Πολιτική|29.08.2019 17:14

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοινή γραμμή Αθήνας - Βερολίνου κατά της Τουρκίας

Newsroom

Την εκτίμηση ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολη, εξέφρασε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άνγκελα Μέρκελ.

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε, επίσης, για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε, επίσης, στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής τη συμφωνίας. Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν εμάς», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θέλω να αλλαξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που επανέλαβε, σχετικά ερωτηθείς, ότι ένας από τους στόχους του είναι να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ξένες επενδύσεις που θέλει να γίνουν στην Ελλάδα: «Να προσελκύσουμε επιχειρηματίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων κλπ», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, σημειώνοντας: «Να προετοιμάσουμε το έδαφος με νομικές διατάξεις κ.λπ».

Για γερμανικές αποζημιώσεις 

Στο ερώτημα για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί να κλείσει. Προβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση. Η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι επιπλέον σύσφιξη για τις σχέσεις μας». Η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να αναπτύξει την άποψή της για το συγκεκριμένο θέμα. 

Για μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση ροών και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία και πρέπει να αλλάξει το ζήτημα του ασύλου. «Η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη στο πρόβλημα», σημείωσε, μιλώντας για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι συζήτησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το τι μπορεί να γίνει. «Συμμερίζομαι την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή γραμμή». 

Νωρίτερα, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓερμανίαΝέα ΔημοκρατίαΆνγκελα Μέρκελ