Πολιτική|24.07.2019 08:29

Στο τραπέζι Μουσείο - Πολυτεχνείο και Τατόι

Σπύρος Μουρελάτος

Η προετοιµασία του θεσµικού πλαισίου προκειµένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση των εµβληµατικών έργων της ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου µε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη µετατροπή του βασιλικού κτήµατος στο Τατόι σε αγροδιατροφική µονάδα ετέθη επί τάπητος, σύµφωνα µε πληροφορίες, κατά την πρώτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίµου είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήµα «ως ενιαία πολιτιστική οντότητα µε τη χρήση των ανακτόρων ως µουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπολοίπων κτιρίων και την επίλυση των θεσµικών ζητηµάτων, ώστε να ρυθµισθούν οι χρήσεις γης».

Σε ό,τι αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο κρίθηκε απαραίτητη η υπόγεια επέκτασή του «προκειµένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιµων συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς µοναδικό». Τη χρηµατοδότηση των σχετικών µελετών θα αναλάβει, όπως έχει γνωστοποιήσει ήδη ο πρωθυπουργός, το Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος.

Εν τω µεταξύ, τα µέσα για τη διασφάλιση της καθολικότητας της απαγόρευσης του καπνίσµατος στους δηµόσιους χώρους αναµένεται κατά πληροφορίες να διερευνηθούν στη σηµερινή συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Βάσει του ρεπορτάζ, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίµου είναι να εµπλέξει στη διεξαγωγή των σχετικών ελέγχων πέραν των αρµόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, την Αστυνοµία, το Λιµενικό αλλά και άλλους φορείς, που µπορούν να συµβάλουν στη συγκεκριµένη αποστολή.

Τέλος, µε προφανή στόχο την επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας αλλά και την παρουσίαση της µεταρρυθµιστικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ένα διεθνές... roadshow, µε πρώτους σταθµούς τη Γαλλία, τη Γερµανία και την Ολλανδία.

ΤατόιΕθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΠολυτεχνείο