Πολιτική|18.11.2018 14:24

Παύλος Γερουλάνος: Να µη γίνει η Αθήνα βιτρίνα για την ανέλιξη στελεχών

Φώφη Γιωτάκη

Πρόσκληση-πρόκληση προς τους άλλους υποψηφίους της Αθήνας να µείνουν στον δήµο και στο τέλος της θητείας να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των Αθηναίων στέλνει µέσω του «Εθνους της Κυριακής» ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος δήµαρχος, που έλαβε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και άλλων Κινήσεων από τον προοδευτικό χώρο, αποφεύγει τις ευθείες αναφορές στους αντιπάλους του.

Αµφισβητεί όµως το µοντέλο του πολυπληθούς ακροατηρίου -όπου µιλάει ο πολιτικός και οι άλλοι ακούν για τον ∆ήµο της Αθήνας- που επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης για την πρεµιέρα του και προαναγγέλλει πρόταση προς τους αντιπάλους του για πολλαπλά ντιµπέιτ στα ΜΜΕ και στις γειτονιές.

Υπογραµµίζει τα θετικά λόγια από την υπουργό Μυρσίνη Ζορµπά και τη βουλευτή της Ν∆, Ολγα Κεφαλογιάννη, για τη διαδροµή του και υποστηρίζει την απόφαση να καλέσει επίσης τους αντιπάλους να µην αφήσουν την Αθήνα χωρίς δήµαρχο.

Κύριε Γερουλάνο, έχετε διατελέσει υπουργός και βουλευτής. Πώς πήρατε την απόφαση να στραφείτε στην Αυτοδιοίκηση;

Η πόλη µας είναι γεµάτη από αντιθέσεις. Μια µέρα µας κάνει περήφανους και την άλλη µας πληγώνει. Μια βόλτα µάς γεµίζει αισιοδοξία και µια άλλη φόβο. Σε µια γειτονιά νιώθουµε σίγουροι και ανέµελοι και στη διπλανή, ανασφάλεια και απόγνωση. Η Αθήνα όµως είναι το σπίτι µας. 

Εδώ ζούµε και µεγαλώνουµε τα παιδιά µας, εδώ δουλεύουµε και συναντάµε τις παρέες µας. Ως Αθηναίος βλέπω πόσα παραπάνω µπορούµε να κάνουµε για να γίνει η πόλη µας αυτό που όλοι οραµατιζόµαστε. Μια πόλη φιλική και ανοιχτή, που κοιτάζει τις άλλες µεγάλες πόλεις στα µάτια, όχι µόνο λόγω της ιστορίας και του πολιτισµού της αλλά και για όσα εµείς οι σύγχρονοι Αθηναίοι δηµιουργούµε.

Φτάνει να µη δούµε τον δήµο σαν συνέχεια του κεντρικού κράτους, αλλά σαν έναν χώρο που µας ενώνει για να αντιµετωπίσουµε µαζί τις προκλήσεις που έχουµε µπροστά µας. Σε κάθε γειτονιά µιλάω µε τον κόσµο και ακούω τις ιδέες και τις ανησυχίες που µου εκφράζουν. Κάθε µέρα επιβεβαιώνεται η πεποίθησή µου ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάµεσά µας, ότι οι λύσεις που συζητάµε καθηµερινά θα κάνουν το σπίτι µας όπως το θέλουµε.

Είναι ο ∆ήµος της Αθήνας «εργαλείο» επιστροφής για τη διεκδίκηση µιας βουλευτικής έδρας;

Η πόλη µας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τη διάθεση πολιτικών να την κάνουν «βιτρίνα» προσωπικής εξέλιξης και τέτοιες νοοτροπίες είναι που την άφησαν οικονοµικά κατεστραµµένη.

Προσωπικά, σέβοµαι την πόλη και τον θεσµό και δεν θα χρησιµοποιούσα ποτέ τον δήµο σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης.

Θα έχετε απέναντί σας ισχυρούς αντιπάλους. Ποιος είναι ο πιο «επικίνδυνος» για τη µάχη του δεύτερου γύρου;

Μοναδικοί αντίπαλοί µας, όλων των Αθηναίων, είναι ο κυνισµός και η απόγνωση. Η αίσθηση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Καθηµερινά ψάχνουµε σε κάθε γειτονιά τις ιδέες που µπορούν να πάνε την Αθήνα µπροστά. Με αυτές τις ιδέες θα φτιάξουµε ένα νέο πρόγραµµα για την Αθήνα και από αυτές τις γειτονιές θα επιλέξουµε τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Θα περάσετε στον δεύτερο γύρο; Αν όχι, ποιον θα στηρίξετε, τον κ. Μπακογιάννη;

Στόχος µας δεν είναι να κατακτήσουµε τον ∆ήµο της Αθήνας, αλλά να δηµιουργήσουµε τον ∆ήµο των Αθηναίων. Μια πόλη που δεν θα πνίγεται στην γραφειοκρατία, αλλά θα µας ενώνει γύρω από κοινές ιδέες. Εναν δήµο που δεν θα λέει «αυτό δεν είναι δική µου αρµοδιότητα», αλλά θα ανοίγει δρόµους συνεργασίας µε όλους, ώστε να λύνουµε τα προβλήµατα. Μια πόλη που θα βάζει εµάς και τις ανάγκες µας στο επίκεντρο, ώστε να χτίσουµε µαζί την Αθήνα που θέλουµε. ∆εν έχουµε την πολυτέλεια να επιστρέψουµε σε νοοτροπίες που άφησαν την πόλη µας στην ψάθα. Η Αθήνα δεν µπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσει πίσω.

Θα καταθέσουµε πρόταση για πολλαπλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ζωντανές συναντήσεις µε τους άλλους υποψηφίους. Στηµένα ντιµπέιτ δεν µας λένε τίποτα.

Αληθεύει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη στήριξή σας;

Αληθεύει ότι προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσµα εκφράζονται θετικά για την προσπάθεια που κάνουµε να φέρουµε έναν διαφορετικό αέρα στην πόλη. Επίσης πολύ τιµητικά για µένα είναι τα θετικά λόγια για το έργο µου. Η υπουργός Πολιτισµού Μυρσίνη Ζορµπά, για παράδειγµα, µίλησε θετικά για το Μητρώο Επιχορηγούµενων Φορέων και την αλλαγή που έφερε στο υπουργείο Πολιτισµού αλλά και για την προσπάθεια που ξεκινήσαµε το 2010 για τη συγχώνευση των µουσείων στη Θεσσαλονίκη, ώστε να δυναµώσουν την προσφορά τους στην πόλη. Η Ολγα Κεφαλογιάννη µίλησε για την ανάδειξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και πώς αυτός άλλαξε το τοπίο του τουρισµού της πόλης σε µια εποχή που το είχε απελπιστικά ανάγκη. Οταν µιλούν καλά για το έργο και την παρουσία σου άνθρωποι από όλα τα κόµµατα, είναι καλό σηµάδι.

Θα ζητούσατε από τους συνυποψηφίους σας να συνυπογράψουν έναν κοινό στόχο για την Αθήνα; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Θα τους ζητούσα να συνυπογράψουµε ότι κανείς µας δεν θα αφήσει την Αθήνα χωρίς δήµαρχο και να δεσµευθούµε ότι στο τέλος της θητείας µας θα µείνουµε στον δήµο και θα διεκδικήσουµε και πάλι την ψήφο των Αθηναίων. Είναι δείγµα σεβασµού προς τον πολίτη να δίνεις τη δυνατότητα να αποφασίσει αν ήσουν επιτυχηµένος δήµαρχος ή όχι. Η πόλη µας δεν αντέχει άλλα καιροσκοπικά παιχνίδια.

Ήταν αντισυµβατικός ο τρόπος ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας. Θα συνεχίσετε έτσι; Χωρίς την οργάνωση µαζικών εκδηλώσεων για τη στήριξη της υποψηφιότητάς σας;

Ηταν απόλυτα συµβατός µε το τι πιστεύουµε, ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάµεσά µας. Η πραγµατική µάχη δεν θα δοθεί πίσω από κλειστές πόρτες κοµµάτων ή σε εκδηλώσεις όπου ο πολιτικός µιλάει και οι άλλοι ακούν, αλλά στο πεζοδρόµιο, όπου µπορούµε να ανταλλάξουµε τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τις ιδέες µας.

Ναι σε ένα ντιµπέιτ µεταξύ των υποψηφίων δηµάρχων για την Αθήνα;

Θα καταθέσουµε πρόταση για πολλαπλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ζωντανές συναντήσεις µε τους άλλους υποψηφίους. Στηµένα ντιµπέιτ δεν µας λένε τίποτα, γιατί δεν µπαίνουν στην ουσία των ζητηµάτων.

δήμος ΑθηναίωνΔημοτικές εκλογέςΠαύλος Γερουλάνος