Πολιτική|29.08.2019 18:31

Φάμελλος: Αμεση τοποθέτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας

Μαρία Λιλιοπούλου

Την άμεση συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα την προετοιμασία της ελληνικής θέσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου, ζήτησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ να τοποθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα για το ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης έως το 2050, δηλαδή της μη συνεισφοράς της στο παγκόσμιο ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου το 2050, κάτι που δηλώνει την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Παρισίων, σημείωσε την ανάγκη χρήσης διπλωματικών εργαλείων για την τήρησή της, ειδικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα βιώσουν δραματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά και κοινωνικά, και η στήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και η σύμπραξη με παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο στοιχείο της περιβαλλοντικής πολιτικής και διπλωματίας της χώρας».

Ως δεύτερο μείζον θέμα, στον προγραμματισμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στο νέο ΕΣΠΑ, 2021-2027. Συνοψίζοντας προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει γραπτώς, ο κ. Φάμελλος ανέφερε, επίσης, το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης, της στρατηγικής χαμηλού άνθρακα, για την κυκλική οικονομία, για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, και την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. 

Τόνισε την ανάγκη ειδικών συνεδριών για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, και ιδιαίτερα για την πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «με έκπληξη διάβασα σε πρόσφατο άρθρο του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ ότι αναζητεί χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ οι σχετικές πράξεις ήδη έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανέρχονται στα 140 εκατ. € για 3 χρόνια!» 

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε επιπλέον στις προστατευόμενες περιοχές και στον διαγωνισμό για τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που πρέπει να προχωρήσει, στην Εθνική Στρατηγική για την κυκλική οικονομία, αλλά και στην εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ανακοινώσει τις χρεώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο τέλος της χρονιάς. Θύμισε στα μέλη της επιτροπής την υποχρέωση που έχουν οι ΟΤΑ όλης της Ελλάδας να εφαρμόσουν από την 1η Ιανουαρίου τιμολογιακή πολιτική με βάση τις επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Σωκράτης ΦάμελλοςΚυριάκος Μητσοτάκηςκλιματική αλλαγή