Βαρουφάκης: Δεν θα υπερψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις
Newsroom«Το ΜέΡΑ25 δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις, επειδή δεν θέλουμε να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων αλλά να τον θάψουμε», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Ο μνημονιακός λαϊκισμός πήρε τη μορφή του αφηγήματος ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει μέσω της ανάπτυξης. Για εμάς η νέα σας σελίδα συνεπάγεται την εδραίωση των μνημονίων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χρεωδουλοπαροικία», σημείωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε, μάλιστα, σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε τον δέκατο χρόνο αρνητικών επενδύσεων για τη χώρα και δεν κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πέσει στο 1,5 – 1,6% αλλά ως κυβέρνηση έχετε δεσμευτεί για 3,5%. Το πρωτογενές πλεόνασμα ισούται με τις καθαρές υπερβάλλουσες επενδύσεις μείον το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχετε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος βάσει φοροαπαλλαγών που κάνετε, τότε οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν πάνω από το έλελειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του Καπιταλισμού».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Ποια ρήξη θα κάνετε; Με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;».
- Dead butt syndrome: Η «σιωπηρή απειλή» της καθιστικής ζωής - Τι είναι και τι προκαλεί
- Φλόγα ελπίδας στη Βενεζουέλα: Βρέφος 18 ημερών επέζησε μέσα στα συντρίμμια για 32 ώρες - Συγκλονιστικές εικόνες
- Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα - Τι δείχνει η σύγκριση με την Ευρώπη
- Βίντεο ντοκουμέντο: Τέσσερις νεαροί ληστεύουν 18χρονα δίδυμα στο μετρό - Άρπαξαν σταυρούς με τη βία