Πολιτική|01.09.2019 09:52

Το στοίχημα του e-SYRIZA - Οι τρεις στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

O e-SYRIZA έρχεται. Αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της Κουμουνδούρου -μονόδρομο κατά τον Αλέξη Τσίπρα-, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσει την ανάγκη ψηφιοποίησης του κόμματος στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, που θέλουν τις νέες τεχνολογίες να έχουν εισβάλει σε κάθε πτυχή της και οπωσδήποτε και στην πολιτική πραγματικότητα.

Το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα, όπως το ανέπτυξε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στηρίζεται στην άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής του θα πρέπει συγχρόνως να εξελιχθεί σε ένα κόμμα που θα έχει τη δυνατότητα να οργανώνει αλλά και να κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του, παράγοντας δράση και πολιτική. Συγχρόνως θα υποδεικνύει το αντικείμενο της καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών και «θα βαθαίνει τη δημοκρατία». Κατά τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος (e-SYRIZA), που θα έχει τριπλή στόχευση: Την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων ανάμεσα στα στελέχη και τους πολίτες που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, την αντιμετώπιση της μιντιακής εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την παραγωγή πολιτικής με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και την προώθηση ψηφιακού διαλόγου. Βεβαίως η ψηφιακή πλατφόρμα θα εξυπηρετήσει και τον μείζονα στόχο της εγγραφής νέων μελών. Στόχος είναι η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, μετά και το φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τη διαδικασία μαζικής εγγραφής νέων μελών.

Είναι προφανές ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει -με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών- ως ένας χώρος στον οποίο μπορεί κάθε πολίτης να βρει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του. Είναι, μεταξύ άλλων, και μια απάντηση στην κατά την Κουμουνδούρου προσπάθεια απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της επικοινωνίας και των media, καθώς εντός της πλατφόρμας θα υπάρχει όλη η δραστηριότητα του κόμματος και των στελεχών του, οι παρεμβάσεις στη Βουλή, ο προγραμματισμός, άρθρα, η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ύπαρξη και τη λειτουργία του ως ενός πολιτικού φορέα που μετεξελίσσεται και ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόθεση είναι να δημοσιοποιείται σε real time κάθε ομιλία ή δήλωση εντός κι εκτός Βουλής του προέδρου, των τομεαρχών, των εκπροσώπων και των στελεχών/ βουλευτών και συγχρόνως θα δίνεται η δυνατότητα να παραθέτουν τις απόψεις τους και οι φίλοι, και όχι μόνο, του κόμματος. Σε περίπτωση που διενεργούνται ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ενδεχομένως να απαιτείται η χρήση κωδικού για την πιστοποίηση των εγγεγραμμένων μελών.

Οι σκέψεις 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project που έχει αναλάβει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος θα έχει και ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριος Κάτσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχουν γίνει ήδη κάποιες συσκέψεις με πανεπιστημιακούς και ανθρώπους της αγοράς για το μοντέλο λειτουργίας της πλατφόρμας, καθώς στόχος είναι να ανοίξει περίπου σε έναν μήνα από τώρα. Εκ παραλλήλου βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να υλοποιεί τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Αυτό θα ξεκινήσει με τη δημιουργία ενιαίου κέντρου ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας και τη συγκρότηση της ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και έως το Συνέδριο θα συμμετέχουν πλέον και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, π.χ. στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

Σε άμεσο χρόνο θα ξεκινήσει η συγγραφή της πολιτικής διακήρυξης για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκκινήσει η μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών. Εκ παραλλήλου θα πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις μελών στις μεγάλες πόλεις της χώρας και για την εκλογών νέων συντονιστικών νομαρχιακών επιτροπών και για την εγγραφή νέων μελών. ΣΤΗ ΔΕΘ Βεβαίως από την ερχόμενη εβδομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η ομιλία Μητσοτάκη θα είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης για την οικονομία και προπομπός μέτρων που θα ληφθούν έως το τέλος του 2019, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα μείωσής τους στις συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ. Στη ΔΕΘ, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιοριστεί σε σχολιασμό της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα παρουσιάσει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την επάνοδο της οικονομίας στη σταθερότητα καθώς και τμήμα του προγράμματος του κόμματος, η επίβλεψη του οποίου έχει ανατεθεί στον τέως υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςψηφιακός μετασχηματισμός