Πολιτική|21.11.2018 10:01

Φουλ της Βουλής παίζει το Μαξίµου για το επόµενο τριήµερο - Σήμερα ο προϋπολογισμός

Βούλα Κεχαγιά

Φουλ της Βουλής παίζει το Μαξίµου για το επόµενο τριήµερο , θεωρώντας ότι έχει το πλεονέκτηµα έναντι µίας αντιπολίτευσης χωρίς αφήγηµα. Η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο κοινοβουλευτικό πεδίο, ξεκινώντας µε την κατάθεση του πρώτου µεταµνηµονιακού προϋπολογισµού.

Οµως για το Μέγαρο Μαξίµου είναι σηµαντική και η αυριανή ηµέρα, µε παρουσία και παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Σώµα, λίγο προτού ψηφιστεί η ρύθµιση για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών. Ο κυβερνητικός σχεδιασµός περιλαµβάνει, επιπλέον, απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή και στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για θέµατα ανοµίας και ασφάλειας.

Ο προϋπολογισµός για το 2019, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, δεν θα περιλαµβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, αντιθέτως θα εµπεριέχει διατάξεις για θετικά κοινωνικά µέτρα ύψους άνω των 900 εκατοµµυρίων ευρώ, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, η απάλειψη του µέτρου της µείωσης στις συντάξεις θα δικαιολογείται από τα οικονοµικά στοιχεία (νούµερα) που θα εµπεριέχονται στο κείµενο του προϋπολογισµού.

Η κατάθεση του προϋπολογισµού, που αποκτά ιδιαίτερο συµβολισµό αφού είναι ο πρώτος µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια, συµπίπτει χρονικά µε την έκθεση της Κοµισιόν, η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα είναι θετική για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς το περιεχόµενο του προϋπολογισµού, εποµένως θα ανάβει το «πράσινο φως» για τη διάσωση των συντάξεων.

«Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το µέτρο αυτό είναι δηµοσιονοµικού χαρακτήρα και φυσικά αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος ύψους 3,5% για το 2019 και εντεύθεν φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισµού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου» σχολίασε χθες ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος.

Ο προϋπολογισµός για το 2019, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, δεν θα περιλαµβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, αντιθέτως θα εµπεριέχει διατάξεις για θετικά κοινωνικά µέτρα ύψους άνω των 900 εκατοµµυρίων ευρώ

Κοινωνικό µέρισµα

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι είναι θέµα χρόνου να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις για την απόδοση του κοινωνικού µερίσµατος, το συνολικό ύψος του οποίου, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα είναι µεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ και θα διανεµηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων σε όσους πληρούν τα κριτήρια – τα οποία, χονδρικά, θα είναι περίπου τα ίδια µε εκείνα που καθορίστηκαν πέρυσι. Ενδεχοµένως να υπάρξουν και κάποιες άλλες διορθώσεις, ούτως ώστε να µη λογίζονται στα εισοδήµατα ενός νοικοκυριού και αυτά των προσώπων που δηλώνονται ως φιλοξενούµενα. Ρυθµίσεις εξετάζεται να υπάρξουν και για τις µονογονεϊκές οικογένειες.

Εκ παραλλήλου, το Μαξίµου ανακοίνωσε χθες ότι έχουν προγραµµατιστεί 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για το 2019 έχουµε ήδη 15.000 προσλήψεις, εκ των οποίων 4.500 θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, µε τις µόνιµες προσλήψεις στα προγράµµατα Ειδικής Αγωγής, και από εκεί και πέρα, για το 2020 και για το 2021 έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν.

Συγχρόνως παρέθεσε στοιχεία για τους θεµελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονοµίας, λέγοντας ότι οι άµεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο οκτάµηνο σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2017, ενώ οι εξαγωγές, το λιανικό εµπόριο, η βιοµηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών µισθωτής απασχόλησης και οι νέες επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

Στο Μαξίµου εκτιµούν πως όσο πιο συχνά οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης αντιπαρατίθενται στη Βουλή, τόσο πιο καλά εξελίσσονται τα πράγµατα για την κυβέρνηση.

Μέγαρο ΜαξίμουΣΥΡΙΖΑπροϋπολογισμός