Πολιτική|10.08.2019 08:14

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων

Newsroom

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του συνόλου της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, την Πέμπτη (8/8), καθώς μέσα από αυτές καταργείται η αιτιολόγηση των απολύσεων αλλά και η προστασία των εργαζόμενων στις εργολαβίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τροπολογίες κατέφθασαν πέντε λεπτά πριν από την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου και τη λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη διαδικασία με καταγγελίες. Από την πρώτη στιγμή κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αντεργατική τροπολογία, στο ίδιο μήκος κύματος με την πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook, μίλησε για διαδικασίες «κατά παραγγελία του ΣΕΒ», λέγοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «δεν τολμά να υπερασπιστεί τις επιλογές της. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

Την Παρασκευή (9/8) τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασαν ακόμα περισσότερο το πολιτικό θερμόμετρο μιλώντας για ηθική ήττα της Νέας Δημοκρατίας. «Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ» ήταν παγωμένοι από την τροπολογία Βρούτση. Ταυτόχρονα, αυτό που διαδίδεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης, κατάφερε να ενώσει την προοδευτική αντιπολίτευση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα διακυβέρνησης» ανέφερε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς.

«Και αυτό γιατί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ έδωσε το «πάτημα» στην αντιπολίτευση να μιλήσει για μνημονιακές τροπολογίες και συνθήκες, την ώρα που η χώρα έχει εξέλθει από τον εφιάλτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις αυστηρής επιτήρησης» πρόσθεσε.

Η εν λόγω τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δεν έφερε μόνο -συνειρμικά- πρόσφατες μνημονιακές αναμνήσεις. Πολλές ήταν οι φωνές μεταξύ των οποίων και του Αλέξη Τσίπρα που ενέπλεξαν για άλλη μια φορά τη ΝΔ με την ελίτ των εργοδοτών και των επιχειρηματιών (περί παραγγελιάς από τον ΣΕΒ).

Είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη ο οποίος είπε πως «αυτή η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους. Νομοθετεί για τους φίλους και τους συνεργάτες της, προωθεί με κάθε τρόπο την εργοδοτική ασυδοσία».

«Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που χτίσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδίως για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την ευθύνη του εργολάβου και του αναθέτοντος το έργο απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Ουσιαστικά, ήταν διατάξεις προστασίας των εργαζομένων με εργολαβίες και καταργείται συνολικά όλο το πλαίσιο», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι καταργείται και το αιτιολογημένο των απολύσεων.

«Είχαμε διάταξη που έλεγε ότι για να απολυθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης από τον εργοδότη και σήμερα η κυβέρνηση καταργεί όλο το πλαίσιο», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και κατήγγειλε ότι «καταργείται και μια τρίτη ευνοϊκή για τους εργαζόμενους διάταξη που τους έδινε πιο ευνοϊκές προθεσμίες για να μπορούν να προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ και να κερδίζουν χρόνο πριν πάνε στα δικαστήρια».

Σκουρλέτης: Να συγκροτηθεί μέτωπο αντίστασης

Τα απαραίτητα «κοινωνικά αναχώματα» που πρέπει να δημιουργηθούν απέναντι στις επιλογές τύπου ΔΝΤ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιβεβαιώνει αυτό το διάστημα ότι υπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, απαιτούν προσκλητήριο προς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για να υπάρξει, καταρχάς, ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, επεσήμανε από την μεριά του ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Η κυβέρνηση φρόντισε να μας δείξει τελικά και να μας αποσαφηνίσει αυτές τις αθέατες πλευρές του προγράμματός της, στις οποίες πολύ συχνά κάναμε αναφορά την προεκλογική περίοδο. Τότε μας κατηγορούσαν ότι προσπαθούμε να της χρεώσουμε πράγματα τα οποία δεν ήταν στις προθέσεις της. Αλλά φάνηκε, ιδιαίτερα χθες με αυτές τις ultra αντεργατικές τροπολογίες που πέρασαν κυριολεκτικά στο “παρά πέντε” της ολοκλήρωσης ενός άλλου, άσχετου με αυτές, νομοσχεδίου, ποια είναι η βασική στόχευση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι οι μεταρρυθμίσεις τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για αιτήματα του ΣΕΒ από παλιά και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και κύκλων που έρχεται, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να τα ικανοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε την επίθεση στην πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ:

«Είναι βασικές προτάσεις που υποστήριζαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών, είχαν περάσει στο δεύτερο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε ουσιαστικά εξουδετερώσει, τις είχε ουδετεροποιήσει, μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του. Άρα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Επρόκειτο για μια δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιβεβαιώνει ότι είναι το όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων».

τροπολογίααπολύσειςΣΥΡΙΖΑ