Πολιτική|25.07.2019 09:47

Βολές ΚΙΝΑΛ για την παράκαµψη της διαβούλευσης

Φώφη Γιωτάκη

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη εναντίον της νέας κυβέρνησης για ζητήµατα διαφάνειας και δηµόσιας διοίκησης, µετά τις καταγγελίες στις οποίες προέβη για τους διορισµούς των νέων γενικών γραµµατέων. «Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακάµπτει και περιφρονεί κατακτήσεις της ελληνικής πολιτείας, όπως είναι η διαβούλευση. Καταθέτει νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, χωρίς να το έχει αναρτήσει το εν λόγω νοµοσχέδιο για διαβούλευση στο Opengov.

Και όµως οι υπουργοί της, που διαφηµίζονται ως τεχνοκράτες που προωθούν τη χρήση των ψηφιακών µέσων στη διακυβέρνηση, έχουν ορκιστεί εδώ και 15 ηµέρες. Είχαν, δηλαδή, πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να ενηµερώσουν τους πολίτες και να ζητήσουν εισερχόµενα από αυτούς» τονίζει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του, υπενθυµίζοντας το σχετικό κυβερνητικό έργο που από το 2010 προώθησε, ψήφισε και εφάρµοσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Η διαβούλευση και το Opengov δεν είναι απλά µια κατάκτηση της Ελλάδας που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και επαινέθηκε ως καινοτοµία διεθνώς. Είναι νόµος του κράτους, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παραβιάζει: Σύµφωνα µε τον Νόµο 4048 (άρθρο 6) κάθε υπουργός που καταθέτει νοµοσχέδιο στη Βουλή πρέπει να έχει φροντίσει για την προηγούµενη ενηµέρωση και συµµετοχή των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερόµενου» εξηγούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δίνοντας έµφαση ότι την ίδια αυστηρή κριτική ασκούσαν και στον ΣΥΡΙΖΑ όταν επέλεγε παρόµοιους δρόµους. «Ηµασταν αυστηροί µε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθετε νοµοσχέδια στη Βουλή τα οποία είχε αναρτήσει για διαβούλευση µόλις για µερικές (νυχτερινές) ώρες» λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και «εξίσου αυστηροί θα είµαστε και µε τη ΝΔ κάθε φορά που παραβιάζει τη νοµιµότητα».

ΔιαύγειαopengovΚΙΝΑΛ