Πολιτική|23.08.2019 08:03

«Γαλλικό κλειδί» σε ασφάλεια και οικονομία από τον Μακρόν

Σπύρος Μουρελάτος

Στέρεες βάσεις για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε μία ευρεία γκάμα πεδίων, από την Άμυνα και την Ασφάλεια έως την Οικονομία και τις απαιτητικές σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά το χθεσινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και το οποίο διήρκεσε περισσότερο από μίαμιση ώρα, χωρίς, μάλιστα, την παρουσία διερμηνέα.

Στην ελληνική αποστολή επικρατεί περίσσεια ικανοποίηση, καθώς, όπως επισημαίνουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, περάν της δεδομένης καλής χημείας των δύο ηγετών, η τρέχουσα συγκυρία σε ευρωπαικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο διευκολύνει τη συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας να απευθύνει εκ νεόυ αυστηρότατο μήνυμα κατά της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ έχοντας στο πλάι του τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Γνωρίζουμε τις εντάσεις, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσογείο, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιδείξει η Γαλλία αδυναμία σε αυτόν τον τομέα» διεμήνυσε ο κ. Μακρόν.

Στην κατ ιδίαν του συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ενημερώνοντας, παράλληλα τον συνομιλητή του για τον έντονο προβληματισμό, που αυτή δημιουργεί στην χώρα μας. «Υπάρχει ευρωπαική αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», τόνισε λίγο αργότερα στους Έλληνες δημοσιογράφους, που τον συνόδευσαν στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ενδιαφέρουσα, ήταν κατά πληροφορίες και η συζήτηση των δύο γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, αμφότερες οι πλευρές δεν φέρονται έτοιμες προς το παρόν για σχετικές ανακοινώσεις.

Κοινό έδαφος για ανάπτυξη, επενδύσεις και πλεονάσματα

Τα πρώτα απτά δείγματα της αναβάθμισης της Ελληνο – γαλλικής συνεργασίας αναμένεται να καταστούν ορατά το αμέσως προσεχές διάστημα στο μέτωπο της Οικονομίας. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μακρόν προιδεάζε πως γαλλικές επενδύσεις βρίσκονται πλέον σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης, καθώς το ενδιαφέρον είναι ζωηρό κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε τομείς, όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Εξάλλου, η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρείν να συμμετάσχουν, όπως είπε, σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευθεία: «Θέλω να απευθύνω, εδώ από το Παρίσι, πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες, οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας».

Συζητώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη στρατηγική, που διέπει την τρέχουσα ευρωπαική του εξόρμηση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση και συμμετέχουμε στις μεγάλες ευρωπαικές συζητήσεις και έχουμε την δυνατότητα να είμαστε η ευχάριστη ευρωπαική έκπληξη των επόμενων χρόνων», σημείωσε με νόημα τονίζοντας ότι και στους κόλπους της Γαλλικής ηγεσίας υπάρχει απόλυτη κατανόηση για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση του. Μείζον, αν και όχι επείγον, είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και το θέμα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχος, που συμβαδίζει απόλυτα με την αναπτυξιακή ατζέντα, που έχει υιοθετήσει το Ελυζέ χάριν της καταπολέμησης πανευρωπαικά της ανεργίας και της δημιουργίας νέως και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Όταν βρισκόμαστε σε μία αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι, που συμμεριζόμαστε απόλυτα», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κομβική θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη έχουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάτι, που, όπως εκμυστηρεύεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανώς να αποτελέσει προιόντος και του χρόνου την πλατφόρμα  για την προώθηση αμιγώς προοδευτικών πολιτικών σε πανευρωπαικό επίπεδο. Μάλιστα, από κοινού με τον Εμάνουελ Μακρόν αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να συγκροτηθεί μία ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πρασίνους και τμήματα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ώστε να επιτευχθούν στόχοι, όπως οι μόνιμες δομές για τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο κοινός ευρωπαικός προυπολογισμός.

Τέλος, ευήκοα ώτα φαίνεται πως βρήκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διοργανωθούν κοινές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Παρίσι εν όψει των εορτάσμων της 200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση το 2021. Σύμφωνα με αυτές, πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκοντια στο Μουσείο του Λούβρου και αντίστοιχη στον Λούβρο με ελληνικά χάλκινα αντικείμενα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εμβέλειας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

ΓαλλίαΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίακυπριακή ΑΟΖ