλαγής στον νέο πολιτικό κύκλο, καθώς και τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει η Φώφη Γεννηµατά στην πρώτη µετεκλογική της συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπερασπίζεται σθεναρά την αυτονοµία του κόµµατος, δηλώνει ότι η θέση του είναι στο κέντρο του πολιτικού συστήµατος και επιµένει στην πρόσκληση προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, ακόµη και σε εκείνους που ψήφισαν λόγω των διληµµάτων της συγκυρίας Ν∆ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηµατά εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας αρνητικές τις πρώτες ενδείξεις διακυβέρνησης, ενώ προβλέπει ότι προτίθεται να στείλει στις καλένδες βασικές προεκλογικές δεσµεύσεις του.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αποκαλύπτει τις δικές της προτεραιότητες, απαντά σε ερωτήµατα για τη στάση που θα τηρήσει στη συνταγµατική αναθεώρηση, ενώ χαρακτηρίζει «καθρέφτη υποκρισίας» την αλλαγή της θέσης της Ν∆ για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Πολλοί προεξοφλούν ότι είναι µονόδροµος πια για το ΚΙΝΑΛ ένας ρόλος τύπου Γκένσερ. Εσείς πώς αποτιµάτε γενικά το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Ιούλη; 

Οι καλοθελητές που προεξοφλούν το µέλλον και τον ρόλο µας είναι µακριά, για µια ακόµα φορά, από την πραγµατικότητα. Η αυτονοµία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η δηµοκρατική παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύµατα της ∆εξιάς και της Αριστεράς. Το Κίνηµα Αλλαγής έχει ένα βασικό πλεονέκτηµα. Το αξιακό φορτίο της δηµοκρατικής παράταξης και τις ιδέες της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας. Κατά συνέπεια έχει µια σαφή ταυτότητα. ∆εν ψαρεύει στα θολά νερά, ούτε αναζητά σηµαία ευκαιρίας.

Είµαστε ένα κόµµα µε ρίζες, ερχόµαστε από µακριά και έχουµε να πάµε πολύ µακριά ακόµα. Με τον αγώνα χιλιάδων στελεχών µας διαψεύσαµε όσους έσπευδαν να περιγράφουν αρνητικά την επόµενη ηµέρα του Κινήµατος Αλλαγής. Είµαστε εδώ. Είµαστε δυνατοί και αποφασισµένοι. Συνεχίζουµε. Πετύχαµε ένα θετικό αποτέλεσµα που δηµιουργεί δυναµική προοπτική για το Κίνηµα Αλλαγής. Στέρεη βάση για τον νέο κύκλο που ανοίγει.

Το Κίνηµα Αλλαγής θα αξιοποιήσει τη νέα θέση στο κέντρο του πολιτικού συστήµατος. Σε µας θα βρουν πραγµατική στήριξη και αποτελεσµατική υπεράσπιση των συµφερόντων τους οι προοδευτικοί ψηφοφόροι. Και αυτοί που φοβήθηκαν πιθανή επαναφορά του κ. Τσίπρα και ψήφισαν Νέα ∆ηµοκρατία, και αυτοί που µετά τον πόλεµο που υποστήκαµε ακόµα και την ηµέρα των εκλογών θεώρησαν ότι µοναδικό ανάχωµα στη ∆εξιά µπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι νοµίζουν ότι ξεµπέρδεψαν µε µας θα εκπλαγούν. 

Πώς σχολιάζετε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα πρώτα δείγµατα γραφής;

Οι κυβερνήσεις κρίνονται από την πολιτική και το έργο τους. Οι πρώτες ενδείξεις όµως είναι αρνητικά αποκαλυπτικές. Η αλλαγή θέσης για τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι ο καθρέφτης της υποκρισίας της Ν∆. Εξάλλου η κυβέρνηση µε το «καληµέρα» παραδόθηκε στους δανειστές και παρέπεµψε και το ζήτηµα της µείωσης του πρωτογενούς πλεονάσµατος στις ελληνικές καλένδες.

Αλλαγή πολιτικής, όµως, δεν µπορεί να υπάρξει µε πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% και διατήρηση του αποικιακού χαρακτήρα ρόλου του υπερταµείου. Χωρίς την αλλαγή αυτών των δεσµεύσεων Τσίπρα, ούτε πόροι για την ανάπτυξη, ούτε στήριξη µεσαίας τάξης, ούτε µέτρα ανακούφισης των πιο αδύναµων µπορούν να υπάρξουν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι µε τη διαδικασία διορισµού των νέων γενικών γραµµατέων φάνηκε πως η Νέα ∆ηµοκρατία δεν µπορεί να ξεφύγει από τη λογική του κοµµατικού κράτους. Και αυτό δεν φτιασιδώνεται µε την αναζήτηση και εξαγορά µε καρέκλες «προθύµων» από άλλους πολιτικούς χώρους. Το βαφτίζουν διεύρυνση, ο κόσµος όµως αντιλαµβάνεται ότι πρόκειται για συναλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης µιµείται πρακτικές Τσίπρα. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα φέρει άµεσα νοµοσχέδιο µε µέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Θα στηρίξετε την πρόταση της κυβέρνησης;

Αφήστε πρώτα να δούµε πότε και τι θα φέρουν. Εµείς από θέση αρχής στηρίζουµε κάθε θετική πρόταση που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και δηµιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη.

Όµως επαναλαµβάνω τη θέση µας ότι οι οριζόντιες φοροελαφρύνσεις δεν φέρνουν από µόνες τους την ανάπτυξη. Χωρίς µάλιστα δηµοσιονοµικό χώρο από τη µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα, από πού θα προκύψουν οι αναγκαίοι πόροι; Ο κίνδυνος είναι να καταφύγουν σε νέες περικοπές από το κοινωνικό κράτος που ήδη παραπαίει µε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. 

Ν∆ και ΚΙΝΑΛ αθροίζουν 180 βουλευτές που µπορούν να εξασφαλίσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής µέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγµατος. Θα ανάψετε εσείς το πράσινο φως µε τους βουλευτές σας;

Για τα µεγάλα θέµατα που αφορούν τον τόπο είµαστε σταθεροί στην εθνική συνεννόηση. Τα εθνικά θέµατα, την επαναδιαπραγµάτευση των δεσµεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσµατα και το υπερταµείο, τη συνταγµατική αναθεώρηση. ∆εν δίνουµε λευκή επιταγή σε κανέναν. Εχουµε διατυπώσει για τη συνταγµατική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόµο συγκεκριµένες θέσεις και προτάσεις. Για ένα δίκαιο, αναλογικό εκλογικό σύστηµα που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Μακριά από ένα δυσανάλογο bonus εδρών για το πρώτο κόµµα. Με διασφάλιση του δικαιώµατος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. 

Θα υιοθετήσετε προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών;

Είναι πάγια η θέση µας για διαφάνεια παντού. Γι’ αυτό εξάλλου είµαστε και οι µόνοι που ψηφίσαµε όλες τις σχετικές προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών στην προηγούµενη κοινοβουλευτική περίοδο. Πάντα στηρίζουµε προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήµατος, αλλά ποτέ δεν συµβάλλουµε στην άκριτη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Για µας, στα ζητήµατα διαφάνειας η ∆ικαιοσύνη έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Είναι κρίσιµο να είναι αυστηρά αξιοκρατικές οι επιλογές στην ηγεσία της ∆ικαιοσύνης και περιµένουµε να δούµε τι θα πράξει στο θέµα αυτό η σηµερινή κυβέρνηση.

Σε ό,τι µας αφορά, το φθινόπωρο θα επαναφέρουµε στη Βουλή την πρότασή µας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εντοπισµό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, από τη στιγµή που η χώρα µπήκε στο ευρώ. Για να τελειώσει επιτέλους η συµπαιγνία Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια συστηµατικά να συγκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραµανλή 2004-09 για την κρίση και τα µνηµόνια και να τα χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ.

O κ. Τσίπρας προαναγγέλλει κινήσεις µετασχηµατισµού του κόµµατος για να καταλάβει από θέση ισχύος τον δικό σας πολιτικό χώρο. Πώς θα το αντιµετωπίσετε;

Ο κ. Τσίπρας είναι ο µέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτός που χρεοκόπησε το όνοµα της Αριστεράς µε τις πολιτικές που εφάρµοσε παρέα µε τους ακροδεξιούς συνεταίρους του και την καραµανλική συνιστώσα. Όσο κι αν µεταµφιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκιστικό κόµµα. Προϊόν της κρίσης και της πελατειακής νοµής της εξουσίας. Προσπάθησαν, από θέση ισχύος, όσο ήταν στην εξουσία, µε κάθε µέσο, να καταλάβουν τον χώρο µας. ∆εν τα κατάφεραν. Αυτοί έχουν τώρα κρίση ταυτότητας, αυτοί έχουν τώρα το πρόβληµα, όχι εµείς.

Εµείς είµαστε κάτι εντελώς διαφορετικό. Είµαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα που έχει σαφή µεταρρυθµιστικό, προοδευτικό λόγο. Και το κυριότερο, πιστεύει σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη σε συνδυασµό µε την οικοδόµηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Έχουµε στοχευµένες προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιµατική αλλαγή, για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό και τις συνέπειές του, για την οικονοµία, την εργασία, τη δηµοκρατία και για το µείζον θέµα της αντιµετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Εµείς µόνο απαντάµε στις ανάγκες και τις αγωνίες της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων.

Γι’ αυτό µόνο εµείς µπορούµε να βάλουµε τέλος στον νέο κοινωνικό διχασµό που επιδιώκουν για να υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις νέων στελεχών σε σηµαντικούς ρόλους σηµατοδοτούν πρόθεση ριζικών αλλαγών στον κεντρικό µηχανισµό της Χαριλάου Τρικούπη;

Από την πρώτη στιγµή που εκλέχτηκα πρόεδρος απηύθυνα ανοιχτό κάλεσµα δηµιουργικής συµµετοχής στη νέα γενιά. Η ανανέωση είναι σταθερή επιλογή και προτεραιότητά µου, το κάλεσµα είναι ανοιχτό και διαρκές. Γι’ αυτό και προχωρούµε σε συνδιάσκεψη θέσεων για τη νέα γενιά και σε συνέδριο Νεολαίας. ∆ηµιουργούµε ζωτικό χώρο, δίνουµε τόπο στα νιάτα για να ενισχύσουµε την παρουσία τους και να κάνουµε πρωταγωνιστικό τον ρόλο τους στο Κίνηµά µας.

Η εµπειρία της προεκλογικής περιόδου δείχνει ότι οι ψηφοφόροι σας θέλουν περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Πώς πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια να επανακτήσετε τον χαµένο ζωτικό πολιτικό σας χώρο;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο στυλοβάτης του εγχειρήµατος του Κινήµατος Αλλαγής. Είµαστε υπερήφανοι για τη διαδροµή µας, όµως κοιτάµε µπροστά µε τη σύγχρονη, ευρύτερη έκφραση της παράταξης, που είναι το Κίνηµα Αλλαγής. Οι ανάγκες της κοινωνίας, τα όνειρα της νέας γενιάς και το δικό µας χρέος είναι πιο δυνατά από τις αναµνήσεις µας.

Αν κάνετε άλµα µέχρι το τέρµα της τετραετίας, ποιος προβλέπετε ότι θα είναι ο ρόλος και η δυναµική του κόµµατός σας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό;

Έχουµε αποδείξει ότι προχωράµε µε στέρεα, τολµηρά και αποφασιστικά βήµατα. Στα νέα δεδοµένα ο ρόλος και η δυναµική µας θα είναι σε ευθεία συνάρτηση µε την αξιόπιστη ανταπόκρισή µας στις απαιτήσεις των πολιτών για ανασύνταξη της χώρας µε εθνική συνεννόηση στα µεγάλα θέµατα, την ανάσχεση του δηµαγωγικού λαϊκισµού, µε την ταυτόχρονη αποτελεσµατική υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δηµόσιων αγαθών και την προστασία των δικαιωµάτων των πιο αδύναµων. Ετσι θα είµαστε έτοιµοι για το µεγάλο άλµα.

Ανησυχείτε για θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Στα θέµατα αυτά χρειάζεται µεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Όσο οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναποτελεσµατικές, όσο τα µέτρα είναι άτολµα και υπάρχει διστακτικότητα, η Τουρκία αποθρασύνεται και συνεχίζει τις απειλές της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προχωρήσει άµεσα στη λήψη στοχευµένων αποτελεσµατικών µέτρων. Πρώτα απ’ όλα όµως, οι εξελίξεις επιβάλλουν εθνική στρατηγική µε συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων. Με αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου και των συµµαχιών σε συνδυασµό µε ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει όλα τα πολιτικά και διπλωµατικά µέσα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ