Πολιτική|03.09.2019 18:19

Οικονομία, μεταρρυθμίσεις και μεταναστευτικό στην συνάντηση Μητσοτάκη - Ρούτε στην Χάγη

Σπύρος Μουρελάτος

Ο πρώτος... θεματικός κύκλος των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα με το ταξίδι του στην Χάγη και τη συνάντηση του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, είναι αφενός να αλλάξει το αφήγημα των σχέσεων της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επί τη βάσει των κοινών βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προκλήσεων και αφετέρου να ανανεώσει τους δεσμούς του με κομβικούς εταίρους της χώρας εν όψει του μείζονος στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Διαφημίζοντας» την κυβερνητική του ατζέντα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «ευημερία για όλους – προσέλκυση επενδύσεων – δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας», ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανακτήσει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο εταίρο και πρωταγωνιστή στις κρίσιμες ευρωπαϊκές εξελίξεις της τρέχουσας συγκυρίας.

Όπως και στο Βερολίνο στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, έτσι και στην Χάγη η αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ενέχει κατά πληροφορίες μία κρίσιμη διάσταση: τη συζήτηση περί επιστροφής των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ( SMPs και ANFAs ), που υπολογίζονται σε 1,2 με 1,3 δις ευρώ, ποσό, που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,6% έως 0,7%, προτού η ελληνική κυβέρνηση εισέλθει στην φάση της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στις αρχές του 2020.

Στην Ολλανδία θα διερευνηθεί, εξάλλου, ο τρόπος να αναπτυχθούν συνέργειες, αλλά και συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, πεδίο, που διακρίνεται η εκπρόσωπος των Κάτω Χωρών, καθώς είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό και στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ με τον θα επισκεφθεί την Brainport Region και συγκεκριμένα το Eindhoven University of Technology, ένα πολύ σημαντικό πανευρωπαϊκά οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ώρες «κλειδώνει» κατά πληροφορίες το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως θα πρόκειται για μία κατά βάση οικονομικού περιεχομένου ομιλία, όπου θα επικαιροποιεί τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου γύρω από τον μείζονα στόχο της «ανάπτυξης για όλους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά προτάσεις του οικονομικού επιτελείου με κατάλογο φοροαπαλλαγών, που, όπως επισημαίνεται θα... εκπλήξουν ευχάριστα τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο κύριος κορμός της ομιλίας αναμένεται να βασίζεται στα «δίδυμα» νομοσχέδια, το αναπτυξιακό και το φορολογικό, που αναμένεται να έχουν ψηφιστεί το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η πρωθυπουργική παρέμβαση θα έχει και ένα απολογιστικό σκέλος με όλες τις θετικές ρυθμίσεις ( μείωση του ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση των 120 δόσεων και άρση των capital controls), που ψηφίστηκαν εμπροσθοβαρώς από το Κοινοβούλιο.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ