Πολιτική|14.08.2019 12:15

Φωτιά τώρα στην Εύβοια - Στυλιανίδης: Χειροπιαστή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Newsroom

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι, με βάση την εμπειρία του ως επιτρόπου και τις δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, ενώ στάθηκε σε τρία βασικά σημεία.

Πρώτον, χάριν του εξαιρετικού, όπως είπε, συντονισμού, αποφεύχθηκε η απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ένα μεγάλο "μπράβο" και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους τους αρμόδιους, και κυρίως στους ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Δεύτερον, μίλησε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι κατέστη εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμματος rescEU, με αποτέλεσμα να έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ έρχεται και το δεύτερο. Σύντομα θα φτάσει στην Ελλάδα και ένα αεροσκάφος από την Ισπανία, ενώ συνεδριάζει και η Κροατία για το εάν θα στείλει δύο αεροσκάφη, καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Με δεδομένο τις φωτιές στα Κανάρια Νησιά, μεγάλος όγκος δυνάμεων διοχετεύτηκε εκεί. Ωστόσο έχουμε μια παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες εάν χρειαστεί και με τον κ. Χρυσοχοΐδη» είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι χειροπιαστό.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι «χρειάζεται πρόληψη και προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που σημειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». «Χρειάζεται πάση θυσία, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, να δούμε και την πρόληψη και την προετοιμασία» τόνισε ο επίτροπος.

φωτιά ΕύβοιαΧρήστος ΣτυλιανίδηςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης