Πολιτική|19.08.2019 15:45

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεφυλλίζει» την κρυφή ατζέντα της ΝΔ

Αντώνης Γκιόκας

Μήνα που θα αποκαλύψει την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης θεωρούν τον Σεπτέµβριο στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τα κορυφαία στελέχη του να προετοιµάζουν ήδη, εν µέσω θέρους, τη φθινοπωρινή αντιπολιτευτική τους τακτική αλλά και τις αλλαγές που κυοφορούνται στο κόµµα. Στην αξιωµατική αντιπολίτευση µιλούν, µάλιστα, για ένα «θερµό» φθινόπωρο, καθώς εκτιµούν ότι τόσο στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όσο και στο προσχέδιο του προϋπολογισµού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το αντιλαϊκό πρόγραµµα της κυβέρνησής του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας θα δηµιουργήσουν δηµοσιονοµικές «τρύπες», οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Προσθέτουν, µάλιστα, ότι το βάρος από τα «χατίρια» που έγιναν στους ισχυρούς θα κληθούν και αυτήν τη φορά να το σηκώσουν οι µικροµεσαίοι και οι αδύναµοι οικονοµικά, µε µια σειρά από µέτρα επιβάρυνσης και περικοπής κοινωνικών δαπανών.

Η απειλή του ΔΝΤ

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον προβληµατισµό τους για την πιθανότητα «αργεντινοποίησης» της χώρας. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν έντονα τον προβληµατισµό τους για την οικονοµική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας, όπως λένε, πιθανή εξέλιξη την επιστροφή των δανειστών από την «πίσω πόρτα», όπως συνέβη και στη χώρα της Λατινικής Αµερικής. Στην Αργεντινή, µετά την εφαρµογή σειράς νεοφιλελεύθερων µέτρων στήριξης του κεφαλαίου, το µόνο που πέτυχε η κυβέρνηση Μάτρι ήταν η επανεγκατάσταση του ∆ΝΤ στη χώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αρχικά θα επιχειρήσει να καλύψει την «τρύπα» στα δηµοσιονοµικά χρησιµοποιώντας το «µαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί για την οµαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Οµως, συµπληρώνουν, κάποια στιγµή η ανοχή των Ευρωπαίων προς τον Κ. Μητσοτάκη θα τελειώσει και τότε δύο λύσεις θα υπάρχουν για την κάλυψη του κενού: άµεσα µέτρα και περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Στην Κουµουνδούρου πιστεύουν ότι το πραγµατικό οικονοµικό προφίλ της κυβέρνησης θα αρχίσει να παρουσιάζεται σταδιακά από τον Σεπτέµβριο και θα κορυφωθεί µε την κατάθεση του προϋπολογισµού, στον οποίο, όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκαλυφθεί πλήρως το αντικοινωνικό, κρυφό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Παράλληλα µε την προετοιµασία για τη σύγκρουση που βλέπουν να έρχεται το επόµενο διάστηµα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να παρουσιάσουν και το περίγραµµα της δικής τους πολιτικής πρότασης, θέλοντας να δείξουν στους πολίτες ότι αποτελούν δύναµη ευθύνης, που ήδη επεξεργάζεται ένα βιώσιµο, προοδευτικό πρόγραµµα εξουσίας.

Ως ορίζοντας παρουσίασης της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται η ∆ΕΘ και η οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Αν και τα πάντα βρίσκονται ακόµα σε φάση επεξεργασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουµουνδούρου σχεδιάζουν ένα οικονοµικό πλάνο εντός των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων της χώρας, που θα περιφρουρεί όσα θετικά επιτεύχθηκαν κατά την πενταετή διακυβέρνηση του κόµµατος, µε τη στοχευµένη ενίσχυση συγκεκριµένων κλάδων της οικονοµίας. Ταυτόχρονα, αναµένεται να προτάξουν την ανάγκη για ακόµα µεγαλύτερη προστασία των εργαζοµένων, κίνηση που καθίσταται επιτακτική µετά την υποβάθµιση του ΣΕΠΕ από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τις αντεργατικές -όπως τις χαρακτηρίζουντροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό ρόλο στην πολιτική πρόταση που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα έχει και η «πράσινη ατζέντα». Στον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούν ψηλά στην ιεράρχηση των ζητηµάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν τη χώρα το θέµα της κλιµατικής αλλαγής, αφού καθηµερινά γινόµαστε µάρτυρες των επιπτώσεών της, µε τα ακραία καιρικά φαινόµενα να αυξάνονται.

Η στροφή στην «πράσινη ενέργεια» και την «πράσινη οικονοµία» θεωρείται από την Κουµουνδούρου ως µονόδροµος, που θα πρέπει έµπρακτα να στηριχθεί από το κράτος. Σηµαντικό ρόλο στην «πράσινη» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να έχει η ∆ΕΗ, για την οποία, παρά τους κλυδωνισµούς που υφίσταται, τονίζεται ότι θα πρέπει να παραµείνει υπό δηµόσιο έλεγχο και να πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις στον τοµέα της «πράσινης ενέργειας».

Κοµβική για την επιτυχία της αντιπολιτευτικής γραµµής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τα στελέχη του περιβάλλοντος Τσίπρα η επιτυχής µετεξέλιξη του κόµµατος, µε ταυτόχρονη επανασύνδεσή του µε την κοινωνία. Από τις αρχές Σεπτεµβρίου δροµολογούνται εξελίξεις στο συγκεκριµένο µέτωπο, µε το σχέδιο εισδοχής νέων µελών στο κόµµα να βρίσκεται στο τραπέζι. Παράλληλα, όµως, µε το άνοιγµα του κόµµατος, η Κουµουνδούρου σχεδιάζει και την επιστροφή του κόµµατος στους κοινωνικούς χώρους – από τους οποίους αποκόπηκε, κατά κοινή παραδοχή, την τελευταία πενταετία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται δεδοµένο ότι τα στελέχη και τα µέλη του κόµµατος θα κληθούν να συµµετάσχουν µαζικά σε σωµατεία, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιµάζοντα ι να λάβουν µέρος στο πλευρό των συνδικάτων στη διαδήλωση της ∆ΕΘ, αν και στην Κουµουνδούρου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την «αφωνία» της ΓΣΕΕ απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές για τα εργασιακά.

ΣΥΡΙΖΑΔΝΤΝέα Δημοκρατία