Πολιτική|28.08.2019 17:56

Κ. Φραγκογιάννης: «Να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία ως μέσο ανάπτυξης»

Newsroom

«Θα σας φανεί παράξενο αλλά είναι η πρώτη φορά που μιλάω σε δημοσιογράφους»… Έτσι, με μια ομολογουμένως μάλλον απροσδόκητη παραδοχή, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον των διπλωματικών συντακτών ο 61χρονος νέος υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ένας άνθρωπος με τριακονταετή καταξιωμένη πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα. 

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία ως μέσο ανάπτυξης», συνέχισε ο κ. Φραγκογιάννης μπαίνοντας στο… ψητό όσων θα πρέπει να περιμένουμε από τον ίδιο και την ομάδα του το προσεχές διάστημα. «Πρωταρχικός στόχος», σύμφωνα με τον ΥΦΥΠΕΞ, «είναι να βοηθηθεί ο Έλληνας εξαγωγέας» αλλά και γενικότερα όσοι Έλληνες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό. «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον Έλληνα επιχειρηματία, μικρό ή μεγάλο, να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι οι καλούμενοι μικροί επιχειρηματίες είναι εκείνοι που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Όσο για τα επόμενα σχέδια της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, εκείνα αναμένεται να κινηθούν πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες ή «ποδαράκια» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με στόχο: 

  1. Τον «μεγάλο μετασχηματισμό» της οικονομικής διπλωματίας
  2. Την αναδιαμόρφωση-αναδιοργάνωση (re-engineering) των Οργανισμών Enterprise Greece και Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)
  3. Την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου πρότζεκτ που ακούει στο όνομα «Repositioning Greece» και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020

Μαζί με τον Μητσοτάκη στην Ολλανδία

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα για τη χώρα που συμβάλει στην εξωστρέφεια. Να χτίσουμε μια καινούρια εικόνα για την Ελλάδα», δήλωσε εμφατικά ο ΥΦΥΠΕΞ ο οποίος μάλιστα αναμένεται να συνοδεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Ολλανδία την επόμενη εβδομάδα (3 Σεπτεμβρίου), ενώ αργότερα μέσα στο Σεπτέμβριο, ο κ. Φραγκογιάννης αναμένεται να βρεθεί και στη Νέα Υόρκη, παράλληλα με την ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, θα έχει πραγματοποιηθεί και η  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επιχειρηματική αποστολή Ελλήνων σε μεγάλη έκθεση στη Σαγκάη της Κίνας στις αρχές Νοεμβρίου. 

υπουργείο ΕξωτερικώνΚώστας Φραγκογιάννηςοικονομική διπλωματία