Πολιτική|20.11.2018 10:22

Στα άκρα οι σχέσεις του Μαξίμου με Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ

Βούλα Κεχαγιά

Μυστικές και φανερές συναντήσεις με αιχμή τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας και τις εξελίξεις που συνδέονται με τον πρώην πρωθυπουργό Σημίτη οδηγούν στα άκρα τις σχέσεις του Μαξίμου με Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να τορπιλίσει κάθε πρωτοβουλία της, όπως αυτή για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, και έτσι εξηγούν και την εσπευσμένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αρχιεπισκοπή μία ημέρα πριν από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται σε αδιέξοδο και εξ αυτού του λόγου επαναφέρει -όπως λένε- σενάρια περί νέου «βρώμικου ’89», που έχουν στόχο να προκαλέσουν θόρυβο και να αιτιολογήσουν το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ερμηνεύοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία, θεωρεί ότι η ΝΔ αιφνιδιάστηκε απολύτως από τη βαρύτητα και τη σημασία των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, γι’ αυτό και η πρώτη της αντίδραση ήταν να «χαιρετίσει» το περιεχόμενο της συμφωνίας, με την επισήμανση μάλιστα πως επρόκειτο για πρωτοβουλία «γαλάζιας» εμπνεύσεως.

Κατά την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, που ήδη είχε συναντηθεί με τον Ιερώνυμο, κατάλαβε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στη συμφωνία και γι’ αυτόν τον λόγο επικρότησε την επίτευξή της. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες στελέχη όπως οι κ. Βορίδης και Κυρανάκης «νέρωσαν» τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας σε σημείο που να υπάρξει μεταστροφή και από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος σχολίασε στη Βουλή πως η ανακοίνωση της ΝΔ είχε ειρωνικό χαρακτήρα.

Πιέσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε ιεράρχες από κορυφαία στελέχη της ΝΔ ώστε να εμποδίσουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Κάτι που οδήγησε σταδιακά σε στροφή 180 μοιρών της Πειραιώς, η οποία πλέον υπερασπίζεται την παραμονή στο Δημόσιο των 10.000 κληρικών, την ώρα που η συνολική της αντίληψη είναι ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να μικρύνει ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων του.

Το Μαξίμου δεν αποσυνδέει ούτε την επίσκεψη του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ από μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου. «Θυμίζουμε την ενάτη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…» σχολιάζει η κυβέρνηση, αμφισβητώντας τη δήλωση της Πειραιώς ότι δεν συζητήθηκε η πρόταση συμφωνίας στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, στο ναδίρ έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, με κορύφωση τις πληροφορίες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη. Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για νέο «βρώμικο ’89» και η κυβέρνηση σχολιάζει πως η Χαριλάου Τρικούπη, αντί να κάνει μια γενναία αυτοκριτική, επιδίδεται σε ευφυολογήματα που δείχνουν έλλειψη διάθεσης να αναληφθούν ευθύνες για αστοχίες της προηγούμενης περιόδου.

Αρνείται τον διάλογο

Βεβαίως, οι εξελίξεις περί τον πρώην πρωθυπουργό ήρθαν απλώς να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, καθώς το δεύτερο αρνείται οποιασδήποτε μορφής διάλογο με το κυβερνών κόμμα, όπως επίσης και την ειλικρίνεια των ευρωπαϊκών κομμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας στις σχέσεις που αναπτύσσουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων φάνηκε προσφάτως και στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από την κυρία Γεννηματά να μην κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά και να προσπαθήσει να ζητήσει μια συγγνώμη για τα στελέχη του κόμματός της που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

ΚΙΝΑΛΝέα ΔημοκρατίαΜέγαρο Μαξίμου