Πολιτική|27.08.2019 07:42

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης του Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του κόμματος

Βούλα Κεχαγιά

Για την Κουμουνδούρου, η πλήρης άρση των capital controls τη Δευτέρα ήταν απλώς η προδιαγεγραμμένη ολοκλήρωση μίας διαδικασίας που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού του λόγου και το σχόλιο του αρμόδιου Τομεάρχη Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν σκωπτικό: «Στην περίπτωση της ΝΔ, το να μην έχει δική της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει» δήλωσε με νόημα.

Γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο χρόνος της κυβέρνησης ως προς την «αποκάλυψη» της οικονομικής της πολιτικής μετρά αντίστροφα. Και θέτουν ως oρόσημο την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, βαριά βαριά έως την κατάθεση του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να φανούν οι πραγματικές προθέσεις της: «Τελειώνουν τα ψέματα» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης οικονομίας Νίκος Παππάς προβλέποντας πως «το παγκόσμιο οικονομικό σύμπαν θα εκπλαγεί αν υπάρξουν αναφορές για ανάπτυξη 4%» , ενώ παράλληλα σχολίασε αρνητικά αρνητικά και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας διαπραγμάτευσης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον ως το 2021. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση μία πάρα πολύ σημαντική ρύθμιση, αυτήν της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με την αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας.

Ως εκ τούτου και περιμένοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται ταυτόχρονα για τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη γεύση θα δοθεί σήμερα Τρίτη (27/8), με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει έναν πρώτο οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου για να πετύχει σταδιακά τον μετασχηματισμό της. Εφόσον έχουν ξεπεραστεί οι «παρεξηγήσεις» των προηγούμενων ημερών που προήλθαν περισσότερο από μία υπερβολική ερμηνεία όσων γράφτηκαν στον Τύπο και αναπαράχθηκαν στο facebook, σήμερα Τρίτη τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα του κόμματος στην πορεία προς τη διεύρυνσή του.

Tα περισσότερο στελέχη εμφανίζονται να πιστεύουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις για το ποιος ευθύνεται ή προκάλεσε την εσωστρέφεια της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από τον ίδιο. Εάν με βάση τις τελευταίες αναφορές του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη (Αυγή) επαναληφθούν οι υπαινιγμοί ότι δέχτηκε πυρά και από «φίλους» ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις στην ίδια τη συνεδρίαση. Εάν ο Π. Σκουρλέτης αρκεστεί όμως στα όσα ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Αλ. Χαρίτση και Μιχ. Καλογήρου τότε κατά πάσα πιθανότητα όλες οι πλευρές θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως προς το πώς θα οργανωθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και επίσης με ποιον τόπο θα εκκινήσουν οι συστηματικές εγγραφές νέων μελών.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης με πρόσφατο άρθρο του υποστήριξε ότι το κόμμα θα πρέπει να ανοίξει και να υποδεχτεί όλους όσοι θεωρούν ότι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε μία διαδικασία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας μίας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Ομοίως ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «θέλουμε ένα κόμμα-παράταξη, που να είναι ο βασικός κεντρικός πόλος του προοδευτικού φάσματος στην Ελλάδα με τις αξίες και το πρόγραμμα της Αριστεράς στο κέντρο των επιδιώξεών του, γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία». Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως «για εμάς το κυρίαρχο και μείζον για την επόμενη φάση, είναι η διεύρυνση αλλά και η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πραγματικά σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα» κι αυτό θα γίνει όχι ερήμην του κόσμου. 

capital controlsΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ