Πολιτική|19.11.2018 09:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γρίφος της Αθήνας

Βούλα Κεχαγιά

Tον γρίφο της Αθήνας καλείται να επιλύσει τις επόµενες ηµέρες το Μαξίµου, µε την επιλογή του στο πρόσωπο που θα στηρίξει για τον πιο µεγάλο δήµο της χώρας.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας τις επόµενες ηµέρες θα καταλήξει πιθανότατα στις αποφάσεις του, καθώς ο χρόνος πιέζει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι έχει σηµειωθεί καθυστέρηση στην ανακοίνωση του υποψηφίου, την ώρα που άλλοι «τρέχουν» ήδη τις προεκλογικές τους καµπάνιες.

Για τον πρωθυπουργό, ωστόσο, ο δήµος της Αθήνας δεν είναι µία απλή και εύκολη υπόθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή του προσώπου λόγω και της αυξηµένης ευαισθησίας που έχει για τον κεντρικό δήµο της χώρας, τον οποίο και ο ίδιος διεκδίκησε το 2006. Με βάση τη δική του επίδοση (είχε συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό), ο πρωθυπουργός πιστεύει πως και τα πρόσωπα -και όχι µόνο οι δυνάµεις των πολιτικών χώρων που τα στηρίζουν- δίνουν δυναµική σε µία υποψηφιότητα.

Αυτή η αντίληψη του Μαξίµου είναι ελαφρώς διαφορετική από την άποψη που εµφανίζεται να εκφράζει η Κουµουνδούρου, πιστεύοντας ότι απέναντι στους κ. Μπακογιάννη και Γερουλάνο µπορεί να κατέβει µία κοµµατική υποψηφιότητα που δεν θα συγκεντρώνει τα ίδια χαρακτηριστικά µε τους άλλους δύο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή του προσώπου λόγω και της αυξηµένης ευαισθησίας που έχει για τον κεντρικό δήµο της χώρας, τον οποίο και ο ίδιος διεκδίκησε το 2006

Οµως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο ∆ήµος Αθηναίων δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται ως µία χαµένη υπόθεση, αλλά ως µία ευκαιρία για το κυβερνών κόµµα να διεκδικήσει την ανατροπή των δυνάµεων. Υπ' αυτήν την έννοια, το Μαξίµου πιστεύει ότι απαιτείται µία υποψηφιότητα που θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον δήµο, έχοντας πιθανότητες και να τον κερδίσει. Οµως, στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει µία ηχηρή ήττα, κάτι που θεωρείται προεξοφληµένο σχεδόν εάν κατέβει ένας υποψήφιος ικανός µεν και µε γνώση των απαιτήσεων της Αθήνας, αλλά µε χαµηλή πέραση στους πολίτες.

Διαψεύσεις

Ολα τα ονόµατα που έχουν ακουστεί µέχρι στιγµής ως επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήµο της Αθήνας έχουν διαψευστεί, µε εξαίρεση το όνοµα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, που όταν ρωτήθηκε εξέφρασε την προθυµία του να διεκδικήσει τον δήµο εάν του ζητηθεί.

Αυτό ωστόσο που υπονοούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο πρόσωπο του κ. Ηλιόπουλου µόνο εφόσον οι διεργασίες των επόµενων ηµερών δεν τελεσφορήσουν. Το ιδανικό σενάριο για το κυβερνών κόµµα θα ήταν να «κλείσει» µε µία υποψηφιότητα από την Κεντροαριστερά, ένα πρόσωπο που να έχει ερείσµατα στη Σοσιαλδηµοκρατία και να είναι γνώριµο στην κοινωνία της Αθήνας. Οµως, µέχρι τώρα δεν έχει «εντοπιστεί» ένας υποψήφιος ή µία υποψήφια µε τέτοια χαρακτηριστικά.

Αρµόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υποψήφιος ή η υποψήφια θα είναι ένα νεανικό, φρέσκο πρόσωπο, που θα σηµατοδοτήσει το νέο και την ανανέωση για τον δήµο της Αθήνας. Σηµειωτέον πως για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν θετικό το να µπορέσει στο τέλος να υποστηρίξει µία γυναικεία υποψηφιότητα. Οι πληροφορίες λένε ότι η Ελενα Κουντουρά δεν ενδιαφέρεται, ενώ δίνουν µικρές πιθανότητες στην επιλογή της Εφης Αχτσιόγλου – αν και η πρόσφατη οµιλία της στην οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου αναζωπύρωσε τη σχετική φηµολογία.

Δημοτικές εκλογέςΜέγαρο ΜαξίμουΣΥΡΙΖΑ