Πολιτική|30.08.2019 09:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανασυγκρότηση, το Βερολίνο και το φιλί στην... Ωραία Κοιμωμένη

Βούλα Κεχαγιά

Στην χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας επιβεβαιώθηκε ο «οδικός χάρτης» για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την δημιουργία ενός μαζικού, λαϊκού, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς «που θα εκφράζει την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη».

Μάλιστα τα μέλη του Συντονιστικού ζήτησαν ακόμη πιο δραστικές πρωτοβουλίες για την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του χώρου προτείνοντας ακόμη και την εγγραφή από μηδενική βάση στις νομαρχιακές επιτροπές των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης του κόμματος και όταν τού τέθηκε από ορισμένα στελέχη του ζήτημα της εκλογής του προέδρου από την βάση σχολίασε πως δεν γίνεται να μπαίνει το κάρο πριν από το άλογο. Επί της ουσίας πρότεινε να υπάρξει αρχικώς συμφωνία στον «οδικό χάρτη» , δηλαδή τα έξι βήματα που ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου και φέρεται να σχολίασε πως με βάση τις δομές θα υποδειχθούν και οι διαδικασίες εκλογής των οργάνων και αυτό θα το αποφασίσει το Συνέδριο. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε το ζήτημα αλλά σχολίασε ότι αυτήν την στιγμή δεν είναι το «επίδικο» διότι μπορεί και να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Κατά τις πληροφορίες παράλληλα με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου προτάθηκε από μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας και η δημιουργία μίας μικρότερης ομάδας αποτελούμενης και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των συμμάχων του, όπως επίσης και η συγκρότηση επιτροπών ανά νομό που θα προωθούν την διαδικασία διεύρυνσης.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν μεγάλες συσκέψεις στελεχών με έμφαση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού κινήματος και της νεολαίας.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπαινισσόταν στην χθεσινή σύσκεψη πως τα θέματα που ενδεχομένως θα προκαλούσαν κραδασμούς-όπως η εκλογή ηγεσίας- μάλλον θα τα συζητήσει το Συνέδριο , η Κουμουνδούρου απαντούσε με οξύτητα στην Νέα Δημοκρατία για την... πρωτοβουλία της να αναμειχθεί στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας υποδείξεις για εκλογή Προέδρου από τη βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε καυστικά το φιάσκο με την αποτυχία της ΝΔ να οργανώσει εκλογές από την βάση το Φθινόπωρο του 2016 καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι κολλημένη στην καρέκλα της επειδή εκλέγεται από το Συνέδριο!

Όμως η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο απασχόλησε συνολικότερα την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για... αφωνία σημειώνοντας ότι δεν είπε τίποτε για: Τα πρωτογενή πλεονάσματα παραπέμποντας στο 2021, για την μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τα σενάρια περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό, ούτε καν για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων!

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε στο Facebook: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν από τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Ότι πρώτα θα προσπαθήσουν να χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Γιατί όμως θυμάμαι ότι , όταν στα σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν ) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλήσει την ωραία κοιμωμένη για να ξυπνήσει;

Αλέξης ΤσίπραςΠροοδευτική ΣυμμαχίαΣΥΡΙΖΑ