Πολιτική|18.11.2018 13:00

Πιτσιόρλας στο Έθνος της Κυριακής: Έχουµε ρεκόρ 10ετίας στις άµεσες ξένες επενδύσεις

Βούλα Κεχαγιά

Η χώρα καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας στις άµεσες ξένες επενδύσεις, ενώ την κατάλληλη στιγµή θα βγει και στις αγορές. Ο αν. υπουργός Βιοµηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαιώνει ότι σχεδιάζεται επίλυση του θέµατος για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε συνεργασία µε τις τράπεζες.

Κύριε υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση της πραγµατικής οικονοµίας;

Η οικονοµία βελτιώνεται µε σαφή και ορατό τρόπο και οι δύσπιστοι παρατηρητές µας υποχρεώνονται να αναπροσαρµόσουν τις εκτιµήσεις τους. Η εξέλιξη των ρυθµών ανάπτυξης, η άνοδος των εξαγωγών και της βιοµηχανικής παραγωγής, η βελτίωση της κατανάλωσης, η θεαµατική πορεία του τουρισµού, η µείωση της ανεργίας µε ρυθµό που δεν περίµενε κανείς συνθέτουν µια εικόνα. Προφανώς µένει να γίνουν πολλά και κυρίως πρέπει όλα αυτά να επιταχυνθούν και να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα πρώτα βήµατα µετά την έξοδο είναι ιδιαίτερα κρίσιµα. Και κερδοσκοπικές πιέσεις θα δεχθούµε και καχυποψία θα αντιµετωπίσουµε, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον δεν είναι το πλέον ευνοϊκό. Οµως η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και έχει εµπιστοσύνη ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί τους περιορισµούς παρά τη µεγάλη πίεση που έχει υποστεί.

∆υσχεραίνει την κατάσταση το γεγονός ότι η χώρα δεν µπορεί προσώρας να βγει στις αγορές;

Η χώρα, χάρη στη συµφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση µε τους δανειστές, έχει το περιθώριο να επιλέξει την κατάλληλη στιγµή για την έξοδο στις αγορές. Όµως το κεντρικό θέµα είναι να απαντήσουµε επιτυχώς στις αναµενόµενες πιέσεις από διάφορες πλευρές και να πείσουµε ότι είµαστε αποφασισµένοι να προασπίσουµε τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, να συνεχίσουµε τις µεταρρυθµίσεις, να επιλύσουµε το πρόβληµα των κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα να «µπολιάσουµε» την πολιτική µας µε στοιχεία ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της αποκατάστασης των µεγάλων αδικιών. Προφανώς είναι µια δύσκολη άσκηση. Η έγκριση του πρώτου µεταµνηµονιακού προϋπολογισµού είναι η πρώτη µεγάλη απόδειξη ότι κινούµαστε σωστά.

«Στο θέµα των συντάξεων διαψεύδονται όσοι επενδύουν στην καταστροφή. Είναι φυσικό οι πρωταθλητές στο κόψιµο των συντάξεων να µην µπορούν να αποδεχθούν την αλήθεια»

Επαρκεί το κοινωνικό πακέτο της ∆ΕΘ για να καλύψει απώλειες µίας οκταετίας;

Προφανώς δεν επαρκεί. Είναι το πρώτο βήµα και δίνει το στίγµα της πολιτικής και των προθέσεών µας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να νιώσει ότι η έξοδος από το πρόγραµµα φέρνει ένα νέο µείγµα πολιτικής, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την αναπτυξιακή προοπτική και την αποκατάσταση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι συντάξεις διασώζονται οριστικά;

Η κυβέρνηση κινείται µε σχέδιο και προσεκτικά βήµατα, θέτοντας στο τραπέζι τα προβλήµατα που µπορούν να λυθούν. Στο θέµα των συντάξεων διαψεύδονται για ακόµα µία φορά όσοι επενδύουν στην καταστροφή. Είναι φυσικό οι πρωταθλητές στο κόψιµο των συντάξεων να µην µπορούν να αποδεχθούν την αλήθεια.

Ο νόµος Κατσέλη - Σταθάκη φεύγει, τι έρχεται;

Η κυβέρνηση µέχρι σήµερα προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να κινείται. Το θέµα των κόκκινων δανείων είναι κεντρικό για την ελληνική οικονοµία και επ’ αυτού η δηµαγωγία και ο λαϊκισµός µπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζηµιά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να επιλύσει το πρόβληµα σε συνεργασία µε τις τράπεζες και να αφαιρέσει το τελευταίο εµπόδιο για την εµπέδωση της εµπιστοσύνης προς την ελληνική οικονοµία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απωθεί τις επενδύσεις και αποτρέπει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τοµέα. Εχει άδικο;

Επενδύσεις γίνονται. Εχουµε ρεκόρ 10ετίας στις άµεσες ξένες επενδύσεις. Σε αντίθεση µε το παρελθόν, έχουµε επενδύσεις σε όλους τους παραγωγικούς τοµείς και κυρίως προωθούµε ένα εκτεταµένο πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων που διαµορφώνουν ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις. Η αντιπολίτευση ασκεί µια λαϊκίστικη κριτική. Επικεντρώνεται στο θέµα της φορολογίας σαν να µην ξέρει τις συνέπειες της κρίσης στην οποία αυτή έριξε τη χώρα. Είµαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός και βλέπει την πραγµατική βελτίωση στο θέµα των επενδύσεων και κατανοεί την ανάγκη της προσεκτικής βελτίωσης στα θέµατα της φορολογίας.

Οι χιλιάδες προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα είναι αναγκαίες;

Η κεντρική διοίκηση της χώρας έχει µεγάλα προβλήµατα υποστελέχωσης και δεν µπορούµε να µιλάµε στα σοβαρά για αναπτυξιακή προοπτική χωρίς µια διοίκηση που να µπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες. Το πρόβληµα του δηµόσιου τοµέα δεν είναι η κεντρική διοίκηση. Εκεί λείπουν άνθρωποι. Εκεί που περισσεύουν είναι σε άλλα τµήµατα του δηµόσιου τοµέα και η διόγκωση αυτών των τµηµάτων είναι έργο όσων σήµερα υποκριτικά καταγγέλλουν προσλήψεις.

Η προσέγγιση Κράτους - Εκκλησίας δείχνει µια σχέση που στηρίζεται σε αµοιβαία εµπιστοσύνη. Ως πού µπορεί να προχωρήσει ο εξορθολογισµός ανάµεσα στα δύο µέρη;

Η συµφωνία µεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου είναι ιστορικής σηµασίας. Η Ν∆ είναι τυφλωµένη από την επιθυµία κατάκτησης της εξουσίας και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την τεράστια σηµασία της. Παρά ταύτα, όµως, η κυβέρνηση και η ηγεσία της ελληνικής Εκκλησίας έβαλαν τα θεµέλια µιας δηµιουργικής σχέσης που θα στηρίζεται στην αυτονοµία και τη διαφορετικότητα των ρόλων Κράτους - Εκκλησίας, επιλύοντας µια ιστορική εκκρεµότητα του αστικού εκσυγχρονισµού της χώρας που δεν κατάφεραν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάµεις.

Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδηµοκρατία καλεί τις προοδευτικές δυνάµεις της ΕΕ σε συµπόρευση και κοινές δράσεις. Είναι αυτό εφικτό;

Είναι αναγκαίο και ως αναγκαίο τελικώς θα επικρατήσει. Το θέµα είναι να µη χαθεί πολύτιµος χρόνος, όπως σε µια άλλη εποχή συνέβη µε τη συγκρότηση των λαϊκών µετώπων κατά της φασιστικής επέλασης.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή διαπιστώνεται χαώδης απόσταση ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Μπορεί  να αλλάξει αυτό;

Η χαώδης -όπως την ονοµάσατε- απόσταση αφορά τις σχέσεις των ηγεσιών, όχι την εκλογική βάση των κοµµάτων. Αυτό που πραγµατικά συµβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένα µεγάλο µέρος των κοινωνικών δυνάµεων, που παλαιότερα εκφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ, σήµερα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε στιγµιαίο. Νοµίζω ότι αυτή ακριβώς η µετακίνηση αποδεικνύει τη συγγένεια των χώρων, καθώς και την ανάγκη της συνεργασίας.

Πολλά πράγµατα από τη Μεταπολίτευση και µετά θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν δεν κυριαρχούσαν η µονοκοµµατική αντίληψη στο ΠΑΣΟΚ και η τάση του να µονοπωλεί ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο. Σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η ισχυρή δύναµη, δεν έχει αυτήν την αντίληψη. Αντίθετα, διακηρύσσει την ανάγκη των συνεργασιών και ψήφισε την απλή αναλογική που διευκολύνει αυτήν την προοπτική. Στην κοινωνία θα διαµορφωθεί δυναµική συνεργασιών που θα υπερβεί τις αντιστάσεις που υπάρχουν στο ηγετικό επίπεδο

Στέργιος Πιτσιόρλαςσυνέντευξη