Πολιτική|19.11.2018 09:17

ΑΝΕΛ: Διπλή διαφοροποίηση για το Σύνταγμα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αντικείµενο «ειδικού χειρισµού» θα αποτελέσουν και οι κυβερνητικοί εταίροι των ΑΝΕΛ, που προσέρχονται στη διαδικασία µε διαφοροποιηµένες απόψεις.

Αυτές εστιάζονται στην άµεση εκλογή Πρόεδρου της ∆ηµοκρατίας µε ενισχυµένες αρµοδιότητες, καθώς και στο θέµα της αναθεώρησης του άρθρου 16, για το οποίο το κόµµα του Πάνου Καµµένου έχει καταθέσει συγκεκριµένη πρόταση.

Σύµφωνα µε τη θέση των ΑΝΕΛ για το άρθρο 16, προτείνονται «η ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων από ΝΠΙ∆ µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και οι συµπράξεις δηµόσιων πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων µε νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» – θέση η οποία απέχει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν επιθυµεί την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου.

Εκλογή Προέδρου

Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, οι ΑΝΕΛ τάσσονται υπέρ της άµεσης εκλογής του από τον λαό, αλλά και τη σχετική ενίσχυση αρµοδιοτήτων που ήδη διαθέτει, όπως είναι η αναποµπή νόµου ή η προκήρυξη δηµοψηφίσµατος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµάται ότι η θέση των ΑΝΕΛ εγείρει ζητήµατα διαρχίας.

Πάντως, στην πρότασή τους οι ΑΝΕΛ σηµειώνουν πως «θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η απευθείας εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τον λαό, ενισχύοντας τη δηµοκρατική νοµιµοποίησή του µέσω της άµεσης και απευθείας έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας και δηµιουργώντας θεσµικό αντίβαρο στην πρωτοκαθεδρία των πολιτικών κοµµάτων, ως γνησίων εκφραστών της ισχύουσας Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπευτικής ∆ηµοκρατίας, ευρισκόµενος σε διαλεκτική σχέση µε την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επίτευξη συναινέσεων».

Διαφοροποίηση υπάρχει και στο ζήτηµα της συνταγµατικής κατοχύρωσης του δικαιώµατος ψήφου της Οµογένειας και των Ελλήνων που διαµένουν στο εξωτερικό. Θυµίζουµε ότι η κυβέρνηση έχει παραπέµψει το θέµα σε ειδική επιτροπή, η οποία θα καταλήξει σε πρόταση.

Συνταγματική ΑναθεώρησηΑΝΕΛ