Πολιτική|25.07.2019 07:44

Ανεβάζει ταχύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΕΗ, ελεγκτικοί μηχανισμοί και... Πολάκης

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Θερµαίνεται το πολιτικό κλίµα, καθώς, µε αφορµή την υπόθεση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, αλλά και µια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις που, όπως εκτιµάται, κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο.

Η υπόθεση Πολάκη αναµένεται να αντιµετωπιστεί από την αξιωµατική αντιπολίτευση ως πολιτική µάχη η οποία δεν αφορά το πρόσωπο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά την πρόθεση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση να αντιµετωπίσει στη ρίζα τους ζητήµατα διασπάθισης δηµόσιου χρήµατος (π.χ. περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ). Ετσι, στις 31 Ιουλίου, οπότε θα συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής η πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα παραβρεθεί και θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας αυτό ακριβώς το σκεπτικό.

Μάλιστα, στην Κουµουνδούρου θεωρούν την πρακτική που ακολουθήθηκε στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη «εξωθεσµική», ενώ µε νόηµα σηµειώνουν τον ρόλο που έπαιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής ∆εοντολογίας, Χαράλαµπος Αθανασίου, ο οποίος καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρείο της Βουλής. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα ξεκαθαρίσει ότι όσα έκανε ο Παύλος Πολάκης αφορούν την πολιτική του δραστηριότητα ως υπουργού και ως τέτοια πρέπει να αντιµετωπιστούν µε τους τρόπους που προβλέπονται από το Σύνταγµα και την ισχύουσα νοµοθεσία.

Επίσης, στην κυβέρνηση καταλογίζεται σαφέστατη διάθεση ρεβανσισµού, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε το «ήπιο» πρόσωπο που θέλησε, όπως τονίζεται, να «φιλοτεχνήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αθέτηση δεσµεύσεων

Η Κουµουνδούρου υποστηρίζει, πάντως, ότι η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη διαβεβαιώσεις που έδινε πριν από µερικές ηµέρες και προχωρά σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ως τέτοιες υποδεικνύει τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και την επικείµενη αύξηση των τιµολογίων της επιχείρησης. Οπως επισηµαίνεται, όσα κυοφορούνται διαψεύδουν τον υπουργό Ενέργειας και αντιπρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, που διαβεβαίωνε ότι οι πολίτες «θα πληρώνουν όσα πλήρωναν», αφού ήδη παραδέχεται αυξήσεις στους λογαριασµούς.

Η Κουµουνδούρου τονίζει πως οι αυξήσεις αυτές θα ακυρώσουν τη µείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από το 13% στο 6% που ψήφισε µε αναδροµική ισχύ από τον Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία µειώνει αισθητά τους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος δίνοντας ανάσα στα νοικοκυριά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι σύντοµα θα αποδειχθεί η κυβερνητική αναξιοπιστία και στο ζήτηµα των µετακλητών υπαλλήλων αναφορικά µε το οποίο εξαγγέλθηκαν αισθητές µειώσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυµπία Τελιγιορίδου, η οποία αναφέρει: «Με έκπληξη διαβάζω πως η κυβέρνηση αποφάσισε τη "µείωση" των µετακλητών υπαλλήλων στους υφυπουργούς σε έξι άτοµα. Να ενηµερώσω πως ως υφυπουργός είχα δικαίωµα για τρεις µετακλητούς υπαλλήλους και δύο επιστηµονικούς συνεργάτες. Μείωση προς τα πάνω πρώτη φορά βλέπω». Υποστηρίζεται, µάλιστα, ότι επιχειρείται να νοµοθετηθούν αλλαγές στους µετακλητούς υπαλλήλους που προβλέπονται για τους γενικούς γραµµατείς των υπουργείων και να αυξηθούν από δύο σε έξι.

ΣΥΡΙΖΑάρση ασυλίαςΠαύλος ΠολάκηςΑλέξης Τσίπρας