Πολιτική|24.07.2019 08:01

ΚΙΝΑΛ: Προβληµατισµός για άσυλο, φοροελαφρύνσεις

Φώφη Γιωτάκη

Την εικόνα της συµπαγούς κοινοβουλευτικής οµάδας κατά τη συζήτηση και την ψήφιση των πρώτων νοµοσχεδίων επιδιώκει να διατηρήσει η Χαριλάου Τρικούπη, στηρίζοντας παράλληλα την κεντρική «γραµµή» για άσκηση υπεύθυνης και µαχητικής αντιπολίτευσης.

Η Φώφη Γεννηµατά, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής», θέλει να επιβεβαιώσει στην πράξη την απόφαση για την αυτόνοµη πορεία του ΚΙΝΑΛ, τηρώντας αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σηµαίνει ότι οι βουλευτές του Κινήµατος θα καταψηφίσουν όποιο νοµοσχέδιο ή τροπολογία κινείται έξω από την προγραµµατική τους ατζέντα, χωρίς αυτό να αποκλείει ωστόσο την υπερψήφιση θετικών ρυθµίσεων.

Οι καλά γνωρίζοντες επιµένουν ότι το ΚΙΝΑΛ δύσκολα θα καταψηφίσει φοροελαφρύνσεις, ενώ είναι πιθανό να ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για κατάργηση του ασύλου, εφόσον βέβαια παρουσιαστεί πρόταση που θα «ταυτίζεται» µε τον νόµο Διαµαντοπούλου. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η αναφορά του Μιχάλη Κατρίνη από το βήµα της Βουλής, που ερµηνεύτηκε ως άποψη κατά της κατάργησης του ασύλου, προκάλεσε αξιοσηµείωτες συζητήσεις στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής.

Ο βουλευτής Ηλείας πάντως είχε ψηφίσει στο παρελθόν τον νόµο ∆ιαµαντοπούλου, γεγονός που «έσβησε» γρήγορα την ανησυχία της Χαριλάου Τρικούπη για τη στάση του όταν θα έρθει στη Βουλή το θέµα του ασύλου.

Επιµένει ο Μαλέλης

Την ίδια ώρα, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ο Σταµάτης Μαλέλης, συνεχίζουν να εξαπολύουν πυρά κατά της ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσµα µη ικανοποιητικό.

Ο τέως γραµµατέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής µιλώντας στο Νews247 και ερωτηθείς αν η Φώφη Γεννηµατά πρέπει να συνοµιλεί µε τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι τα κόµµατα και δη της αντιπολίτευσης πρέπει να συνοµιλούν µεταξύ τους, ενώ πρόσθεσε: «Η Ν∆ είναι απέναντί µας. Παραµένει βαθιά συντηρητική. Επίσης δεν συµφωνώ µε τη λογική τού µπαλαντέρ. Το κόµµα µας δεν είναι ένας πολιτικός σχηµατισµός του Κέντρου. Είναι της Κεντροαριστεράς. Της Σοσιαλδηµοκρατίας. Θα δώσω τους αγώνες µου ώστε το κόµµα να πάει µπροστά και αριστερά. ∆εν αισθάνοµαι καθόλου κεντρώος».

Κατά τον κ. Μαλέλη, «το ΚΙΝΑΛ πρέπει να παραµείνει στην αριστερή πλευρά του πολιτικού χάρτη. ∆εν θέλω να φανταστώ το κόµµα µου στο κέντρο. Αυτό δεν θα έχει καµία σχέση µε το κόµµα που έχτισε ο Ανδρέας. Ολοι και περισσότερο η ηγεσία του κόµµατος έχουµε τεράστιες ιστορικές ευθύνες». Αίσθηση τέλος προκαλεί η απάντησή του στο ερώτηµα για το αν βλέπει θετικά την Προοδευτική Συµµαχία του Αλέξη Τσίπρα: «Αυτό για το οποίο µάχοµαι προσωπικά και αταλάντευτα εδώ και χρόνια είναι η δηµιουργία της µεγάλης και σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Η ζωή προχωράει και καλύπτει τα κενά. Για όλα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός».

Φώφη ΓεννηματάΣταμάτης ΜαλέληςΚΙΝΑΛ