Πολιτική|28.08.2019 07:28

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και άνοιγμα προς την κοινωνία

Βούλα Κεχαγιά

Χαρακτήρα περισσότερο διερευνητικό ως προς τις διαθέσεις των κορυφαίων στελεχών είχε η πρώτη μετά τις διακοπές συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέρχεται εκ νέου σήμερα το μεσημέρι για να μπει στον πυρήνα της εσωτερικής συζήτησης. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος με άνοιγμά του στην κοινωνία.

Ως εκ τούτου στην διάρκειας 3,5 ωρών χθεσινή σύγκλιση του οργάνου δεν ειπώθηκε τίποτε-σύμφωνα με τα παρόντα στελέχη- που να αφορά το…ψητό, δηλαδή τον τρόπο ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του κόμματος, θέμα όμως που θα συζητηθεί διεξοδικά σήμερα σε μία νέα συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης θα επανέλθει στο ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το πρόσωπό του ζητώντας από τα μέλη του οργάνου που ενδεχομένως ενστερνίζονται τις εις βάρος του αιτιάσεις να υποβάλουν πρόταση για αλλαγή γραμματέα του κόμματος.

Το σημαντικό είναι πως χθες ουδείς έδειξε πως θέλει να συντηρηθεί η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου, κάτι που ωστόσο θα επιβεβαιωθεί σήμερα εφόσον δεν ανοίξουν ζητήματα που αφορούν προσωπικές εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Σκουρλέτης είπε πάντως πως πρέπει να συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές από την στιγμή που συνιστούν και κομμάτι της κριτικής που δέχτηκε προ ημερών.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει εισήγηση είπε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν ορισμένα οργανωτικά ζητήματα σε σχέση κυρίως με τους συνεργάτες των βουλευτών και όσων απασχολούνται στο κόμμα, καθώς και τις συνδρομές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  μία πρώτη συζήτηση έγινε και για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης δηλαδή την εφημερίδα «Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Στην συνεδρίαση πήραν τον ρόλο τα περισσότερα μέλη του οργάνου με εξαίρεση τους Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ρένα Δούρου και Αντώνη Κοτσακά. Το κλίμα της συνεδρίασης αναφέρεται ως «πολύ καλό» με την επισήμανση ωστόσο από όλες τις πλευρές πως δεν έγινε ουσιαστική κουβέντα.

Έχει σημασία η εισήγηση που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην νέα σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και η στάση που θα τηρήσει απέναντι στις διαφορετικές προτάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Αύριο (Πέμπτη) εξάλλου θα συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου «ανέβασε» χθες σαφώς πιο αισθητά το ζήτημα με την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και την «εκκαθάριση» σε κτίρια όπου διέμεναν πρόσφυγες με τα παιδιά τους όπως επίσης αντέδρασε έντονα για όσα έγιναν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τη ΝΔ για πελατειακές λογικές και χειραγώγηση του κράτους.

Πάνος ΣκουρλέτηςΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ