Πολιτική|21.07.2019 23:56

Γιάννης Βρούτσης: Παραλάβαμε 464.000 εκκρεμείς συντάξεις

Newsroom

«Δεν θα κόψουμε αλλά θα ενισχύσουμε τα επιδόματα». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

«Πώς να κόψουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αφού εμείς το δημιουργήσαμε» διερωτήθηκε στη συνέχεια. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το «Άτλας», το λεγόμενο «σύνταξη της μίας μέρας», το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μέχρι τη 1 ιουνίου του 2020 το 30% των συντάξεων θα βγουν ψηφιακά ενώ το ποσοστό θα σκαρφαλώσει στο 90% τον Ιούνιο του 2021.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της ασφάλισης:

Ο πρώτος είναι ο δημόσιος. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επικουρική σύνταξη. Η όποια μετάλλαξη γινει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα χάσει ούτε 1 ευρώ. Θα ενδυναμώσουμε το κομμάτι των επαγγελματικών ταμείων. 

Στον τρίτο πυλώνα θα δώσουμε κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρείες για να διευρύνουν τον ρόλο τους. Κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται. Τα διατηρούμε και τα διευρύνουμε». 

Από την άλλη πλευρά χρησιμοποίησε τη λέξη «ντροπή» για τις εκκρεμείς συντάξεις τονίζοντας ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβεται και ο εμπαιγμός της προηγούμενης κυβέρνησης. Τέλος άθροισε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις στις 464.000. «Δεν πλήρωναν συντάξεις και έτσι εμφάνιζαν πλεονασματικό τον ΕΦΚΑ», είπε και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις για να πάρει όλα τα στοιχεία.

συντάξειςΓιάννης Βρούτσηςπρογραμματικές δηλώσεις