Πολιτική|28.07.2019 16:26

Ζάεφ - Ντιμιτρόφ σε Μπουτάρη: Ανησυχούμε με Μητσοτάκη - Οι Πρέσπες έχουν δρομολογηθεί

Τίμος Φακαλής

Με ένα καλάθι κρασιά της Βόρειας Μακεδονίας-δώρο του νεοεκλεγέντος προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι- επέστρεψε από τα Σκόπια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπου βρέθηκε ημιεπίσημα στη γειτονική πρωτεύουσα την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πεντραρόφσκι και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ εξέφρασαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα πράγματα έχουν πλέον δρομολογηθεί και δεν αναμένουν κάποια συγκλονιστική ανατροπή σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έσπασε το… πρωτόκολλο ο Μπουτάρης  

Φτάνοντας στο Κυβερνητικό Μέγαρο ο Γιάννης Μπουτάρης πρόλαβε και… έσπασε το πρωτόκολλο βλέποντας να βγαίνουν από αυτό- μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Ζάεφ-η πρέσβης των ΗΠΑ Kate Byrnes που τοποθετήθηκε πρόσφατα στα Σκόπια και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Reeker.

Ο δήμαρχος χτύπησε το τζάμι της λιμουζίνας και οι Αμερικανοί διπλωμάτες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και αφού τον χαιρέτησαν, συνομίλησαν για λίγο μαζί του. Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Γιάννης Μπουτάρης είχε βρεθεί πριν λίγες μέρες και στη Θεσσαλονίκη. 

Η συνάντηση με Ζάεφ 

Λίγο αργότερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το κατώφλι του Κυβερνητικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ζάεφ τον ευχαρίστησε για την στήριξή του, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν στην Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τον χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο φίλο της χώρας του.  

Η συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές έχουν επωφεληθεί μόνο από τις καθιερωμένες σχέσεις καλής γειτονίας. «Οι ανοικτές προοπτικές μεταξύ των δύο κρατών και η συνεργασία μεταξύ των πόλεων δεν έχουν ακόμη αποφέρει πραγματικά θετικά αποτελέσματα», συμφώνησαν οι δύο άνδρες οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους τον Αύγουστο στη Χαλκιδική. 

Οι διακοπές του Πενταρόφσκι στη Θάσο, η Σαμοθράκη του Σιλέγκοφ  και η συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ σε καφέ-μπαρ

Αφήνοντας τον Ζάεφ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι και τον δήμαρχο των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ. Την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας παραθέριζε στη Θάσο αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί όπως εκμυστηρεύτηκε στον κ. Μπουτάρη. 

«Πρέπει να επισκεφθείς τη Σαμοθράκη την επόμενη φορά που θα πας Ελλάδα. Είναι υπέροχα», συμβούλεψε τον κ. Πενταρόφσκι ο Πέτρε Σιλέγκοφ. Σε χαλαρή διάθεση και στο αγαπημένο καφέ-μπαρ του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, το «Κεράσι» το οποίο βρίσκεται εκτός κεντρικής πλατείας των Σκοπίων συναντήθηκαν ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και ο Γιάννης Μπουτάρης. 

«Σε ευχαριστούμε για τη φιλία σου. Καλή τύχη και υγεία!», ευχήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Η νέα εποχή προσφέρει νέες προοπτικές και είμαι πραγματικά χαρούμενος που ο φίλος μας, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, με την πολιτική του για το άνοιγμα και την επίλυση προβλημάτων, ήταν μέρος της κοινής μας επιτυχίας από την αρχή» δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τη στάση που θα κρατήσει από δω και πέρα η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Διακοπές στη Χαλκιδική 

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ αναμένεται -όπως τα ίδια δήλωσαν- να κάνουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους στη Χαλκιδική. Μετά τις 2 Αυγούστου, οπότε είναι εθνική επέτειος στα Σκόπια και γιορτάζεται η εξέγερση του Ίλιντεν, αναμένεται να ξεκουραστεί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη Χαλκιδική και ο Ζόραν Ζάεφ. Εξάλλου διατηρεί εδώ και χρόνια εξοχική κατοικία στα Νέα Μουδανιά

Βουτιές σε ελληνικές παραλίες θα κάνουν τόσο ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για θέματα Διασποράς Edmond Ademi ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  αρμόδιος για οικονομικά θέματα Kocho Angjushev και και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Naser Nuredini. 

ΣκόπιαΝικολά ΝτιμιτρόφΣυμφωνία των ΠρεσπώνΓιάννης ΜπουτάρηςΖόραν Ζάεφεπίσκεψη