Πολιτική|24.07.2019 08:17

Λιτότητα 3 δισ. την επόµενη διετία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Την κρυφή ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας, δηλαδή όσα επίκεινται και δεν δηµοσιοποιήθηκαν στη διαδικασία ανάγνωσης των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αποτιµούν και ποσοτικά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιµούν ότι υφίσταται κίνδυνος για µέτρα λιτότητας ύψους µέχρι και 3 δισεκατοµµυρίων ευρώ για τα επόµενα δύο χρόνια.

Στην Κουµουνδούρου σηµειώνουν πως αποσιωπήθηκαν τα σηµαντικότερα στοιχεία από τον οικονοµικό σχεδιασµό. Αυτά αφορούν τα µέτρα θα που θα ληφθούν για το ασφαλιστικό σύστηµα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε µε χαρακτηριστική επιµέλεια να αναφερθεί. Επίσης την κατάργηση σηµαντικών επιδοµάτων όπως το ΚΕΑ, το επίδοµα ανεργίας, το επίδοµα στέγασης, το οικογενειακό επίδοµα καθώς και τα αναπηρικά επιδόµατα. Μάλιστα η αξιωµατική αντιπολίτευση θεωρεί πως βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το θέµα της διατήρησης του αφορολόγητου, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Βαρύ «πακέτο»

Σύµφωνα µε όσα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, από τον συνδυασµό της κατάργησης των παροχών της προηγούµενης κυβέρνησης, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αλλά και την υποχρέωση διατήρησης των πλεονασµάτων στο 3,5%, προκύπτει ένα σηµαντικό «πακέτο» σκληρής λιτότητας. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, αν δεν αξιοποιήσετε αυτό το οποίο εµείς είχαµε σχεδιάσει, είναι πολλά τα λεφτά, είναι 2,5 µε 3 δισεκατοµµύρια, οι ισοδύναµες επιβαρύνσεις που πρέπει να βρείτε το 2020. ∆εν έχετε όµως να καταθέσετε µόνο τον προϋπολογισµό του 2020 το φθινόπωρο, έχετε να καταθέσετε και το µεσοπρόθεσµο, όπου εκεί θα φανεί και το τι ακριβώς σχεδιάζετε και υιοθετείτε, όχι µόνο για το 2020, αλλά και για το 2021 και για το 2022.

Τι πλεόνασµα λοιπόν θα υπολογίσετε – το φθινόπωρο πρέπει να το απαντήσετε». Μάλιστα, ειδικά για τον προϋπολογισµό σηµείωσε πως «θα δούµε µέσα αν θα υπάρχει η µόνιµη παροχή του δώρου του Πάσχα, η 13η σύνταξη, αν θα υπάρχει το αφορολόγητο στο 9%, που λέτε εσείς, από τα 8.600 ή θα το πάτε πιο χαµηλά, αν θα υπάρχει η δεδοµένη δηµοσιονοµική ισορροπία, η µη εφαρµογή/µείωση προσωπικών διαφορών στις συντάξεις ή αν θα βάλετε και χέρι στις συντάξεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις νέες ρυθµίσεις για τον ΕΝΦΙΑ που δηµιουργούν κενό 300 εκατοµµυρίων, ενώ κατανέµονται µε τρόπο που ενισχύουν όσους έχουν µεγάλη περιουσία. Χρησιµοποίησε ένα συγκεκριµένο παράδειγµα λέγοντας: «Για ένα σπίτι 60 τ.µ., αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι, µε βάση το σχέδιό σας θα πληρώσει κάποιος από 224, 157 ευρώ φέτος. Εβδοµήντα εφτά ευρώ έκπτωση. Ενα σπίτι 250 τ.µ. στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατοµµύριο και εµείς δεν είχαµε προβλέψει να έχει έκπτωση, µε σας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6.950 ευρώ, 6.250. Εφτακόσια ευρώ λιγότερα. ∆ηλαδή 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 στην Εκάλη».

Ο δηµοσιονοµικός χώρος

Το επιχείρηµα της «κρυφής ατζέντας» ενισχύει και η κριτική του τέως υπουργού Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αποκωδικοποιώντας την τοποθέτηση του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δήλωσε ότι από την οµιλία του «δεν µάθαµε τίποτα για τον δηµοσιονοµικό χώρο για το 2020, τίποτα για το πώς θα χρηµατοδοτηθούν οι φοροελαφρύνσεις για το 2020, τίποτα για το ποια επιδόµατα δικά µας θα διατηρηθούν, ποια νέα επιδόµατα θα υπάρχουν, τίποτα για το αν θα υπάρχουν κάποιες περικοπές». Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που επισήµανε πως «η Νέα Δηµοκρατία προγραµµατίζει έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρεβανσισµό, που στοχεύει στην αναίρεση της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγµα, στοχεύει στην ακύρωση των φοροελαφρύνσεων που ξεκινήσαµε να εφαρµόζουµε αµέσως µετά την εξαγγελία της πρώτης δέσµης στη ΔΕΘ τον Σεπτέµβριο του 2018». Αυτό που θεωρούν βέβαιο στην Κουµουνδούρου είναι πως όσο κρυφή είναι η οικονοµική ατζέντα της κυβέρνησης άλλο τόσο φανερή είναι η εµµονή της στο δόγµα του νόµου και της τάξης, που προοιωνίζεται εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισµού. Μάλιστα ο γραµµατέας του κόµµατος, Πάνος Σκουρλέτης, σηµείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σταθεί ανάχωµα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιµεταρρύθµισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει µια νέα κοινωνική συµµαχία».

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ