Πολιτική|31.08.2019 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Μαχητική αντιπολίτευση και μετωπική σύγκρουση για ΕΥΠ

Βούλα Κεχαγιά

Τόνο μαχητικής αντιπολίτευσης δίνει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της επαναλειτουργίας της αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε μία σειρά θεμάτων που ανέκυψαν το τελευταίο τριήμερο (θέμα ΔΕΗ, συμβούλου υφυπουργού Κεφαλογιάννη, νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης με μορφή κατεπείγοντος) με κορύφωση το τέχνασμα της κυβέρνησης να επιδιώξει με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο την «νομιμοποίηση» του διοικητή της ΕΥΠ , αναγνωρίζοντας ως κριτήριο επιλογής του την… προϋπηρεσία του, (υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι) αντί του πτυχίου που απαιτούνταν μέχρι πρότινος.

Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντώντας- πριν από τον Δεκαπενταύγουστο- στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την επιλογή του νέου διοικητή της ΕΥΠ , καθώς δεν είχε προσκομίσει αποδεικτικό πτυχίου πανεπιστημίου, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει τους όρους και τα κριτήρια για την τοποθέτησή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για πρωθυπουργικό σκάνδαλο και σχολίασε  πως  ο κ. Μητσοτάκης αντί να αλλάξει τον παράνομο διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, αλλάζει εκ των υστέρων τον νόμο. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως όλες αυτές οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις φανερώνουν πως «κάποιοι κρατούν τον κ. Μητσοτάκη» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προσπάθεια ευτελισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε δηκτικά πως ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε πως η εμπειρία υποκαθιστά τα πτυχία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομος. «Με την τροπολογία που φέρνεται εδώ παραδέχεστε ότι τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ διότι η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί και νομικά» είπε. Μάλιστα χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός πως εντός της αιθούσης της Βουλής ο κ. Μητσοτάκη ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κoντολέων έχει τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών για να διοριστεί διαβεβαιώνοντας ότι δεν επρόκειτο να κάνει καμία αλλαγή του Νόμου για να μπορέσει να νομιμοποιήσει αυτήν την επιλογή.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταγγέλλει το Μαξίμου για σκανδαλώδη τρπολογία επισημαίνοντας ότι επιστρατεύθηκαν ψέματα και αναξιοκρατία για την εκ των υστέρων προσαρμογή του νόμου στα ελλιπή προσόντα του εκλεκτού της ΝΔ σε μία ευαίσθητη θέση.

αντιπολίτευσηΕΥΠΣΥΡΙΖΑΒουλήκυβέρνηση