Πολιτική|19.11.2018 09:23

Επιµένει για τη ΔΕΠΑ η Νέα Δηµοκρατία

Σπύρος Μουρελάτος

Ακρως δηλωτικά της «προϊούσας κατάστασης πολιτικής αποσύνθεσης της κυβέρνησης» θεωρούν στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας τα ολοένα και αυξανόµενα κρούσµατα διαφθοράς που ξεπηδούν στην κυβερνητική αυλή, όπως λένε στην Πειραιώς.

Ανώτερες πηγές του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιµένουν πως το σκάνδαλο της ∆ΕΠΑ θα απασχολήσει επί µακρόν την εγχώρια πολιτική σκηνή, ενώ δεν διστάζουν να τη χαρακτηρίσουν «κορωνίδα της κυβερνητικής διαφθοράς», µετά και τη χθεσινή δηµοσίευση των πρακτικών του ∆Σ της επιχείρησης. Καθόλου τυχαία δεν είναι, εξάλλου, η αναφορά -για πρώτη φορά στη χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς- σε «διεφθαρµένη κυβέρνηση», που συνοδεύει την αξίωση της ΝΔ προς τα κατονοµαζόµενα κυβερνητικά στελέχη, ήτοι τους κ. Σταθάκη, Σκουρλέτη, Δραγασάκη, Φλαµπουράρη, Πιτσιόρλα και την κυρία Τζάκρη, να τοποθετηθούν επί της ουσίας στις καταγγελίες του εκλεκτού τους, όπως περιγράφεται, πρώην διευθύνοντος συµβούλου της επιχείρησης και στελέχους του Τοµέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως µάλιστα υποδηλώθηκε και από τις σχετικές αιχµές του προς τον πρωθυπουργό στο περιθώριο της συζήτησης για τη συνταγµατική αναθεώρηση, δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Μέγαρο Μαξίµου να αποδράσει διά της σιωπής σχετικά µε µια υπόθεση για την οποία έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθµό κακουργήµατος κατά του κ. Κιτσάκου. 

Επ’ αυτού, η ΝΔ ερωτά «ποιος προστατεύει αυτούς που ζηµίωσαν τη ∆ΕΠΑ µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ», ενώ στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόµµατος διερωτώνται πώς µπορούν ο κ. Τσίπρας και τα κατονοµαζόµενα κυβερνητικά στελέχη να αρνούνται να παράσχουν πειστικές απαντήσεις όταν υπάρχει εξόφθαλµη διόγκωση του χρέους της επιχείρησης, όταν επιχειρήθηκε απόπειρα παράνοµης ανταλλαγής ακινήτων, δεσµευµένων από το ∆ηµόσιο έναντι χρεών, και όταν οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη αξιολογήσει ενδείξεις για ξέπλυµα χρήµατος.

Ερώτηση

Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που απευθύνεται από τη ΝΔ. «Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ προστίθεται σε µια µακρά αλυσίδα σκανδάλων – από τα βλήµατα του κ. Καµµένου µέχρι τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα» σηµειώνει το Μοσχάτο στην ανακοίνωσή του. Ούτως ή άλλως, κορυφαία στελέχη του κόµµατος έχουν προαναγγείλει πως η διακυβέρνηση της Ν∆ θα διερευνήσει δύσοσµες υποθέσεις, από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και την υπόθεση πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, έως την καταγγελθείσα διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στο Προσφυγικό, το Θριάσιο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα 

Νέα ΔημοκρατίαΔΕΠΑΚυριάκος Μητσοτάκης